Vicente Del Bosque bi lahko postal prvi trener po Helmutu Schönu leta 1974 z naslovoma evropskih in svetovnih prvakov. Foto: EPA
Vicente Del Bosque bi lahko postal prvi trener po Helmutu Schönu leta 1974 z naslovoma evropskih in svetovnih prvakov. Foto: EPA
David Villa
Tudi poškodovana David Villa in Carles Puyol bosta ekipo spodbujala na stadionu v Kijevu. Foto: EPA

Španski strateg bo imel v nedeljo edinstveno priložnost, da svoji bogati beri poleg naslova svetovnih prvakov ter klubskih evropskih in svetovnih naslovov iz časov Reala kot prvi doda še evropski naslov. "Ta cikel hočemo končati z zmago, vendar Italijani so skozi turnir ves čas napredovali in bodo nastopili v odlični formi. Ekipa s Pirlom, Marchisiom in Montolivom zna igrati," je novinarjem razlagal Del Bosque v nabito polni dvorani 24 ur pred velikim obračunom v Kijevu.

Kakšnega Xavija bomo videli v finalu?
Pod posebnim povečalom bo Barcelonin maestro Xavi, ki na Euru ni prikazal zares šampionskih predstav, v polfinalu ga je Del Bosque zamenjal še pred koncem tekme. Del Bosque o pomembnosti Xavija za njegovo ekipo ne dvomi. "On zelo težko odigra slabo tekmo, vedno vse stvari naredi dobro. Ima talent, kakovost, dela za ekipo in je eden tistih, ki je najzaslužnejši za naš slog igre."

Dvoboj maestrov na sredini: Xavi proti Pirlu
Italijani imajo svojega Xavija - Andreo Pirla, ki je kandidat za najboljšega igralca turnirja. Barcelonin vezist ne dvomi, da je takšen tip igralcev v zadnjih letih prišel bolj do izraza tudi zato, ker nogomet ne temelji več toliko na moči. "Igralci s tehničnimi zmožnostmi so lahko zelo srečni, saj je igra zdaj barvitejša, od česar imajo korist tudi igralci, kot je Pirlo. Zelo sem zadovoljen, da se je nogomet razvil v to smer in da je postal napadalnejši."

Najbrž spet brez klasičnega napadalca
Del Bosque se je menda že v petek odločil za začetno enajsterico, najbrž pa bo v njej spet manjkal klasični napadalec: "Zagotovo bomo igrali s tremi napadalci. Ti bodo imeli več napadalnih zadolžitev kot obrambnih," je bil ironičen Del Bosque.

FINALE, Kijev
Nedelja ob 20.45:

ŠPANIJA - ITALIJA

Verjetni postavi:
Španija:
Casillas; Arbeloa, Pique, Sergio Ramos, Jordi Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi; Iniesta, Silva; Fabregas.

Italija: Buffon; Abate, Barzagli, Chiellini, Balzaretti; Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo; Balotelli, Cassano.

Sodnik: Pedro Proenca (Portugalska)