Wayne Rooney je odigral prvo tekmo na tem evropskem prvenstvu in takoj se je vpisal med strelce. Foto: Reuters
Wayne Rooney je odigral prvo tekmo na tem evropskem prvenstvu in takoj se je vpisal med strelce. Foto: Reuters
John Terry
John Terry je skušal odbiti žogo v 61. minuti, a je počasni posnetek pokazal, da je že prečkala golovo črto s celotnim obsegom. Foto: Reuters
Roy Hodgson in Wayne Rooney
Roy Hodgson in Wayne Rooney sta bila zelo zadovoljna po koncu tekmi na Donbass Areni. Foto: Reuters
Rooney mož odločitve v Donecku

Angleži so za uvrstitev v četrtfinale potrebovali le še točko, na koncu pa so se s polnim izkupičkom prebili do prvega mesta. Ukrajinci so si ustvarili številne priložnosti, ki jih niso znali izkoristiti, imeli so 58-odstotno posest žoge, več strelov na vrata (16:9) in tudi več kotov (10:6).
Edini zadetek je po napaki vratarja Andreja Pjatova v 48. minuti dosegel Wayne Rooney, ki je odslužil kazen dveh tekem. Gostitelji so prek Marka Devića v 62. minuti dosegli regularen gol, a ga madžarski sodniki niso priznali. Žoga je prečkala golovo črto.

Ste zamudili tekmo?
Brez skrbi, v posnetku si jo lahko na našem portalu ogledate še enkrat:


Rooney začel tekmo, "Ševa" na klopi
Angleški selektor Roy Hodgson je v primerjavi s prejšnjo tekmo proti Švedski opravil le eno spremembo. Namesto Andyja Carrolla je v začetno enajsterico postavil Rooneyja, ki je odslužil kazen neigranja na dveh tekmah zaradi udarca na zadnji tekmi kvalifikacij za Euro 2012 proti Črni gori. Na drugi strani je v ukrajinski udarni enajsterici manjkal poškodovani kapetan Andrej Ševčenko, ki ga je zamenjal Marko Dević, domači strateg Oleg Blohin pa je na klopi pustil Tarasa Mihalika, Sergija Nazarenka in Andreja Voronina, namesto njih pa je od prve minute na igrišče poslal Jaroslava Rakickija, Denisa Garmaša ter Artema Milevskija.
Boljši začetek Ukrajine
V prvih 20 minutah so imeli Ukrajinci več od igre. Preko Jevgenija Konopljanke, Garmaša in Devića so sprožili prve strele, a noben ni resneje ogrozil angleškega gola. V 18. minuti je na robu kazenskega prostora do žoge prišel Konopljanka, ki je streljal proti Joeju Hartu, njegov poizkus je blokiral John Terry. Še bližje je bil štiri minute kasneje Oleg Gusev, njegov strel pa je zletel nekoliko previsoko. V 28. minuti so prvič zapretili Angleži. Ashley Young je z leve strani serviral žogo naravnost na glavo Rooneyja, ki je meril mimo vrat. Po pol ure je do strela z roba kazenskega prostora prišel Andrej Jarmolenko, a Hart ni imel veliko dela.

Statistika

Anglija

Ukrajina

Streli 916
Streli v okvir vrat55
Prekrški1312
Posest žoge4258
Koti610


Rooney kaznoval napako Pjatova
V 48. minuti je Steven Gerrard na desni strani preigral Jarmolenka in podal pred vrata, žoga je malce spremenila smer, a vseeno bi jo moral vratar Pjatov ujeti. Ušla mu je med rokama, na daljši vratnici pa jo je Rooney z glavo le še potisnil v mrežo.
Sodniki niso videli čistega gola Devića
V 54. minuti je po prestreženi žogi v nov napad za Angleže krenil Rooney, na robu kazenskega prostora ga je dohitel Jarmolenko, napadalec Manchester Uniteda je žogo vrnil Jamesu Milnerju, a je ta zadel Rakickija.
V 61. minuti so imeli izjemno priložnost Ukrajinci. Artem Milevskij je z glavo meril prek vrat, angleški branilci so ga pustili samega pet metrov od vrat. V naslednji minuti je Milevskij podal do Devića, ki je že ukanil Harta. John Terry je žogo skušal odbiti z golove črte, a jo je že prečkala s celotnim obsegom, kar pa sodniki niso opazili. Velika napaka delivcev pravice, saj je bil zadetek očiten.

Tudi Ševčenko ni prinesel preobrata
V 68. minuti je Ashley Cole streljal z leve strani, Pjatov pa je žogo uspel odbiti v kot. 20 minut pred koncem je Blohin v igro poslal še Ševčenka, ki pa tokrat ni uspel zrežirati preobrata. Četrt ure pred koncem je s 25 metrov poskusil Konopljanka, Hart je bil na napačni nogi, vendar je s skrajnimi močmi uspel odbiti žogo. V zadnjih minutah so Angleži spretno znali zadržati minimalno prednost in se bodo v nedeljo ob 20.45 v Kijevu pomerili z Italijo.
Angležem se je "vrnil" zadetek Lamparda
Ukrajinski selektor Blohin je bil seveda po tekmi zelo jezen: "Dosegli smo čisti zadetek v 62. minuti, žoga je bila meter čez golovo črto. Imeli smo neverjetno smolo, Angleži pa so srečno zadeli. Imamo pet sodnikov na igrišču, pa nihče ni videl očitnega gola. Res ne vem, zakaj imamo pet sodnikov."
Na drugi strani je bil Gerrard precej boljše volje: "Na takih turnirjih potrebuješ tudi nekaj sreče. Pred dvema letoma je Frank Lampard dosegel zadetek proti Nemcem, ki ni bil priznan in smo nato izpadli."

Skupina D, 3. krog, Doneck:
ANGLIJA - UKRAJINA 1:0 (0:0)
48.700; Rooney 48.

Anglija: Hart; Cole , Lescott, Terry, Johnson; Gerrard , Parker, Milner ( 70./Walcott), Young; Rooney ( 87./Oxlade-Chamberlain), Welbeck ( 82./Carroll).

Ukrajina: Pjatov; Gusev, Selin, Hačeridi, Rakitskij ; Timoščuk , Jarmolenko, Garmaš ( 78./Nazarenko), Konopljanka; Miljevskij ( 77./Butko), Dević ( 70./Ševčenko).

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)

ŠVEDSKA - FRANCIJA 2:0 (0:0)
Ibrahimović 55., Larsson 91.


Lestvica:
ANGLIJA 3 2 1 0 5:3 7
FRANCIJA 3 1 1 1 3:3 4
----------------------------------
UKRAJINA 3 1 0 2 2:4 3
ŠVEDSKA 3 1 0 2 5:5 3









										

			
			
Rooney mož odločitve v Donecku