Andres Iniesta  je kot posameznik najbolj zaznamoval preteklo evropsko prvenstvo, ko je s Španijo osvojil še tretjo zaporedno lovoriko na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Andres Iniesta je kot posameznik najbolj zaznamoval preteklo evropsko prvenstvo, ko je s Španijo osvojil še tretjo zaporedno lovoriko na velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Andres Iniesta, Xavi Hernandez
Iniesta in Xavi - velika prijatelja, ki se na igrišču izjemno ujameta. Skupaj sta osvojila praktično vse pomembne lovorike. Z reprezentanco sta postala tako svetovna kot evropska prvaka, prav tako pa uspehe žanjeta tudi z Barcelono. Foto: EPA
Andres Iniesta
Zadetek in osvojeni naslov svetovnega prvaka je Iniesta posvetil umrlemu dobremu prijatelju in kapetanu Espanyola Danielu Jarqueju. Pod dresom je imel majico z napisom: Dani Jarque, vedno z nami! Foto: EPA

Tako igram že od nekdaj. Pri Barceloni sem se veliko naučil, a vse skupaj je del improvizacije. Nižji igralci se naučimo biti inovativnejši, znamo bolje zaščititi žogo in smo spretnejši. Nogometaš, ki tehta 90 kg, ni tako okreten kot tisti s 60 ali 70 kg. Na igriščih sem kot mlajši vedno igral z višjimi in starejšimi in vedno sem želel imeti žogo. Brez nje sem bil izgubljen.

Andres Iniesta o načinu igre
Andres Iniesta, Xavi
Nekoč so nekateri dejali, da Xavi in Iniesta ne moreta skupaj igrati v vezni liniji. Guardiola se s tem ni strinjal, ju postavil skupaj in osnoval enega najboljših veznih dvojcev vseh časov. Foto: EPA
Pep Guardiola, Andres Iniesta
Iniesta in Pep Guardiola, ki je bil vedno Andresov vzornik. Pep je Iniesto opazoval še kot aktivni igralec, nato pa sta skupaj kot trener in nogometaš osvojila dva evropska naslova. Foto: EPA

Iniesta je izjemen. Tehnično je podkovan do popolnosti in njegov igra je videti tako naravno. Igra brez kakršnega koli napora. Kot Roger Federer, ko igra tenis, ko se komaj spoti in izgleda vse tako preprosto. Tako je to videti pri Iniesti. Izjemno smo veseli, da je naš igralec. Je popoln nogometaš. Zna napadati in igrati v obrambi, lahko pripravlja zadetke in jih zabija. Zna vse.

Selektor Vicente Del Bosque o Iniesti
Andres Iniesta, Samuel Eto'o
Pod taktirko Franka Rijkaarda je leta 2006 osvojil Ligo prvakov. Nizozemski strokovnjak je o njem povedal: "Postavil sem ga na položaj centralnega vezista, na krilo, na položaj organizatorja igre ter za napadalca in povsod je bil odličen." Foto: EPA
Andres Iniesta
Dvakrat je z Barcelono v finalu Lige prvakov ugnal Manchester United. V Rimu je bilo pred tremi leti 2:0, lani pa na Wembleyju 3:1. Ferguson je večkrat hvalil Iniesto in Xavija ter se spraševal, koliko časa bi igrali, da bi jima njegovi varovanci sploh vzeli žogo. Foto: EPA
Andres Iniesta, Xavi, Lionel Messi
Veliki Barcin trio - Iniesta, Xavi in Messi. Vsi trije so tudi vzgojeni v nogometni šoli katalonskega velikana. Foto: EPA

res Iniesta se je na preteklem evropskem prvenstvu z nazivom MVP dokončno vpisal med največje.

28-letnega vezista, ki prihaja iz precej odročne vasi Fuentealbille v bližini Albaceteja, odlikuje izjemen pregled nad igro, fantastičen nadzor žoge in velemojstrske podaje. Andres je, kot pravijo, nor na nogomet. "Zlata žoga? Nogometa ne igram zato, da bi osvojil zlato žogo, ampak ker me osrečuje," je v svojem slogu dejal Iniesta, ki sta se ga prijel tudi vzdevka El Ilusionista (Iluzionist) in El Cerebro (Možgani).

Najboljši igralec finalne tekme
Srca navijačev Španije in Barcelone je osvojil s svojim značajem in preprostostjo. Miren 170 centimetrov visoki nogometni čarodej se je najbolj izkazal takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Na velikih tekmah se Iniesta pokaže v najboljši luči in še posebej zaradi tega dejstva je verjetno najbolj popularen nogometaš v državi aktualnih dvakratnih evropskih in trenutnih svetovnih prvakov.

