Damir Skomina je prvi slovenski sodnik, ki bo opravljal vlogo glavnega delivca pravica v finalu najpomembnejšega klubskega tekmovanja. Foto: Reuters

Sodniški odbor Uefe je za finale Lige prvakov med angleškima kluboma Liverpool in Tottenham delegiral slovenske sodnike na čelu s Koprčanom Damirjem Skomino. Pomagala mu bosta Ljubljančan Jure Praprotnik in Robert Vukan iz Gornje Radgone.

"Sojenje v finalu Lige prvakov mi pomeni izjemno čast, obenem pa gre za še večjo odgovornost," je v prvem odzivu povedal Skomina. Četrti sodnik na finalu bo Antonio Mateu Lahoz iz Španije, videosodnik pa Danny Makkelie iz Nizozemske.

Pod Skomino Angleži igrajo slabo
Sicer gre za vseangleški finale Lige prvakov, tako da na koncu bo zagotovo naslov evropskega prvaka romal v domovino nogometa, a ne gre spregledati nenavadne statistike tekem angleških klubov, kjer deli pravico Skomina. Tottenham je pred očmi Koprčana na treh tekmah iztržil dva remija in poraz. Liverpool je na petih tekmah pod vodstvom Skomine doživel kar 4 poraze, enkrat pa celo zmagal in to na ključni tekmi 6. kroga letošnje Lige prvakov, ko so redsi z 1:0 doma premagali Napoli in se prebili v izločilne boje. Od šestih angleških klubov in dveh reprezentanc imata pod Skomino pozitiven izkupiček le Fulham (zmaga), Arsenal (3 zmage) in Manchester United (3 zmage, remi in poraz). Skupen angleški izkupiček na tekmah, kjer je sodil Skomina je 13-7-17 na 37 tekmah.

Pred dvema letoma sodili finale Evropske lige
Finale Lige prvakov 2018/19 bo drugi finale evropskih tekmovanj v članski kategoriji za Skomino in slovenske sodnike v zgodovini samostojne Slovenije. Skomina je na mednarodni listi sodnikov od leta 2003, vse od sezone 2011/2012 pa je prav vsako leto sodil polfinalno tekmo ene izmed evropskih tekmovanj. Sodniški odbor Uefe mu je trikrat zaupal sojenje polfinala Lige prvakov, petkrat polfinale Evropske lige, leta 2017 pa je delil pravico na finalni tekmi Evropske lige med Ajaxom in Manchester Unitedom. Leta 2012 je Skomina sodil še tekmo evropskega Superpokala, leta 2016 pa četrtfinale Eura 2016.


Damir Skomina je spisal zgodovino sojenja pod okriljem Uefe, ko je na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov med Ajaxom in Realom Madridom kot prvi uporabil VAR in razveljavil gol Nizozemcev. Foto: Reuters

Najvidnejše tekme, na katerih je sodil Damir Skomina:

Polfinale Evropske lige 2011/12: Valencia ‒ Atletico Madrid
Superpokal Uefe 2012: Atletico Madrid ‒ Chelsea
Četrtfinale Eura 2012: Nemčija ‒ Grčija
Polfinale Lige prvakov 2012/2013: Barcelona ‒ Bayern
Polfinale Evropske lige 2013/2014: Sevilla ‒ Valencia
Polfinale Evropske lige 2014/2015: Fiorentina ‒ Sevilla
Polfinale Evropske lige 2015/2016: Villareal ‒ Liverpool
Polfinale Lige prvakov 2015/2016: Real Madrid ‒ Manchester City
Četrtfinale Eura 2016: Belgija ‒ Wales
Finale Evropske lige 2017: Manchester United ‒ Ajax
Polfinale Lige prvakov 2018: Roma ‒ Liverpool
Osmina finala SP-ja 2018: Švedska ‒ Švica