Ramires v objemu Mate proslavlja odločilni gol. Ramires je bil bržkone najzaslužnejši za napredovanje Chelseaja. Na njegovo žalost ga v finalu zaradi kartonov ne bo. Foto: EPA
Ramires v objemu Mate proslavlja odločilni gol. Ramires je bil bržkone najzaslužnejši za napredovanje Chelseaja. Na njegovo žalost ga v finalu zaradi kartonov ne bo. Foto: EPA
Andres Iniesta
Andres Iniesta je v 44. minuti hladnokrvno matiral Petra Čecha. Foto: EPA
Sergio Busquets
Busquets je imel odprto pot do uvodnega gola. Foto: EPA
Sergio Busquets
Sergio Busquets je pazil na Didierja Drogbaja in zabil še gol. Foto: EPA
John Terry
John Terry (levo) je napravil veliko neumnost, ki pa na njegovo srečo ni bila usodna. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je z enajstmetrovke meril za nekaj centimetrov previsoko. Foto: EPA
Lionel Messi
Messi se je po koncu tekme prijel za glavo. To enostavno ni bil niti njegov niti Barcelonin večer. Foto: EPA

Katalonci so tako kot v Londonu tudi na Camp Nouu zapravili preveč priložnosti, da bi v soboto, 19. maja, igrali na Allianz Areni. Kazalo je sicer drugače. Ko je bil v 37. minuti ob vodstvu domačih z 1:0 (Sergio Busquets) izključen kapetan gostov John Terry in je malo kasneje (44.) Andres Iniesta povišal na 2:0, je marsikdo v domačem taboru že začel slaviti.

Ramiresov gol upanja
A Ramires je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa z mojstrskim lobom vrnil "modre" v igro. Njihove delnice so še bolj zrastle v 48. minuti, ko je Lionel Messi z bele točke zadel le prečko. Sledilo je obleganje Chelseajevega "bunkerja", ki pa je vzdržal vse napade. Upe domačih je dokončno razblinil rezervist Fernando Torres, ki je v 91. minuti iz "kontre" matiral Victorja Valdesa.

V finalu brez četverice prvokategornikov
A Londončani so za finale plačali visoko ceno, saj zaradi kartonov v finalu ne bodo smeli nastopiti Terry, Ramires, Branislav Ivanović in Raul Meireles. Se je pa Chelsea Barceloni oddolžil za poraz v polfinalu leta 2009, ko je Iniesta na Stamford Bridgeu z golom v 95. minuti v finale popeljal "blaugrano".

Messi zapretil prvi
Prvo priložnost so si tokrat priigrali domači. V 3. minuti je Lionel Messi prodrl po desni strani kazenskega prostora, a je precej iz strani zadel le zunanji del mreže. Gostujoči trener Roberto Di Matteo je moral v 13. minuti opraviti prvo menjavo, saj je Garyja Cahilla "raztegnilo", tako da ni mogel več nadaljevati. Zamenjal ga je Jose Bosingwa. Začetne minute tekme so minile v znamenju terenske premoči domačih, ki pa niso našli rešitve za "zid" pred in v kazenskem prostoru gostov.

Čech dobil dvoboj z Messijem
V 20. minuti se je Messi po dvojni podaji s Cescom Fabregasom, ki mu je žogo vrnil s peto, sam znašel pred Čechom, vendar je streljal naravnost v češkega vratarja. Trener Pep Guardiola na klopi se je upravičeno prijel za glavo. Malo kasneje je Javier Mascherano od daleč sprožil čez vrata.

"Grogirani" Pique moral z zelenice
V 25. minuti je Gerard Pique ob liniji gol-avt izgubil dvoboj z Diderjem Drogbajem, tako da je ta prodrl pred Victorja Valdesa, a je bil napadalec iz Slonokoščene obale preveč v kotu, da bi lahko zadel. Stresel je le zunanji del mreže. Je pa ta priložnost Drogbaja potrdila, da medli Pique ne more nadaljevati. Visokega branilca Barcelone je namreč kakšnih deset minut prej ob posredovanju z bokom "nokavtiral" lastni vratar Valdes. Pique je sicer nadaljeval, vendar ni šlo, tako da je v igro vstopil Dani Alves. S tem je Barcelona postala še bolj ranljiva ob prekinitvah, saj sta za skok igro ostala le Carles Puyol in Busquets.

