Po prireditvi Športnik leta 2019 se je Aleksander Čeferin razgovoril o najbolj perečih političnih vprašanjih v evropskem nogometu. Foto: www.alesfevzer.com
Po prireditvi Športnik leta 2019 se je Aleksander Čeferin razgovoril o najbolj perečih političnih vprašanjih v evropskem nogometu. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenski odvetnik, ki je na vrhu evropskega nogometa od leta 2016, je o odločitvi Svetovne protidopinške organizacije (WADA), da Rusiji zaradi sistematičnega dopinga za štiri leta prepove vse nastope na tekmovanjih najvišje ravni, dejal, da Uefa ni podpisnica deklaracije WADE in posledično ni njena članica. Sam pa je predvsem proti določanju objektivne odgovornosti športnikov v takšnih primerih.

Ne potrebujemo pisem politikov, potrebujemo dejanja. Če imaš politike, ki so rasisti, nacionalisti, nestrpni do drugih ver, potem je to resnejša težava. Nogomet sam se proti temu ne more boriti, saj je le odsev družbe.

Aleksander Čeferin o rasizmu.

Verjame v čistost 99 odstotkov športnikov
"Moje mnenje je, da se športnikov ne sme objektivno kaznovati. Zaradi nekih napak, ki so se dogajale, se ne sme športnikom onemogočiti nastopa na športnih prireditvah kar tako. Morate vedeti, da 99 odstotkov športnikov ni pod vplivom dopinga,"
je dejal Čeferin ob robu torkove prireditve Športnik leta v Ljubljani, kjer je nastopil kot eden izmed podeljevalcev nagrad.

WADA je pri svoji odločitvi izpostavila, da kazen ne velja za evropsko prvenstvo v nogometu, ki po njeni klasifikaciji ni tekmovanje najvišje ravni. Takšna ocena je za Čeferina sicer nenavadna, a je ob tem "vesel, da bodo Rusi lahko normalno nastopili na evropskem prvenstvu in bodo tudi soorganizirali Euro 2020 in finale Lige prvakov, ki je največji posamični športni dogodek na svetu, pa hkrati ne spada med tekmovanja najvišje ravni".

Vseevropski festival v težkih časih nestrpnosti
Priprave na Euro 2020 je označil za zahtevne, to, da bo turnir potekal kar v 12 državah od Irske na zahodu do Azerbajdžana na vzhodu, je velik logistični zalogaj. A pričakuje, da bo zahtevnost izvedbe takšnega projekta odtehtalo njegovo pozitivno sporočilo.

"To je panevropsko prvenstvo, festival športa, kaže na neko prijateljstvo v teh težkih časih, kjer je toliko populizma, negativne energije, rasizma in nacionalizma in nestrpnosti vseh vrst," je dejal Čeferin.

Tisti, ki to govorijo, mislijo to kot žalitev, ampak zame je kompliment.

O oznaki socialist, ker zagovarja razvoj nogometa za vse.

Nogomet le odsev družbe
O naraščajočem pojavu rasizma v nogometu pravi, da je to vprašanje, s katerim se Uefa nenehno ukvarja. Njene ukrepe označuje kot vse uspešnejše, a ob tem si postavlja predvsem vprašanje, kako najučinkoviteje preprečiti, da se "tem idiotom" – kot označuje rasiste, neonaciste in podobne – odvzame pozornost javnosti, ki je kisik za njihovo delovanje.
Kot meni, je ob kaznih pomembno predvsem izobraževanje, ukrepati pa morajo zlasti politiki, ki so pogosto tudi vzrok težave.

"Ne potrebujemo pisem politikov, potrebujemo dejanja. Če imaš politike, ki so rasisti, nacionalisti, nestrpni do drugih ver, potem je to resnejša težava. Nogomet sam se proti temu ne more boriti, saj je le odsev družbe," je dejal Grosupeljčan.

Opredelitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da evropsko prvenstvo v nogometu ne spada med največja svetovna tekmovanja čudi Čeferina, a hkrati MOK-ova razvrstitev omogoča, da Rusija pod svojo zastavo igra na Euru 2020, ki ga s Sankt Peterburgom tudi sogosti. Foto: www.alesfevzer.com
Opredelitev Mednarodnega olimpijskega komiteja, da evropsko prvenstvo v nogometu ne spada med največja svetovna tekmovanja čudi Čeferina, a hkrati MOK-ova razvrstitev omogoča, da Rusija pod svojo zastavo igra na Euru 2020, ki ga s Sankt Peterburgom tudi sogosti. Foto: www.alesfevzer.com

Ideja enega predsednika, ki že 20 let sanja o tem
Pri pogovorih o prihodnjem formatu Lige prvakov po letu 2024 vztraja, da je kakršna koli ideja o zaprti ligi največjih klubov nesprejemljiva in škodljiva za evropski nogomet ter ne uživa podpore.

"Tu je en predsednik enega kluba, ki sanja že 20 let o tem, ampak nima nikakršne podpore," je prepričan Čeferin, da predsednik Reala Madrida Florentino Perez ne uživa podpore pri preostalih nogometnih velikanih Evrope. Pri tem je še dodal, da "tisti, ki imajo že veliko, ves čas poskušajo. Njim gre le za trenutni dobiček, popolnoma jim je vseeno za razvoj nogometa". Zato bo vztrajal pri svojem stališču, da Uefa mora skrbeti za razvoj nogometa vseh hitrosti in velikosti.

Kot pravi, si je v nekaterih krogih zaradi tega pridobil naslov socialista. "Tisti, ki to govorijo, mislijo to kot žalitev, ampak zame je kompliment," je še dodal Čeferin.