Na evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini je Iniesta igral v izjemni formi. Odličen je bil prav na vsaki tekmi. Z Jordijem Albo, novim soigralcem pri Barci, sta ogrožala nasprotnikova vrata z leve strani, kot je to v navadi. Odlično je sodeloval s Xavijem (MVP Eura 2008) na sredini ter z obema, ki sta poleg njega začela v začetni enajsterici najbližje nasprotnikovega gola – vedno je bil to David Silva, največkrat pa ob njem še Cesc Fabregas. Iniesta je bil na treh - vključno s finalom - izmed šestih tekem furie na prvenstvu izbran za najboljšega posameznika srečanja in na koncu tudi zasluženo za najkoristnejšega igralca turnirja.

Ob njem je lahko igrati
Tudi soigralci so večkrat v izjavah med turnirjem potrdili, da se zanašajo nanj in da gre za zares ključnega moža izbrane vrste, o čemer pričajo tudi besede reprezentančnega in klubskega kolega Fabregasa: "Je kreativen, teče z žogo, jo odlično obvlada in ima izjemno zadnjo podajo. Je vir zaupanja za vso ekipo. Med samo tekmo je mogoče videti, kako proti koncu srečanja prevzema vse več odgovornosti."

"Igrati ob Iniesti in se ujeti z njim je čisto lahko. Ima to sposobnost, da naredi stvari, ki so izjemno težke, na povsem lahek način," je o njem povedal David Silva, Juan Mata pa je dodal: "Vidi pot, kjer se zdi, da je ni, in zna prebiti obrambo na najbolj nemogočih mestih. Zna najti in izkoristiti pravi trenutek. Njegove misli delujejo z izjemno hitrostjo. Vsi uživamo, ko igramo ob njem."

Junak polfinala Lige prvakov leta 2009
Navijači Barce, s katero je trikrat osvojil Ligo prvakov, se bodo za vedno spominjali 6. maja 2009 in dramatične končnice na Stamford Bridgeu v polfinalu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja. Na Camp Nouu sta se moštvi razšli z 0:0. Doma je bila boljša Barca, druga tekma pa bo v spominu ostala predvsem zaradi nekaterih spornih sodniških odločitev Toma Henninga Ovreba na obeh straneh. Tekla je 93. minuta povratnega srečanja in Chelsea je z golom Michaela Essiena vodil z 1:0.

Na desni strani je akcijo katalonskega velikana začel Dani Alves, s predložkom spravil žogo do Lea Messija, ki je na robu kazenskega prostora našel samega Iniesto, ta pa je "s prve" s pravim projektilom žogo spravil v levi zgornji kot vrat Petra Čecha. Barcelona se je tako uvrstila v finale na rimski Olimpico, kjer je z 2:0 premagala Manchester United. Xavi in Iniesta sta v vezni liniji poskrbela za novo moštveno predstavo. Ob koncu tekme izjemnih dveh vezistov ni mogel prehvaliti niti trener rdečih vragov Alex Ferguson. Barca je tako prvo sezono, ko jo je vodil Josep Guardiola, sklenila z zgodovinskim trojčkom, saj je kot prva španska ekipa postala evropski, državni in še pokalni prvak.

Mož odločitve v finalu svetovnega prvenstva
Že leto pred tem je bil Iniesta eden ključnih mož ob osvojitvi naslova evropskega prvaka na prvenstvu v Avstriji in Švici, dokončno pa je v reprezentanci zablestel na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010. Španci so bili med glavnimi favoriti, a so veliko tekmovanje začeli z nenadejanim porazom proti Švici. Nato so varovanci Vicenteja Del Bosqueja le strnili svoje vrste in počasi začeli mleti. Iniesta se je odlično ujel z Davidom Villo, najboljšemu strelcu španske izbrane vrst vseh časov je za največ zadetkov podal prav vezist Barce.

V finalu v Johannesburgu so se Španci pomerili z Nizozemsko. Redni del se je končal brez zadetkov. V podaljšku so aktualni evropski prvaki pritisnili in v 116. minuti je Fabregas z natančno podajo kaznoval napako nizozemske obrambe, ki je pozabila na Iniesto, ta pa je z močnim udarcem ukanil Maartena Stekelenburga in Španiji zagotovil prvi naslov svetovnega prvaka. Iniesta je obnorel Španijo, tako kot je leto poprej Katalonijo oziroma vse "culeje", in dokončno postal "Don Andres".

Guardiola velik vzor Inieste
V Barcelono se je Iniesta podal, ko je bil star 12 let. Pred tem je igral za Albacete in z igrami je nadarjeni mladenič vzbudil zanimanje pri oglednikih številnih španskih moštev. Najkonkretnejši so bili Katalonci in trener mlajših selekcij Barce Enrique Orizaola je prepričal njegove starše, da so sina poslali na "šolanje" v legendarno La Masio. Sramežljivega in preplašenega Andresita, kot so tedaj nizkoraslega fanta klicali v klubu, je mučilo domotožje. Eden izmed trenerjev je dejal, da je Iniesta ob prihodu k Barci že ob omembi rodnega kraja postal ves solzen ali pa je celo padel v jok.

