Današnji obračun s Severno Makedonijo je 258. uradna tekma Slovenije, junak slovenske izbrane vrste pa je Domen Črnigoj. Foto: Reuters
Današnji obračun s Severno Makedonijo je 258. uradna tekma Slovenije, junak slovenske izbrane vrste pa je Domen Črnigoj. Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca ima pred nadaljevanjem kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2022 pred poletjem še dve postaji na prijateljskih tekmah. Prvo je opravila danes v Skopju, druga pa bo na sporedu v petek, ko bo Slovenija v Kopru gostila Gibraltar.

Slovenci po golu Černigoja iz Skopja z remijem

V Skopju je prvi polčas pripadel Sloveniji, pa čeprav ji ni uspelo zatresti mreže, ob polčasu je bilo 0:0. Drugi polčas pa so Makedonci začeli z golom, ves ta del igre pa so bili boljši nasprotnik, na koncu je Slovenija vseeno izenačila.

Gledalci na stadionu Tošeja Proeskega. Foto: Reuters
Gledalci na stadionu Tošeja Proeskega. Foto: Reuters

Priložnosti Mlakarja in Iličića
Slovenski trener Matjaž Kek je moral že v 5. minuti izvesti menjavo, saj je Jure Balkovec zaradi poškodbe moral zapustiti nogometno zelenico, zamenjal ga je Mario Jurčević.

Prvo priložnost je imela slovenska izbrana vrsta v 7. minuti, po predložku Petra Stojanovića v kazenski prostor je do strela prišel Jan Mlakar, a z glavo ni najbolje meril. Nato je sledila polpriložnost gostiteljev, Elif Elmas je streljal z okoli 11 m, Jon Gorenc Stanković pa je žogo izbil v kot.

V 11. minuti je svoje nogometno znanje pokazal Josip Iličić, ki je akcijo začel na vrhu kazenskega prostora, preigral je nekaj nasprotnih igralcev, streljal je od blizu, a je žoga končala malo mimo vrat.

Sledili sta priložnosti Severne Makedonije. V 18. minuti je po predložku pred kazenski prostor poskusil Arijan Ademi, žoga je končala visoko nad vrati. V 21. minuti je bil po podobni akciji na mestu Jan Oblak.

Makedonski vrsti je tekma služila kot priprava na prihajajoče evropsko prvenstvo. Foto: Reuters
Makedonski vrsti je tekma služila kot priprava na prihajajoče evropsko prvenstvo. Foto: Reuters

V 22. minuti je Slovenija zahtevala 11-metrovko, ko je Andraž Šporar med čakanjem na podajo končal na tleh v kazenskem prostoru, potem ko je nanj naletel Egzon Bejtulai. Sodnik najstrožje kazni ni dosodil.

Po počasnejšem tempu na obeh straneh je Slovenija v 30. minuti znova prikazala lepo akcijo. Iličić je znova preigraval, s peto je podal Stojanoviću, ta je nato podal na drugo vratnico, kjer je bil Šporar, ki je žogo poslal mimo gola.

V 36. minuti je Ezgjan Alioski v hitri akciji gostiteljev, ki si je prislužila aplavz navijačev, poslal predložek pred vrata, Goran Pandev je pritekel, imel je dobro priložnost, da ogrozi Oblaka s strelom z glavo, a ni najbolje zadel žoge, poskus je končal desno mimo vrat.

Makedonci drugi polčas odprli z golom
Makedonci so drugi polčas začeli bolje, v 55. minuti pa so se razveselili gola. Po tem, ko je Gorenc Stanković izgubil žogo, so gostitelji krenili v napad, Alioski je poslal odličen predložek v kazenski prostor, pritekel je Elif Elmas, ki je streljal iz prve, z diagonalnim strelom v levi zgornji kot je premagal Vida Belca, ki je drugi polčas začel v slovenskih vratih namesto Oblaka.

Zadetek Elmasa za vodstvo Severne Makedonije

V nadaljevanju je Kek na igrišče poslal še mladega aduta, 18-letnega Benjamina Šeška, tudi sicer pa precej pomešal postavo, med drugimi je po uri tekme z igrišča odšel tudi Iličić.

Slovenci tudi pozneje niso našli rešitve, pri tekmecih je nato v 70. minuti počitek dobil tudi Pandev, Slovenci pa niso izvedli kakšnega nevarnejšega napada, medtem ko so Rostov, Elmas in soigralci še nekajkrat imeli priložnosti za povišanje vodstva.

Črnigoj zadel za remi
Ko je že kazalo, da bo Slovenija izgubila, pa je globoko v sodnikovem dodatku edino pravo akcijo v drugem polčasu začel Jurčević, njegovo podajo v kazenski prostor je podaljšal Jaka Bijol, na pravem mestu pa je bil Domen Črnigoj in poskrbel za 1:1.

Zadetek Črnigoja v 97. minuti za končnih 1:1

Kek: Vidi se, da je konec sezone
Matjaž Kek
, selektor Slovenije: "Rezultat me vedno zanima, vsako tekmo želim dobiti. Veliko stvari v prvem polčasu je bilo dobrih, potem smo veliko menjali. Nato pa smo zakuhali sami sebi, imeli smo serije napak. Ampak to je najbrž cena, ki jo moramo plačati. Sem pa zadovoljen z določenimi igralci. Po golu je bilo jasno, da moramo poskušati s preskok igro. V prvem polčasu je bilo videti res kakovostno, a po menjavah izgubiš ritem. V prvem polčasu smo bili na želeni ravni, rad pa bi, da bi bili še hitrejši in nevarnejši za gol. Morali bomo odločneje in konkretneje igrati, da ne bi dobili takšnih golov, kot smo ga. To je bila tekma, ki jasno pokaže nekatere stvari, se pa vidi, da je konec sezone, vidi se, da so nekateri daleč od forme. Severna Makedonija pa je zelo neugoden tekmec za vsakogar, vidi se, da se pripravlja na EP. Ima veliko igralcev, ki jih dobro poznam, želim ji dober rezultata na Euru, verjamem, da lahko pokaže dobro predstavo."

PRIJATELJSKA TEKMA, Skopje

SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA 1:1 (0:0)
Elmas 55.; Črnigoj 97.

Severna Makedonija: Dimitrievski, Velkovski, Bejtulai (70./Ristevski), Ademi (82./Čurlinov), S. Ristovski, Musliu, Alioski, Nikolov (58./Kostadinov), Elmas (82./Hasani), Pandev (70./Avramovski), Trajkovski (58./Trickovski).

Slovenija: Oblak (46./Belec), Stojanović, Mevlja, Gorenc Stanković, Balkovec (4./Jurčević), Kurtić, Štulac, Iličić (61./Črnigoj), Lovrić (62./Bijol), Mlakar (79./Bohar), Šporar (66./Šeško).

Sodnik: Besfort Kasumi (Kosovo)

Nogomet: prijateljska tekma - Severna Makedonija : Slovenija, prenos iz Skopja