Brazilija se je poslovila od legendarnega nogometaša Peléja, ki je v četrtek umrl v 83. letu starosti po dolgotrajnem boju z rakom. Foto: Reuters
Brazilija se je poslovila od legendarnega nogometaša Peléja, ki je v četrtek umrl v 83. letu starosti po dolgotrajnem boju z rakom. Foto: Reuters
Peléjeva krsta, prekrita z zastavama Santosa in Brazilije, je zapustila stadion na odprtem gasilskem kombiniranem vozilu, sprevod po mestu je šel mimo materine hiše in se je sklenil pri pokopališkem bloku, kjer bo počival
Peléjeva krsta, prekrita z zastavama Santosa in Brazilije, je zapustila stadion na odprtem gasilskem kombiniranem vozilu, sprevod po mestu je šel mimo materine hiše in se je sklenil pri pokopališkem bloku, kjer bo počival "O Rei" Foto: Reuters

Po treh dneh žalovanja so imeli Brazilci v torek dopoldne še zadnjo možnost, da se na stadionu priklonijo nogometnemu kralju.

Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters
Stadion Santos je gostil 24-urno bedenje ob posmrtnih ostankih Peléja. Foto: Reuters

Krsta svetovnega prvaka v letih 1958, 1962 in 1970 je bila zadnjih 24 ur na stadionu Santosa. Skrinjica je bila prekrita z zastavama Santosa in Brazilije ter obdana z belimi rožami, vključno s šopki, ki so jih tja poslali brazilski zvezdnik Neymar in vsi največji klubi na svetu.

Od legende nogometa so se na stadionu lahko poslovili tudi navijači. Kot je sporočil njegov klub Santos, jih je bilo skupno več kot 230.000, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na stadion so se prihajali poslavljat v strnjenih kolonah tudi ponoči, čakali pa so tudi po tri ure, da bi se poklonili Peléju. Manjkale niso solze in vzkliki v čast Brazilcu, piše Reuters.

Sprevod je šele mimo soseske, kjer živi nogometaševa mati. Foto: Reuters
Sprevod je šele mimo soseske, kjer živi nogometaševa mati. Foto: Reuters

Pokopan v grobnici z razgledom na stadion Santosa

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pogrebni sprevod, ki ga je spremljalo veliko število ljubiteljev nogometa, je s stadiona krenil po Santosu. Šel je tudi skozi sosesko, kjer še vedno živi njegova mati Celeste. Stoletnica sicer trpi zaradi demence, zaradi česar ji svojci niso povedali novice o smrti njenega sina.

Sprevod je z balkona domače hiše pozdravila Peléjeva sestra Maria Lucia.

Procesija se je nadaljevala po obmorskem mestu vse do pokopališkega stolpa Memorial Necropole Ecumenica. Tam so Pelejevo zlato krsto namestili v deveto nadstropje pokopališča, ki je zgrajeno, kot so bloki, in gre za najvišje vertikalno pokopališče na svetu.

V 14 nadstropjih je tam predvidenih približno 14.000 mest za pokop. V sklopu pokopališča se nahajata tudi kapela in restavracija. Kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, si je Pelé sam izbral prostor, kjer želi biti pokopan. Njegova družina pa se še ni odločila, ali bo po pogrebu grobnica dostopna za javnost.

Na tisoče Brazilcev, odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa, se je poslovilo od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters
Na tisoče Brazilcev, odetih v reprezentančne drese ali drese Santosa, se je poslovilo od najboljšega brazilskega nogometaša vseh časov. Foto: Reuters

Pele oziroma O rei (kralj), vzdevek so mu nadeli zaradi njegovega revolucionarnega pomena za nogomet, primerljivega z ikono Elvisa Presleyja v svetu zabavne glasbe, je pokopan v mavzoleju s površino 200 m2 v drugem nadstropju pokopališča, ki ima razgled na dva kilometra oddaljeni stadion Santos. Kot poroča AFP, so grobnico pripravili posebej zanj.

Zadnje počivališče v 9. nadstropju je še zadnje Peléjevo posvetilo njegovemu vzorniku in nogometnemu učitelju – očetu. Dondinho je bil osrednji napadalec, ki je vso kariero nosil številko devet. Z omenjenega pokopališča je sicer tudi neposredni pogled na Santosov stadion, kjer je igral kar 18 let in z njim osvojil vse mogoče klubske lovorike.

Pogreb je potekal v ožjem družinskem krogu.

Prva predsednikova dolžnost – priklon kralju

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je poklonil Peleju. Foto: Reuters
Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva se je poklonil Peleju. Foto: Reuters

Na stadionu Santosa se je nogometašu priklonil tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula, ki je v nedeljo pred kongresom prisegel za svoj tretji mandat na čelu Brazilije, je navsezgodaj zjutraj odpotoval v Santos, kjer se je na stadionu istoimenskega kluba poklonil Peleju še pred koncem 24-urne počastitve spomina na legendarnega nogometaša. "Pele je neprimerljiv, kot nogometaš in kot človeško bitje," je dejal Lula.

"Vsi mi Peleju nekaj dolgujemo, prav tako mu veliko dolguje Brazilija. Ne samo zaradi nogometa, naučil nas je biti predan in imeti značaj. Morda je človeštvu prinesel nekaj človekoljubnosti, solidarnosti in bratstva. Kot temnopolt in reven se je rodil v deželi, kjer je veliko predsodkov, a se zanje ni menil. Bil je preprosto Pelé, najboljši!"

Infantino: Pele je večen, je ikona nogometa

Od Peleja se je na stadionu poslovilo na tisoče nogometašev in funkcionarjev. Med njimi je bil tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino.

Fifa in njen predsednik Infantino sta ob pogrebu pozvala vse države, naj enega od svojih nogometnih stadionov poimenujejo z imenom Pele. "Tu smo z veliko žalostjo. Pelé je večen. Je svetovna ikona nogometa. In tudi prihodnje generacije otrok čez 30, 50, sto let morajo vedeti, kdo je bil Pele," je dejal predsednik Fife.

Poslednje slovo od Peleja

Najboljši nogometaš vseh časov po mnenju mnogih

Sorodna novica Umrl legendarni brazilski nogometaš Pele

Nogometaš s pravim imenom Edson Arantes do Nascimento je umrl 29. decembra lani. Po mnenju mnogih najboljši nogometaš vseh časov je zadnje tedne na kliniki v Sao Paulu prejemal le paliativno zdravljenje, uradni vzrok smrti je bila po navedbah bolnišnice odpoved več organov kot posledica napredovanja raka debelega črevesa, povezanega z njegovo boleznijo.

Pelé je v 22 let dolgi karieri, v kateri je odigral 1363 tekem, dosegel 1283 golov. Pomemben mejnik je bil jubilejni tisoči gol, ki ga je dosegel novembra 1969 na slovitem stadionu Maracana v Riu de Janeiru.

Z Brazilijo je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka (1958, 1962, 1970), na 92 reprezentančnih tekmah pa je dosegel 77 golov. Je tudi med četverico nogometašev v zgodovini, ki so dosegli gol na štirih različnih svetovnih prvenstvih.

Pelejeva družina se zahvaljuje vsem navijačem