Senegalci so s transparenti žalili nogometaše Egipta, še posebej prvega zvezdnika Mohameda Salaha. Foto: EPA
Senegalci so s transparenti žalili nogometaše Egipta, še posebej prvega zvezdnika Mohameda Salaha. Foto: EPA

Prvo tekmo so Egipčani dobili z 1:0, na povratni v Dakarju pa je izid že v 3. minuti izenačil napadalec Villarreala Boulaye Dia. Tako kot v finalu afriškega Pokala narodov so o zmagovalcu med tema dvema reprezentancama odločali streli z bele točke.

Senegal bo v Katarju tretjič zaigral na svetovnem prvenstvu. Prvič je zaigral leta 2002, kjer se je prebil do četrtfinala, pred štirimi leti v Rusiji je nastope končal v skupinskem delu. Foto: EPA
Senegal bo v Katarju tretjič zaigral na svetovnem prvenstvu. Prvič je zaigral leta 2002, kjer se je prebil do četrtfinala, pred štirimi leti v Rusiji je nastope končal v skupinskem delu. Foto: EPA

Obe ekipi sta uvodna strela zapravili, nato pa so Senegalci povedli z 2:1. Ko je Mostafa Mohamed zapravil svoj strel za izenačenje, je zmagovalca in potnika na katarski mundial odločil Sadio Mane.

Med izvajanjem 11-metrovk so senegalski navijači z laserji motili nogometaše Egipta, izjema ni bil niti prvi zvezdnik reprezentance Mohamed Salah. Po navedbah Egipčanov naj bi domači navijači med drugim napadli tudi njihov avtobus.

Žaljivi predvsem do Salaha
"Moštvo Egipta je bilo izpostavljeno rasizmu prek žaljivih transparentov na tribunah, ki so bili namenjeni našim igralcem, zlasti Mohamedu Salahu. Senegalski navijači so se vedli rasistično. Obenem so med ogrevanjem v ekipo Egipta metali steklenice, kamenje, napadli so tudi reprezentančni avtobus, razbili okna, bilo je tudi nekaj poškodb, kar je bilo dokumentirano s fotografijami in videoposnetki, priloženimi pritožbi," so v objavi za javnost zapisali pri Nogometni zvezi Egipta.

Senghor: To v Senegalu ni običajno
Predsednik senegalske nogometne zveze Augustin Senghor je poudaril, da uradne pritožbe še ni prebral. "Nisem bil pozoren na dogajanje na tribunah. Če pa so navijači igralce motili z laserji, se je to v Senegalu zgodilo prvič. Vseeno pa so z laserji svetili tudi v Kairu, to počnejo tudi v drugih državah. V Senegalu to ni običajno," je dejal.

Disciplinski organ Mednarodne nogometne zveze (FIFA) analizira poročila s tekme, o nadaljnjih korakih se bo še odločil.

Najstnik zaradi rasizma obsojen na šest tednov zapora

Britanski najstnik je obsojen na šest tednov zapora zaradi rasnega žaljenja angleškega nogometnega reprezentanta Marcusa Rashforda na Twitterju po lanskem finalu evropskega prvenstva, je sporočilo državno tožilstvo v Londonu, poročajo angleški mediji.

19-letni Justin Lee Price iz Worcestra je svoje dejanje ob prvem policijskem zaslišanju zanikal, pozneje pa je priznal, da je prek Twitterja nogometašu poslal žaljivo vsebino, ki se je med drugim nanašala na barvo kože omenjenega igralca.

"Tisto, ki rasno žalijo nogometaše, vsem uničujejo igro. Upam, da bo ta primer jasno sporočilo vsem, da ne bomo tolerirali rasizma in da bodo vsi kršilci obravnavani skladno z zakonom," je dejal državni tožilec.

Poleg Rashforda sta bila rasnih žaljivk deležna tudi njegova soigralca Jadon Sancho in Bukayo Saka, ki sta v finalu proti Italiji prav tako zgrešila enajstmetrovki. (sta)