Aleksander Čeferin je na čelo Uefe prišel septembra 2016. Foto: Reuters
Aleksander Čeferin je na čelo Uefe prišel septembra 2016. Foto: Reuters

Čeferin, ki je edini kandidat za to mesto, se je v sredo udeležil seje izvršnega odbora Uefe, srečal pa se je tudi s papežem Frančiškom in slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

Čeferin in papež sta se pogovarjala o različnih temah, povezanih z nogometom, dejavnostih Uefinega sklada za otroke in možnosti sodelovanja na človekoljubnem področju. Papež je sicer znan kot velik ljubitelja nogometa, Čeferin pa pogosto poudarja velik družbeni pomen tega športa, ki bi ga lahko primerjali tudi z religijami.

Dozdajšnji predsednik Mednarodne nogometne zveze Fife Gianni Infantino je edini kandidat za vodenje največje nogometne organizacije. Volitve predsednika Fife bodo 5. junija v Parizu.

Seje izvršnega odbora tradicionalno potekajo na predvečer kongresa in so zaprte za javnost, tako da več o vsebini pogovorov 20 članov tega izvršilnega telesa ne bo znanega.

Kongres Uefe pa bo potekal v četrtek dopoldne. Na njem bodo poleg volitev predsednika in predstavnikov Uefe v telesih Mednarodne nogometne zveze (Fifa) delegati 55 evropskih nogometnih zvez potrjevali tudi finančno poročilo za preteklo leto.

Čeferin izpolnjuje pričakovanja v nogometnem svetu