Mario Gomez je dosegel že tri zadetke na tem evropskem prvenstvu. Miroslav Klose bo znova začel na klopi, čeprav je med nemškimi navijači izjemno priljubljen. Foto: EPA
Mario Gomez je dosegel že tri zadetke na tem evropskem prvenstvu. Miroslav Klose bo znova začel na klopi, čeprav je med nemškimi navijači izjemno priljubljen. Foto: EPA
Jerome Boateng
Jerome Boateng se vrača v prvo postavo po odsluženi kazni. Foto: EPA
Fernando Santos
Fernando Santos je imel v zadnjih dneh v glavi številne taktične različice. Foto: Reuters

"V tej tekmi smo vsekakor favoriti, tega ne moremo zanikati. Niti slučajno ne podcenjujemo Grkov. Pričakujem izjemno napeto tekmo, saj so Grki čvrsti v obrambi, zelo dobro so organizirani. Moji varovanci bodo morali biti pripravljeni ugrizniti v granit, pomembno bo biti potrpežljiv. Če bomo odigrali po naših zmožnostih, bomo zagotovo zmagali," je poudaril 52-letni Löw.

Boateng se vrača, Bender na klopi
Nemški strateg bo na igrišče poslal udarno enajsterico, vrača se Jerome Boateng, ki je proti Danski počival zaradi dveh rumenih kartonov. Lars Bender bo znova na klopi, čeprav je odločil nedeljsko tekmo proti Danski (1:2). Bastian Schweinsteiger na zaključnem treningu ni imel bolečin v gležnju, ki jih je čutil po tekmi z Dansko.

Pri Grkih bo manjkal kapetan Giorgos Karagounis, ki je na srečanju z Rusi prejel drugi rumeni karton. "Grki imajo veliko dobrih nogometašev, ki ga znajo nadomestiti. Mi se v tem ne vidimo nobene prednosti za nas," je dodal Löw.

Neuer opozarja na Gekasa
Vratar Manuel Neuer se zaveda, da je najnevarnejši napadalec Theofanis Gekas. "Ima izjemen smisel za postavljanje pred vrati. V pravem trenutku je na pravem mestu," je pojasnil vratar Bayerna, ki je moral le dvakrat pobrati žogo iz mreže na tem Euru. Neuer je pripravljen tudi na streljanje enajstmetrovk, čeprav ni analiziral strelcev Grčije.

Lahm načrtuje hitro igro
Kapetan Philipp Lahm še predobro čuti, da so pričakovanja v domovini ogromna, v Nemčiji vsi govorijo samo še o nogometu, vse razen finala bi bilo veliko razočaranje. "Elf" je prvič dobil vse tri tekme v predtekmovanju, in to v "skupini smrti".

"Dosegli smo tri zmage, kar pomeni, da smo v pravi formi. Proti Grkom smo veliki favoriti. V obrambi bo treba biti pazljiv, v napadu pa bo treba izkoristiti priložnosti. Treba bo igrati zelo hitro, saj drugače njihove strnjene obrambe ne bomo ukanili," je dejal Lahm.

Santos ob cigaretnem dimu dobi prave zamisli
Grški selektor Fernando Santos je strasten kadilec. "Ves čas mi gredo po glavi razne taktične zamisli in takrat moram kaditi. Ob cigaretnem dimu dobim boljše zamisli, če nimam cigarete v ustih, sploh nimam pravih idej," je poudaril 57-letni strokovnjak.

"Vsi se zavedamo, da je Nemčija izjemno kakovostna ekipa. Jutri so favoriti, morda so celo glavni kandidati za končno zmago. Zdaj je vsaka tekma finale, v obračunih na izpadanje je vse mogoče. Pričakujem vrhunsko predstavo mojih izbrancev, že do zdaj smo dokazali, da nismo prišli na evropsko prvenstvo samo na počitnice," je na novinarski konferenci še dodal Santos.

Zmagovalec tega četrtfinala se bo naslednji četrtek v Varšavi srečal z zmagovalcem tekme med Anglijo in Italijo, ki bo v nedeljo v Kijevu.

Četrtfinale, Gdansk, petek ob 20.45:
NEMČIJA - GRČIJA

Verjetni postavi:
Nemčija: Neuer; Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm; Khedira, Schweinsteiger, Müller, Özil, Podolski; Gomez.

Grčija: Sifakis; Torosidis, K. Papadopoulos, Sokratis, Tzavellas; Katsouranis, Makos, Maniatis; Salpingidis, Samaras; Gekas.

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)