Dvojni udarec Chelseaju: Busquets v polno, Terry pod tuš
In prav Busquets je v 35. minuti popeljal Barcelono v vodstvo. Isaac Cuenca je po akciji s kota in podaji Alvesa z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, kjer je povsem osamljeni Busquets žogo s strelom po tleh poslal v mrežo za levo Čechovo vratnico. "Modri" si še niso dobro opomogli od prvega šoka, ko je že sledil drugi, za katerega je poskrbel kar njihov kapetan John Terry. Ta je namreč, misleč, da ga sodnik ne bo videl, od zadaj s kolenom udaril v stegensko mišico Alexisa Sancheza, ki ni imel žoge. Turški sodnik Cüneyt Cakir je zato Angležu upravičeno pokazal rdeči karton.

Ramires hitro odgovoril na gol Inieste
Barcelona je številčno premoč kronala v 44. minuti, ko sta Messi in Iniesta izigrala gostujočo obrambo, tako da je Iniesta z diagonalnim strelom z leve strani za vratnico matiral Čecha. A domači so očitno začeli prehitro slaviti, kar je izkoristil Ramires, ki je v sodnikovem podaljšku prvega polčasa vtekel na podajo Franka Lamparda skozi razredčeno katalonsko obrambo, nato pa s prefinjenim lobom zadel v slogu največjih velemojstrov.

Messi z bele točke v prečko
Dramatična tekma je dobila nov pospešek v 48. minuti, ko je sodnik Cakir po posredovanju Drogbaja nad Cescom Fabregasom nekoliko sumljivo - Afričan je izbijal žogo - pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Messi, a stresel le prečko.

Ivanović ni uspel kaznovati Valdesa
Barcelona je do nove priložnosti prišla v 62. minuti, ko je Iniesta na levi strani v ogenj poslal Cuenco, a je ta slabo zaključil - žogo je "nabil" naravnost v Čecha. Malo kasneje je na drugi strani Ivanović po podaji s kota dobil priložnost za strel z glavo, vendar je meril mimo vrat. Veliko napako je pri "izletu iz vrat" napravil Valdes.

Jalovo napadanje Barcelone
Katalonci so vztrajno kombinirali in "pletli" akcije okoli kazenskega prostora Chelseaja, a pravih idej, kako prebiti "zid", niso imeli. Nervoza v njihovih vrstah - na igrišču in na klopi - je postajala vse očitnejša. Guardiola je v 68. minuti Cuenco zamenjal s Cristianom Tellom, pet minut kasneje pa Fabregasa s Seydoujem Keito.

Vratnica Messija; pika na i Torresa
Sanchez je v 82. minuti zatresel mrežo, vendar je bil podajalec Alves v prepovedanem položaju, zato je bil gol upravičeno razveljavljen. Minuto pozneje pa je po strelu Messija z roba kazenskega prostora Chelsea rešila vratnica. Ko je Barcelona v zadnjih sekundah vse sile vrgla v napad, je ena izmed izbitih žog prišla do osamljenega Torresa, ki je nato v dvoboju "na štiri oči" preigral Valdesa in poslal žogo v prazno mrežo za 2:2.
LIGA PRVAKOV
POLFINALE, povratni tekmi


Barcelona - CHELSEA 2:2 (2:1) 0:1
94.000; Busquets 35., Iniesta 44.; Ramires 45., Torres 91.
: Terry 37./Chelsea

Barcelona: Valdes; Mascherano, Puyol, Pique (26./Alves); Xavi, Busquets, Iniesta ; Fabregas (74./Keita), Sanchez, Messi , Cuenca (68./Tello).

Chelsea:
Čech ; Cahill (13./Bosingwa), Ivanović , Terry , Cole; Lampard , Mikel , Meireles ; Ramires , Drogba (80./Torres), Mata (58./Kalou).

Sodnik:
Cüneyt Cakir (Turčija)

Sreda ob 20.45:
REAL MADRID - BAYERN 1:2

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem. Finale bo 19. maja na Allianz Areni v Münchnu.