Cristiano Ronaldo se je na evropskem prvenstvu razigral. Na prvih dveh tekmah ni zadel, proti Nizozemski pa je že blestel (dva zadetka) in v četrtek odločil še četrtfinalni obračun med Portugalci in Čehi. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo se je na evropskem prvenstvu razigral. Na prvih dveh tekmah ni zadel, proti Nizozemski pa je že blestel (dva zadetka) in v četrtek odločil še četrtfinalni obračun med Portugalci in Čehi. Foto: EPA
Ronaldo na pravem mestu, Portugalska prvi polfinalist

Najdražji nogometaš na svetu se je rodil v Funchalu, revni četrti glavnega mesta Madeire, kuharici in vrtnarju. Največji talent portugalskega nogometa po Eusebiu je začel cveteti v domači Andorinhi, kjer je njegov oče skrbel za opremo. Oče je umrl leta 2005 zaradi posledic alkoholizma, zato Cristiano Ronaldo ne pije alkohola. Iz Andorinhe se je prek Nacionala preselil na celino v vrste Sportinga iz Lizbone, kjer so se njegovi soigralci zaradi madeirskega naglasa norčevali iz njega. Kljub temu so ga opazili ogledniki iz Manchester Uniteda. Sir Alex Ferguson ga je izpostavil kot morda najboljšega igralca, ki jih je kdaj koli vodil, pred kratkim pa dodal, da ga pogreša.

Pravi vodja na igrišču
Slovenski nogometni strokovnjak Marjan Pušnik ga je s trenerske plati ocenil takole: "Odlikujejo ga hitrost, skočnost, agresivnost in seveda tehnične sposobnosti, predvsem pa to, da je dozorel kot človek, kot igralec. Je pravi vodja ekipe na igrišču."

Kar si zamisli, to uresniči
Za mnenje o tem, kaj najbolje opiše eno izmed dveh imen, ki sta najbolj zaznamovali nogometni začetek 21. stoletja, smo povprašali nekdanjega slovenskega reprezentanta Saša Udoviča: "Nenormalna samozavest. To je res strahovito, kako vse dela po prepričanju, da se bo zgodilo točno tisto, kar si je zamislil. Je strahoten atlet, zna vse v nogometu. Takšnega igralca je izredno težko kriti."

Utrujajo ga nenehne primerjave z Messijem
Samozavest, ki na trenutke kljub smrtonosni desnici meji na sebičnost, se zelo sklada s filozofijo Joseja Mourinha, ki je okrog njega zgradil novi galaktični Real Madrid. Ob vrnitvi na Iberski polotok so bile primerjave z argentinskim čudežnim dečkom Lionelom Messijem neizbežne. Ronaldo pravi, da so brezpredmetne in ga utrujajo, kar sodeč po tem, kako na vsako opazko o Messiju prežijo španski mediji, niti ni presenetljivo.

Čas za prvo reprezentančno lovoriko
Lovorike so vsekakor na strani Messija, pa tudi sicer so Ronalda dolgo pestile obtožbe, da 'zmrzne' v ključnih trenutkih. Klubski urok zmrzali je pri Realu že odčaral, reprezentančnega, ki se ga morda drži neupravičeno (zabil je že 35 golov), se je očitno znebil letos, ko se utegne od Messija vsaj v eni kategoriji odcepiti prav na Poljskem in v Ukrajini. Portugalsko si je naložil na svoja ramena in na petem velikem tekmovanju velikega nogometaša se breme ne zdi preveliko.

Ronaldo na pravem mestu, Portugalska prvi polfinalist