Timi Max Elšnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Timi Max Elšnik. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nogometaš, ki je z ljubljansko zasedbo v pretekli sezoni osvojil dvojno krono, je v podkastu Žoga je okrogla spregovoril o klubskih peripetijah, svoji prihodnosti in spominih na igranje v Angliji. Elšniku so v reprezentančni bazi na Brdu pri Kranju družbo delali voditelj Luka Petrič ter nogometna reporterja Boštjan Janežič in Marko Cirman.

V odsotnosti Jana Oblaka vlogo vodje prevzema Jasmin Kurtić
Slovenija se bo na dveh pomembnih tekmah proti Finski in Danski tekmecema zoperstavila brez poškodovanega Jana Oblaka. Škofjeločana bo v vratih najbrž zamenjal Vid Belec, ki je izmed treh vratarskih izbrancev selektorja Matjaža Keka edini, ki je že zaigral za Slovenijo. Matevž Vidovšek in Aljaž Ivačič še čakata na prve reprezentančne minute. Siceršnji podkapetan slovenske vrste Jasmin Kurtić si bo nadel kapetanski trak, je pa sicer izkušeni 34-letnik, ki je 83-krat oblekel slovenski dres, tudi zunaj igrišča med najglasnejšimi: "Kurtić skrbi tudi za glasbeni izbor na avtobusu in v garderobi. Rad nasmeji celotno moštvo, tudi posluh za petje ima. No, saj kaj drugega niti ne smem reči, saj bom imel težave," je ob glasnem smehu začel Elšnik. Dodal je še, da se izmed nekoliko mlajših članov reprezentance vse bolj v vodjo spreminja tudi Jaka Bijol.

Kek optimističen, igralci ob prihodu na Brdo nasmejani
V soparnem srednem popoldnevu so se nogometaši zbirali v hotelu, kjer jih je po druženju z novinarji čakal prvi trening v tokratni akciji. Timi Max Elšnik je ponosen, da je član slovenske vrste, čeprav bi si želel, da bi klubsko sezono končal nekoliko pozneje, da premor pred reprezentančno akcijo ne bi bil tako dolg. Selektorju Keku nekaj skrbi povzroča tudi manjša poškodba Benjamina Šeška. "Selektor Kek svojim vodilnim možem pravi kar senatorji, želel bi si jih 11 v svoji postavi," je dodal Boštjan Janežič, Timi Max Elšnik pa je ugotavljal, da ima Finska podobne lastnosti, kot si jih želi imeti tudi Slovenija. Trdnost in delavnost krasi tudi taktična disciplina.

Igralci Olimpije so zaradi Riere zdaj boljši igralci
Nič novega. To bi bil še najboljši opis konca sezone v ljubljanskem taboru. Albert Riera in vodstvo Olimpije nista našla skupnega jezika, poti se razhajajo, v Ljubljani že nekaj časa na svoj debitantski nastop na klopi Olimpije čaka Joao Henriques. "V svoji ne predolgi karieri sem zamenjal veliko število trenerjev, včasih se sprašujem, ali sem jaz tisti nesrečni talisman za trenerje, da sem jim to dogaja (smeh, op. p.). Končno se je tako poklopilo, da je ostal en trener celotno sezono, rezultati pa so bili takoj vidni. Riera je bil po mojem mnenju ključen člen. Znal nas je povezati. Če uporabim kuharski žargon, je znal vse sestavine zelo dobro uporabiti, da je bila jed okusna. Tudi sam trener je vedno rekel, da je lahko kuhar samo eden. Poenostavil nam je nogomet, najprej nam je razložil nekaj lažjih nogometnih principov, da smo lahko potem osvojili tudi tiste zahtevnejše. Vsak v Olimpiji zdaj lahko igra na dveh ali treh položajih več, kot je igral pred sezono. Marsikdo v moštvu lahko brez slabe vesti reče, da je zdaj boljši nogometaš, kot je bil pred sezono. To je njegova zasluga. Ne vemo, kaj bi bilo, če ga ne bi bilo, ampak za to, kar je naredil, smo mu lahko samo hvaležni," je razmišljal Timi Max Elšnik. Vezist iz Zlatoličja pravi, da moramo vsi skupaj novemu trenerju dati čas, ker ima prav tako veliko kakovosti, in da je čas, da se Olimpija uvrsti v skupinski del enega od evropskih pokalov.

Prihodnost Olimpijine desetice
Kapetan ljubljanskih zeleno-belih se je razgovoril o nekdanjem trenerju Olimpije, kot na dlani pa se je ponujalo tudi vprašanje o njegovi nadaljnji poti. "Čakam. To je glavna beseda. V slovenski ligi je po tem, ko smo osvojili prav vse, kar se je osvojiti dalo, težko najti motivacijo. Če bi v najslabšem primeru ostal, bi dal vseeno vse od sebe, sem profesionalec. Signali so sicer pozitivni, kar precej je zanimanja zame iz tujine. Je pa res, da pri takih stvareh nič ni v tvojih rokah. Tu je moj klub in tisti, ki naj bi bil pripravljen plačati odškodnino. Veliko stvari se mora poklopiti, a če kdaj, mislim, da je zdaj pravi trenutek, da znova poskusim na stopnički višje. Tu sem dosegel, kar sem lahko. Bomo videli, prestopni rok se je pravzaprav šele odprl."

Marka Cirmana je zanimalo, kako deluje naveza z agentom v tem obdobju, ko se Timi Max Elšnik želi znova preizkusiti v tujini in čaka na poziv kakšnega od klubov. "Idealno za Olimpijo bi bilo, če bi lahko klub zapustil po kvalifikacijah za ligo prvakov. Zame pa bi bilo idealno, da bi se v nov klub podal čim prej. Da se spoznam z novimi soigralci, da opravim čim več treningov. Ko se končajo evropske kvalifikacije, vsa prvenstva že potekajo. Sodelovanje na relaciji agent-igralec je specifičen. S svojim agentom (Robert Čibej, op. a.) imam prijateljski odnos. Kadar se slišiva, ne govoriva samo o zadevah, ki pritičejo profesionalnemu nogometu. Ne maram vsakodnevnega "pumpanja" glave in informacij. Dokler ni česar koli konkretnega agentu, niti ni treba govoriti, saj se na ta način tudi sam lažje osredotočim na tekme in svoje predstave. Agent mi niti ne pove, kdo me pride gledat na tekmo. Velikokrat se je namreč že zgodilo, da je marsikdo zaradi tega pregorel v preveliki želji."

Več tudi o želenih destinacijah Elšnika v nadaljevanju kariere, pa tudi o finalu Evropske lige v Budimpešti, v katerem je Sevilla po enajstmetrovkah premagala Romo. Luka Petrič se je pogovarjal s članom športne redakcije Radia Slovenija Markom Polakom, sicer navijačem Rome, ki se je ogledal finalno tekmo v madžarski prestolnici. Kot v vsaki epizodi pa lahko tudi tokrat preizkusite svoje nogometno znanje v kvizu, ki je bil za našega gosta kar prelahek zalogaj.

Podkast Žoga je okrogla lahko poslušate spodaj.

Elšnik: Ko zmaguješ, te zanimajo le nove zmage