Sebastian Rode je dosegel odločilni zadetek v Frankfurtu. Foto: Reuters
Sebastian Rode je dosegel odločilni zadetek v Frankfurtu. Foto: Reuters

Največji uspeh po letu 1980
Eintracht, ki je 19. maja lani v finalu nemškega pokala presenetil Bayern s 3:1, je dosegel največji uspeh po letu 1980, ko je posvojil Pokal Uefa. V finalu je bil pred 39 leti boljši od Borussie iz Mönchengladbacha (2:3 in 1:0).

Izbranci Adija Hütterja so v Bundesligi na četrtem mestu, ki vodi v Ligo prvakov. V Evropi so edini preostali nemški klub, vsi drugi so izpadli v osmini finala ali pa že v skupinskem delu.

Na prvi tekmi je Eintracht že v 20. minuti ostal le z deseterico. Branilec Evan Obite N'Dicka je v kazenskem prostoru podrl Gedsona Fernandesa, ki je bil sam pred vratarjem Kevinom Trappom. Joao Felix je zablestel s hat-trickom in Benfica je povedla s 4:1. Zadetek napadalca Goncala Paciencie na stadionu Luz prejšnji četrtek se je na koncu izkazal za izjemno pomembnega.

Filip Kostić je iz očitnega prepovedanega položaja načel mrežo Benfice. Foto: Reuters
Filip Kostić je iz očitnega prepovedanega položaja načel mrežo Benfice. Foto: Reuters

Kostić zadel iz očitnega prepovedanega položaja
48.000 gledalcev na Commerzbank Areni je pripravilo sijajno vzdušje. Domači navijači so se izkazali s posebno koreografijo. Gostitelji so bili v prvem polčasu precej boljši tekmec, edini zadetek pa so dosegli iz očitnega prepovedanega položaja.

Ante Rebić je na robu kazenskega prostora zaposlil Mijata Gačinovića, ki je z levo nogo poslal žogo v vratnico. Filip Kostić je pri strelu več kot meter v prepovedanem položaju, odbito žogo pa je z levo nogo pospravil v mrežo. Stranski sodnik ni dvignil zastavice, videosodnika pa v Evropski ligi ni vse do finala. Trener Benfice Bruno Lage je popolnoma izgubil živce in sodnik Daniele Orsato ga je poslal na tribuno.

Eintracht je v drugem polčasu lovil drugi gol in ga dočakal v 67. minuti, ko je Rebić podal do Sebastiana Rodeja, ki je s 15 metrov z desnico matiral Odysseasa Vlachodimosa za 2:0.

Kostić in Rode zadela za Eintracht

Dva gola in dve podaji Pedra
Pravi spektakel so videli gledalci na Stamford Bridgeu, kjer je bil Chelsea boljši od Slavie s 4:3. Londončani so dobili tudi prvo tekmo v Pragi z 1:0.

Pedro je bil junak večera na Stamford Bridgeu. Foto: Reuters
Pedro je bil junak večera na Stamford Bridgeu. Foto: Reuters

Pedro je že v 5. minuti poskrbel za vodstvo modrih, ko je lobal vratarja Ondreja Kolarja s petih metrov po podaji Olivierja Girouda. V 10. minuti je Eden Hazard ušel po levi strani in pred vrati našel Pedra, ki je zadel vratnico, žoga pa se je odbila v glavo Simona Delija in končala v mreži. Po četrt ure igre je Chelsea povedel že s 3:0, ko je Giroud unovčil podajo Pedra z desne strani. Tomasš Souček je v 26. minuti znižal z glavo po podaji iz kota, a je že minuto zatem znova zadel razigrani Pedro, ki je unovčil veliko zmedo v obrambi Sparte.

Ševčik kaznoval ležerno igro Chelseaja
Gostitelji so se v drugem polčasu prehitro sprostili. Petr Ševčik je v 51. minuti zadel z levico z roba kazenskega prostora, nato pa je štiri minute zatem vratarja Kepo ukanil še z močnim strelom z desno nogo. Po uri igre je imel celo priložnost za hat-trick, a je ni izkoristil. Če bi izenačil, bi se morda lahko zgodila celo senzacija. V zadnje pol ure so se izbranci Maurizia Sarrija le zbrali in zadržali prednost.

Alexandre Lacazette je dosegel ključen zadetek v gosteh za topničarje. Foto: Reuters
Alexandre Lacazette je dosegel ključen zadetek v gosteh za topničarje. Foto: Reuters

Evrogol Lacazetta s prostega strela
Napoli je izgubil tudi povratno tekmo proti Arsenalu z 0:1. Topničarji so se prebili na četrto mesto v Premier ligi in na prvi tekmi popolnoma zasenčili izbrance Carla Ancelottija (2:0).

Na stadionu San Paolo je odločitev padla v 36. minuti, ko je Alexandre Lacazette velemojstrsko izvedel prosti strel s 25 metrov. Žogo je z desno nogo zabil pod prečko, vratar Alex Meret je le obstal na golovi črti. Napoli je bil v izgubljenem položaju, saj bi moral v nadaljevanju zadeti kar štirikrat. V 180 minutah ni niti enkrat zatresel mreže topničarjev.

Valencia zanesljivo izločila Villarreal
Že pred povratno tekmo je bilo jasno, da bo med polfinaliste napredovala Valencia, ki je že na prvi tekmi v gosteh ugnala Villarreal s 3:1. Na Mestalli sta napredovanje potrdila Antonio Latorre in Dani Parejo.

Četrtfinale, povratne tekme:
Napoli - ARSENAL 0:1 (0:1) 0:2
Lacazette 36.

SSC Napoli vs Arsenal FC( id: 17430438 datum: 19.3.2019)

VALENCIA - Villarreal 2:0 (1:0) 3:1
Latorre 13., Parejo 54.

Valencia CF vs Villarreal CF( id: 17430441 datum: 19.3.2019)

EINTRACHT FRANKFURT - Benfica 2:0 (1:0) 2:4
Kostić 37., Rode 67.

Eintracht Frankfurt vs Benfica Lisbon( id: 17430676 datum: 19.3.2019)

CHELSEA - SLAVIA PRAGA 4:3 (4:1) 1:0
Pedro 5., 27., Deli 10./ag, Giroud 17.; Souček 26., Ševčik 51., 54.

Chelsea FC vs SK Slavia Prague( id: 17430677 datum: 19.3.2019)

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.


Polfinale, prvi tekmi, četrtek, 2. maja, ob 21.00:
ARSENAL - VALENCIA
EINTRACHT FRANKFURT - CHELSEA

Povratni tekmi bosta 9. maja. Finale bo v sredo, 29. maja, v Bakuju.