48-letni odvetnik iz Grosuplja Aleksander Čeferin, ki je od leta 2011 predsednik Nogometne zveze Slovenije, ima dobre možnosti, da postane sedmi predsednik Uefe. Foto: BoBo
48-letni odvetnik iz Grosuplja Aleksander Čeferin, ki je od leta 2011 predsednik Nogometne zveze Slovenije, ima dobre možnosti, da postane sedmi predsednik Uefe. Foto: BoBo
Čeferinova tekmeca van Praag in Villar

Zadnji sicer še ni sporočil, ali je kandidaturo že oddal. Na zadnj dan za oddajo kandidatur Čeferin izjav ne daje, ob vložitvi svoje pa je dejal, da so ga prepričali predvsem Skandinavci.

"Zdaj imam preprosto pogovore z vsemi. Zdi se mi spoštljivo, da se z najmanjšo in največjo državo pogovarjam. Da jim povem, da se predstavim tistim, ki me ne poznajo. In očitno so ti pogovori kar uspešni," je junija povedal Čeferin.

Za zmago v prvem krogu 28 glasov
Od junija si je zagotovil 19 glasov od 55 članic Uefe. Za zmago v prvem krogu jih potrebuje 28. Poleg praktično celotnega Balkana so ga podprle skandinavske države, zelo pomembna je podpora Italije ter Rusije. Čeferina podpira tudi Estonija, sledili naj bi Latvija in Litva ter manjše države Andora, Liechtenstein in druge.

Simič: Treba bo narediti en krog po Evropi
"Jasno je, da ta vzhodni blok, torej tisti, ki so se zmeraj združili skupaj, so za njega, to je popolnoma normalno. Edino tukaj so Skandinavci prišli zraven, ki včasih niso bili toliko, kar je zanj pozitivno. Za vse ostale bo moral narediti krog po Evropi, jih prepričati, da za njega glasujejo,"
je ocenil nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič.

Villarja bo težko premagati
Pred Čeferinom je kandidaturo za predsednika Uefe napovedal predsednik nizozemske nogometne zveze van Praag, tik pred zdajci pa je karte močno premešala kandidatura Villarja. Kljub dobrim obetom Simič meni, da bo predsednika španske nogometne zveze težko premagati. A dodaja: "Čeprav - če se bodo tisti, ki bodo glasovali, odločili za neko nevtralno osebo, neobremenjeno osebo, ki ni bila zraven v teh obdobjih, je to vseakor Čeferin."

Čeferin naj bi imel podporo Infantina
Villarju namreč, zanimivo, predvsem španski mediji očitajo, da je član Uefinih struktur že 15 let in tako povezan z Michelom Platinijem, ki je moral predsedniško mesto zapustiti zaradi finančnih nepravilnosti. Čeferin naj bi imel tudi podporo predsednika Mednarodne nogometne zveze Fife, Italijana Giannija Infantina.

Nov predsednik Uefe bo izbran 14. septembra na volilnem kongresu v Atenah.

Čeferinova tekmeca van Praag in Villar