Kralji kraljevega pokala za sezono 2020/21- FC Barcelona. Foto: Reuters
Kralji kraljevega pokala za sezono 2020/21- FC Barcelona. Foto: Reuters

Prva ura nogometa v Sevilli je bila bolj za pozabo, Barcelona je uživala jalovi premoči, Athletic pa skorajda ni resno pogledal proti nasprotnemu golu (poskusi strelov 7:1 za Barco).

Frenkie de Jong je v finalu Cope del Rey 2021 zablestel v polnem sijajju: podal je za prvi in tretji gol, vmes je pa še sam zadel za Barcelono. Foto: Reuters
Frenkie de Jong je v finalu Cope del Rey 2021 zablestel v polnem sijajju: podal je za prvi in tretji gol, vmes je pa še sam zadel za Barcelono. Foto: Reuters

Dve podaji in gol de Jonga
A vse se je spremenilo sredi 2. polčasa, ko so Katalonci v vsega 13 minutah zabili Baskom kar štiri gole. Osrednji režiser vodstva je bil Frenkie de Jong, ki je najprej v 60. minuti s podajo z leve strani pred golom našel Antoina Griezmanna, nato pa je Nizozemec sam z glavo podvojil prednost, pri čemer je izkoristil predložek Jordija Albe z leve strani.

Dva gola Messija in dve podaji Albe
Zatem je piko na i z novo čarovnijo postavil še kapetan Lionel Messi, ki si je izmenjal dve dvojni podaji z de Jongom, nato pa je Argentinec z diagonalnim strelom dokončal izjemno akcijo. Vendar se blaugrana še ni zaustavila: tokrat po levi strani sta kombinirala Alba in Messi, tudi tokrat si je kapetan izmenjal dve dvojni podaji in na koncu zabil mimo potolčenega Unai Simona.

VAR preprečil še večji polom Athletica
V 86. minuti je odjeknila petarda: Messi je zaposlil Griezmanan, ki je še enkrat zatresel mrežo Athletica, a že sramotnega poraza z 0:5 je Bilbao odrešil VAR, ki je presodil, da je bil Francoz za las v prepovedanem položaju.

"Lepo je osvojiti nov naslov. Nekaj zelo posebnega je biti kapetan tega kluba. Zelo dragocen pokal zame, ker sem ga lahko dvignil prvi," je takoj po slavju povedal Lionel Messi, ki je se spomnil navijačev, s katerimi žal ne morejo proslaviti prvega pokala po letu 2018. Ob tem se je Argentinec spomnil še na slab začetek sezone, vse težave kluba na in izven igrišča ter nenazadnje poraza na minulem el clasicu.

Leo Messi je z dvojčkom v finalu pokala že 13. sezono zapored dosegel za Barcelono vsaj 30 golov. Za kapetana Kataloncev je to že sedmi pokalni naslov Španije! Skupno pa že 35. lovorika v dresu
Leo Messi je z dvojčkom v finalu pokala že 13. sezono zapored dosegel za Barcelono vsaj 30 golov. Za kapetana Kataloncev je to že sedmi pokalni naslov Španije! Skupno pa že 35. lovorika v dresu "blaugrane", s čimer je med elitnimi svetovnimi klubi presegel rekord Ryana Giggsa iz Manchester Uniteda. Foto: Reuters

Kako hitro bo Laporta prepričal Messija?
A po drugi strani je Barca že osvojila novo lovoriko pod vodstvom novega-starega predsednika Joana Laporta, ki se ob slavju ni mogel ogniti vprašanja o prihodnosti Messija in trenerja Ronalda Koemana.

"Leo je najboljši na svetu. Globoko je zakoreninjen v klubu. Prepričan sem, da želi ostati in naredili bomo vse, kar je v naši moči, da v okviru naših možnosti tudi ostane," je dejal Laporta, katerega glavna naloga je zdaj podaljšati pogodbo s kapetanom, ki sicer lahko poleti odide kot prosti igralec.

Prva lovorika pod Koemanom
O usodi nizozemskega trenerja, ki je v strokovni vlogi osvojil prvo lovoriko na Barcelonini klopi, pa je Laporta dodal: "Koeman in njegova ekipa se dobro znajdejo in smo zelo zadovoljni z njimi."

Pred Barcelono je po pokalnem slavju zdaj troboj za naslov španskega prvaka. Vodi Atletico Madrid Jana Oblaka s 67 točkami, Real Madrid jih ima 66, Barcelona pa 65.

Finale španskega pokala za sezono 2020/21 je prinesel obračun dveh zgodovinsko najuspešnejših klubov v zgodovini Cope del Rey. Barcelona je pokalno lovoriko predtem osvojila kar 30-krat, Athletic Bilbao pa 23-krat, a nazadnje leta 1984!

Sorodna novica Oyarzabal z bele točke odločil baskovski finale v korist La Reala

Velikana španskega nogometa sta se v pokalnem finalu nazadnje predtem pomerila leta 2015, ko je bilo na Camp Nouu 3:1 za Katalonce, ki so premagali Baske tudi v prejšnjih zadnjih medsebojnih finalih leta 2012 in 2009.

Baski v krizi, Katalonci po porazu na el clasicu
Athletic je v krču in je zdaj že sedem tekem brez zmage v vseh tekmovanjih, v La ligi so nanizali štiri remije in so na 11. mestu, vmes pa doživeli omenjeni boleč finalni poraz na baskovskem derbiju, ki ga je Real Sociedad dobil po zaslugi 11-m Mikela Oyarzabala.

Barcelona je po izpadu iz Lige prvakov vse moči usmerila v prvenstvo, kjer pa so nazadnje izgubili večni derbi z Realom iz Madrida (1:2). Katalonci so v tej sezoni že dvakrat premagali Baske v prvenstvu, a zato je Athletic s 3:2 dobil polfinale španskega superpokala, za kar pa so se zdaj v finalu Cope del Rey oddolžili z obrestmi.


NOGOMET – ŠPANSKI KRALJEVI POKAL 2020/21

Stadion La Cartuja v Sevilli je gostil še drugi finale španskega kraljevega pokala v 14 dneh, v obeh pa je izgubil Athletic Bilbao. Foto: Reuters
Stadion La Cartuja v Sevilli je gostil še drugi finale španskega kraljevega pokala v 14 dneh, v obeh pa je izgubil Athletic Bilbao. Foto: Reuters

FINALE, Sevilla

Athletic Bilbato – BARCELONA 0:4 (0:0)
Griezmann 60., de Jong 63., Messi 68., 72.

Athletic Bilbao: Unai Simón; De Marcos, Yeray (67./Nunez), Iñigo Martínez, Balenziaga; Berenguer (54./Vesga), Dani García, Unai López (67./Yuri Berchiche), Muniain (46./Lekue); Iñaki Williams (67./Villalibre), Raúl García.

Barcelona: Ter Stegen; Dest (74./Sergi Roberto), Mingueza (87./Braithwaite), Piqué (82./Araujo), Lenglet, Alba; Busquets, De Jong, Pedri (81./Moriba); Griezmann (88./Dembele), Messi.

Sodnik: Martínez Munuera.