Nemci so prvi dve tekmi na evropskih prvenstvih dobili v letih 1972, 1980 in 1996. Takrat so tudi osvojili naslov. Zdaj napadajo četrto evropsko lovoriko. Foto: EPA
Nemci so prvi dve tekmi na evropskih prvenstvih dobili v letih 1972, 1980 in 1996. Takrat so tudi osvojili naslov. Zdaj napadajo četrto evropsko lovoriko. Foto: EPA

V nemškem taboru je idilično. Selektor Joachim Löw hvali Maria Gomeza, veseli pa ga predvsem povrnitev forme ključnega moža Bastiana Schweinsteigerja.

"Nizozemci so se mi zdeli izčrpani"
"Gomezovi goli so bili izjemni. Vidi se, da mu je skozi klubsko sezono samozavest precej zrasla. Schweinsteiger je iz tekme v tekmo boljši. Išče žogo, in ko jo dobi, mu jo je težko odvzeti. Zdaj tudi zlahka dobiva dvoboje ena na ena," je bil zadovoljen Löw in dodal: "Zdelo se mi je, da so bili Nizozemci 65 do 70 minut fizično povsem izčrpani. Morali bi jim zabiti še tretji gol in odločiti tekmo, toda gol Van Persieja je tekmo naredil zanimivejšo. Pričakovanja so zdaj razumljivo visoka, toda počasi. Gremo korak za korakom."

Nemce pred tekmo obiskal Abramovič
Schweinsteiger se je po poškodbi na zelenice vrnil maja in je še iskal pravo formo. Očitno jo je našel v najprimernejšem trenutku. Löw je razkril, da je moštvo pred tekmo obiskal lastnik Chelseaja Roman Abramovič. V šaljivem pogovoru se je najdlje zadržal prav ob Schweinsteigerju, ki je izgubil proti moštvu ruskega milijarderja v finalu Lige prvakov.

Van Marwijk v nedeljo zadnjič na klopi?
Razočaranje v taboru svetovnih podpravkov je bilo veliko. Bert van Marwijk v domovini ni preveč priljubljen. Izgubil je kredit iz Južne Afrike, oranžni morajo vedno zmagovati in tudi lepo igrati. Trenutno pa jim ne uspeva prav ničesar. "Začeli smo dobro, do 20. minute sem bil zadovoljen. Imeli smo nekaj lepih priložnosti, a nikakor ne znamo zadeti. Nekaj igralcev žal ni v pravi formi. Prvi gol Nemcev nas je presekal, padel je ob najbolj nepravem času. Vse do konca sem upal vsaj na točko, van Persie in Huntelaar sta igrala dobro, Affelay in Robben pa nista uspela s krila pripraviti ničesar. Če bi bila nevarna, bi bilo Nemcem zelo težko," je dejal 60-letni strateg, ki se mu pošteno maje stolček. Tekma proti Portugalski v nedeljo v Harkovu je lahko njegova zadnja na klopi "tulipanov". Nizozemci morajo zmagati za dva gola in upati na poraz Danske proti Nemčiji.

Robben: Nismo na ravni izpred dveh let
Medtem ko je Schweinsteiger povezoval vse niti nemške igre, so Nizozemci dajali vtis nogometašev, ki igrajo vsak za sebe. "Ni kohezije med našimi linijami. Nastajajo velike vrzeli, ki jih ne znamo zakrpati oziroma povezati, zato je zelo težko držati žogo. To bi moral biti naš večer, a smo zasluženo ostali praznih rok, ker smo igrali slabo. Enostavno, nismo na ravni izpred dveh let, nismo prava ekipa," je bil kritičen Arjen Robben, ki so ga nemški mediji ocenili z najslabšo oceno. Veliko se govori tudi o slabem vzdušju znotraj ekipe, saj naj odnosi med nekaterimi igralci ne bi bili najboljši.

Van Bommel izčrpal sorodstveni bonus
Največ ktirik je van Marwijk prejel zaradi Marka van Bommla, ki je poročen s selektorjevo hčerko Andro. Skupaj imata tri otroke. Van Bommla je nekdanji selektor Marco van Basten prečrtal, med njima so bila velika trenja in precej umazanega perila se je pralo tudi prek medijev. Ko je van Basten odšell po zadnjem evropskem prvenstvu in ga je nasledil van Marwijk, je seveda van Bommlu padla sekira v med. Pri 35 letih je sposoben igrati na visokem nivoju, a ne več na najvišjem. Pri Milanu so se mu zahvalili za sodelovanje, v izbrani vrsti pa je še vedno v prvi postavi. Proti tehnično dovšenim in hitrim Nemcem je bil v prvem polčasu nemočen, zato je bil ob odmoru zamenjan.

"To ni bila dovolj dobra igra, da bi lahko premagali Nemce. Zavedam se, da nisem igral dobro, zato sem bil zamenjan. Vsi skupaj smo upali na drugačen razplet, a še vedno imamo možnosti," je dejal veliki borec, kii bo v naslednji sezoni po sedmih letih znova oblekel dres PSV-ja iz Eindhovna.

Premagati Portugalsko in navijati za Nemce
Rafael van der Vaart
ima veliko izkušnj z Bundesligo in še vedno upa na pomoč Nemcev v zadnjem krogu: "Nemčija je zelo močna ekipa. Iz treh priložnosti so dosegli dva gola, ki sta bila zelo lepa. To je bilo za nas preveč. V zadnjem krogu moramo zmagati in nato upati, da nam bodo Nemci pomagali proti Danski."

V "skupini smrti" so pred nedeljskima obračunoma možni številni scenariji. Nemci lahko še izpadejo, Nizozemci pa lahko še napredujejo. Z remijem proti Dancem bi Nemci osvojili prvo mesto in poslali Nizozemce domov.