Santiago Bernabeu predstavlja domači teren madridskega nogometnega kluba Real Madrid. Foto: RTV SLO/B.T.
Santiago Bernabeu predstavlja domači teren madridskega nogometnega kluba Real Madrid. Foto: RTV SLO/B.T.

Stadion, ki sta ga oblikovala arhitekta Luis Alemany Soler in Manuel Munoz Monasterio in je v začetku nosil ime Chamartin, je bil za javnost odprt 14. decembra leta 1947, 4. januarja leta 1955 pa se je vodstvo odločilo, da bodo nov stadion poimenovali po aktualnem predsedniku Real Madrida in idejnem vodji gradnje stadiona Santiagu Bernabeuu.

Gradnja stadiona je mesto Madrid stala 288 milijonov evrov, a se je investicija vsekakor izplačala, saj stadion, ki lahko sočasno gosti 80.000 gledalcev, na tekme privablja trume nogometnih navdušencev, nemalo pa je tudi radovednežev, ki si želijo le ogledati veličastni stadion.

Real Madrid na Santiagu dosegel nekatere svoje največje uspehe
Stadion je domovanje kraljevega nogometnega kluba Real Madrid, ki na Santiagu Bernabeuu kraljuje že od vsega začetka. Klub, ki je bil ustanovljen leta 1902, je Mednarodna nogometna zveza zaradi mnogih osvojenih trofej in pokalov razglasila za najboljši nogometni klub 20. stoletja. Real Madrid je namreč osvojil devet evropskih lovorik, dvakrat je slavil v pokalu UEFA, enkrat so osvojili evropski superpokal, trikrat medcelinski pokal, 29-krat so bili španski prvaki, osemkrat pa pokalni prvaki.

Kljub vsemu v zadnjih letih Galaktikom, kot ljubkovalno imenujejo igralce Real Madrida, ni šlo najbolje, a se pod taktirko Fabia Capella in z novimi okrepitvami počasi pobirajo in razveseljujejo navijače na Santiagu Bernabeuu in drugod.

Brina Tomovič

Santiago Bernabeu je veličasten stadion, ki kraljuje skoraj v središču Madrida. Za 10 evrov si ga lahko ogleda vsak radovednež in nogometni navdušenec. Foto: RTV SLO/B.T.
Stadion Santiago Bernabeu lahko gosti 80.000 navijačev Real Madrida in gostujočih nogometnih klubov. Foto: RTV SLO/B.T.
Stadion, kjer se podijo najboljši svetovni nogometaši, je dolg 107 metrov, širok pa 72 metrov. Foto: RTV SLO/B.T.
Na Santiagu Bernabeuu so zelo ponosni, da tam domuje najboljši nogometni klub 20. stoletja, in obiskovalce na to opozarjajo na praktično vsakem koraku. Foto: RTV SLO/B.T.
Obisk stadiona Santiago Bernabeu vključuje tudi obisk muzeja kluba Real Madrid, kjer so razstavljene vse lovorike kluba. Foto: RTV SLO/B.T.
Največji in najtežji pokal, ki ga je Real Madrid prejel leta 1982, ko je v finalu španskega pokala premagal Sporting iz Gijona z 2:1. Pokal je visok meter in 60 centimetrov, težek pa kar 75 kilogramov, od tega je 25 kilogramov čistega srebra. Foto: RTV SLO/B.T.
Raulovi čevlji, s katerimi je leta 1998 dal gol na tekmi v Tokiu. Raul je eden izmed najbolj zvestih igralcev Real Madrida, saj tam vztraja že 13 sezon. Foto: RTV SLO/B.T.
Posebno spominsko mesto ima tudi trenutna postava Real Madrida, saj so razstavljeni čevlji (in rokavice) vsakega igralca. Foto: RTV SLO/B.T.
Aktualna zasedba kraljevskega Real Madrida z vodstvom kluba. Foto: RTV SLO/B.T.
Obiskovalci stadiona si lahko ogledajo tudi tunel igralcev, ki povezuje garderobe in igrišče. Tam naj bi igralci resnično začutili, da jih na drugi strani do zmage čaka hudih 90 minut ali več. Foto: RTV SLO/B.T.
V garderobah se lahko igralci po naporni tekmi sprostijo tudi v 'jacuzziju' ali si privoščijo sproščujočo masažo. Foto: RTV SLO/B.T.
Po vsaki bolj ali manj uspešni tekmi se tekmovalci spopadejo še z novinarji in njihovimi nadležnimi vprašanji. Foto: RTV SLO/B.T.