Foto: EPA
Foto: EPA

V pogovoru za nizozemsko televizijo Nos je poudaril, da savdski klubi z vlaganjem v prestope igralcev, ki so pri koncu svojih karier, delajo napako. Kot je poročala ameriška tiskovna agencija AP, sta med drugim Cristiano Ronaldo in Karim Benzema dva od igralcev, ki bodo z igranjem v Savdski Arabiji zaslužili ogromne vsote denarja, medtem ko sta na primer Luka Modrić in Lionel Messi zavrnila savdske ponudbe.

Ti štirje nogometaši so od leta 2008 pobrali vse zlate žoge in so stari najmanj 35 let. Pri televiziji Nos so zato Čeferina vprašali, ali ga takšne selitve v Savdsko Arabijo skrbijo. "Ne, ne, ne," je dejal. Poudaril je: "Mislim, da je to glavna napaka nogometa v Savdski Arabiji."

Sorodna novica Čeferin: Imam pisno podporo vseh 55 članic za nov mandat

"Zakaj je to težava? Ker bi morali vlagati v akademije, pripeljati trenerje in razvijati svoje igralce. Sistem kupovanja igralcev, ki so skoraj na koncu karier, ni sistem, ki razvija nogomet. Podobno napako so naredili na Kitajskem, kjer so prav tako pripeljali igralce na koncu karier," je nadaljeval Čeferin.

Nekdanji nogometaš Chelseaja in Slonokoščene obale Didier Drogba je leta 2012 prvi odšel na Kitajsko, potem pa so mu sledili še drugi, tudi Nicolas Anelka in Frederic Kanoute, a odtlej ni bilo posebnega napredka v kitajskem klubskem in reprezentančnem nogometu.

"Pokažite mi igralca, ki je na vrhuncu in ki v najboljših letih začenja kariero v Savdski Arabiji. Pri tem ne gre le za denar. Nogometaši hočejo osvajati tekmovanja. Najboljša tekmovanja so v Evropi," je še dodal Čeferin.

Na vprašanje, ali je evropski nogomet izgubil najprivlačnejše nogometaše, pa je odvrnil: "Nismo jih izgubili. Še vedno igrajo nogomet. Na koncu karier pač nekateri gredo nekam zaslužit denar."

Čeferin je ponovil, da Uefa razmišlja o pravilih, s katerimi bi omejila proračune za plače in prestope klubov, ki imajo pravico igrati v evropskih tekmovanjih.

"Ne želimo, da dva ali trije klubi, ki imajo neomejena sredstva, pridejo do proračunov v višini petih ali desetih milijard evrov. Potem naše tekmovanje ne bo več zanimivo. Praktično vsak klub, s katerim sem se pogovarjal, se strinja s tem. Smo daleč od kakršne koli odločitve glede tega, samo razmišljamo o tem," je sklenil predsednik Uefe.