Kljub težki prilagoditvi na življenje v novem okolju pa se je hitro nogometno "klimatiziral" in postal vodja svoje generacije. Navdušen je bil nad igrami vzornika Pepa Guardiole, ki mu je ob osvojitvi turnirja za mlade nogometaše leta 1999, ko je bil Iniesta tudi izbran za najboljšega igralca, izročil pokal in rekel: "V nekaj letih bom jaz tebe gledal s tribun, kako igraš."

Pep zgodaj opazil izjemen potencial
Guardiola je že kot igralec in kapetan Barce opazoval nadarjenega mladeniča, ki je imel na pogradu v La Masii njegov poster, ki pa ga je nato zamenjala slika s podpisom in posvetilom: "za najboljšega igralca, kar sem jih videl igrati". Nekoč je Pep v enem pogovoru dejal, da je videl 14 let starega fanta, ki igro bere bolje kot on.

Ko je bil Andres star 16 let, se je prvič pridružil treningom prve ekipe evropskega giganta. Pred prvim treningom ni našel garderobe in Luis Enrique, še eden v vrsti odličnih vezistov Barcelone, je šel mladeniča iskat. Pred prihodom Inieste v slačilnico pa je kapetan Guardiola soigralcem dejal: "Zapomnite si ta dan, ko ste prvič igrali z Andresom!"

Izkoristil odsotnost Xavija
V sezoni 2002/03 je prvič zaigral za člansko moštvo. Dve leti pozneje je postal že stalni član prve ekipe, dokončno pravo priložnost pa je dobil v sezoni 2005/06, ko se je težje poškodoval Xavi in je Iniesta v vezni liniji zapolnil njegovo mesto ob Decu. Barca je tedaj pod taktirko Franka Rijkaarda drugič v klubski zgodovini postala evropski prvak. V finalu je z 2:1 ugnala Arsenal, Iniesta pa je v igro vstopil na začetku drugega polčasa namesto Edmilsona in precej poživil katalonsko igro.

Po dveh neuspešnih sezonah je nizozemskega strokovnjaka na mestu trenerja zamenjal Guardiola. Iniesta je dejal, da je bil izjemno vesel, ko je izvedel, da bo Pep vodil Barco, in še dodatno motiviran, da se dokaže. Klub sta zapustila motorja moštva Ronaldinho in Deco, Guardiola pa je igro nove zasedbe osnoval okoli Xavija in Inieste, ki sta kraljevala v vezni vrsti. Johan Cruyff, ki velja za začetnika Barcine igre kratkih podaj, odlične kontrole žoge in narekovanja ritma igre, je dejal, da sta, če je Guardiola prototip tega sistema, Xavi in Iniesta izboljšani in dodelani različici.

Udarna naveza s Xavijem in Messijem
Odlična vezista je Guardiola združil v udarni dvojec, ki ga je povezal z najboljšim nogometašem zadnjih let Leom Messijem, in šampionska zasedba je bila osnovana. Ekipa je osvojila dve Ligi prvakov, tri državne naslove, dva pokalna, dva evropska superpokala, tri španske superpokale in dva naslova svetovnega klubskega prvaka.

Z leti je torej Barcelona postala drugi Andresov dom. Večkrat je zanj zanimanje pokazal tudi največji tekmec madridski Real, a je Iniesta vsakič dejal, da ga prestop ne zanima in želi kariero končati pri Barceloni. Katalonci so ga vzeli povsem za svojega. Tako je celo na eni tekmi, čeprav je Kastiljec, zaigral za katalonsko izbrano vrsto, ki vsako leto odigra neuradno srečanje.

Tako igram že od nekdaj. Pri Barceloni sem se veliko naučil, a vse skupaj je del improvizacije. Nižji igralci se naučimo biti inovativnejši, znamo bolje zaščititi žogo in smo spretnejši. Nogometaš, ki tehta 90 kg, ni tako okreten kot tisti s 60 ali 70 kg. Na igriščih sem kot mlajši vedno igral z višjimi in starejšimi in vedno sem želel imeti žogo. Brez nje sem bil izgubljen.

Andres Iniesta o načinu igre

Iniesta je izjemen. Tehnično je podkovan do popolnosti in njegov igra je videti tako naravno. Igra brez kakršnega koli napora. Kot Roger Federer, ko igra tenis, ko se komaj spoti in izgleda vse tako preprosto. Tako je to videti pri Iniesti. Izjemno smo veseli, da je naš igralec. Je popoln nogometaš. Zna napadati in igrati v obrambi, lahko pripravlja zadetke in jih zabija. Zna vse.

Selektor Vicente Del Bosque o Iniesti