Rusi so na prvi tekmi pokazai veliko učinkovitost in Čehom nasuli štiri gole, od tega Alan Dzagojev dva. Foto: Reuters
Rusi so na prvi tekmi pokazai veliko učinkovitost in Čehom nasuli štiri gole, od tega Alan Dzagojev dva. Foto: Reuters
Poljaki so prvenstvo začeli z remijem proti Grčiji. Rešil jih je Przemyslaw Tyton, ki je ubranil enajstmetrovko. Foto: EPA
Poljaki že nestrpno pričakujejo tekmo z Rusi

Državi sta bili v zgodovini pogosto v vojni. Leta 1939 je Sovjetska zveza z Nemčijo okupirala Poljsko, po drugi svetovni vojni pa se je še kako čutil vpliv Stalinovega komunističnega diktata. Zdelo se je, da bo letalska nesreča pred dvema letoma zbližala obe strani, toda potem so se spet začele zdrahe, kdo je odgovoren za smrt 96 ljudi.

Minister za šport verjame, da ne bo težav
Poljska ministrica za šport Joanna Mucha želi pomiriti strasti in dvomi, da bodo huligani povzročali nerede: "Menim, da ne bo nobenih težav. Normalno je, da navijači pridejo množično podpret svojo reprezentanco. Položaj je povsem normalen, ni razloga za preplah." Da bi zmanjšali napetost, je vodstvo ruske reprezentance v nedeljo v Varšavi položilo venec v spomin na žrtve letalske tragedije, med katerimi je bil tudi poljski predsednik Lech Kaczynski.

Ruska nogometna zveza pozvala k razumnemu vedenju
Navijači Rusije so že v petek v Vroclavu povzročali precej preglavic policistom. Huligani so se med drugim spravili nad redarje in več jih je moralo pomoč poiskati v bolnišnici. Ruska nogometna zveza je skupaj z igralci vse navijače pozvala, naj se vedejo primerno. V Varšavi naj bi bilo danes 20.000 ruskih navijačev, od tega 5.000 na stadionu.

Advocaat ne bo menjal
Reprezentanca največje države sveta je uvodni dan EP-ja s 4:1 razbila Češko in želi status prvega favorita predtekmovalne skupine A potrditi tudi danes. Selektor Dick Advocaat ne bo menjal zmagovitega moštva, medtem ko bo njegov poljski kolega Franciszek Smuda menjavo za prvega vratarja Wojciecha Szczesnyja (na tekmi proti Grčiji je dobil rdeči karton) seveda poiskal v Przemyslawu Tytonu, ki je v petek ob prvem stiku z žogo ubranil enajstmetrovko.

Tekma, ki ima velik čustveni naboj

Reprezentanci sta se zadnjič srečali leta 2007, ko se je prijateljska tekma v Moskvi končala z 2:2. Sosedski obračun ima velik naboj. "Vsi vemo, kaj pomeni takšna tekma. Če igraš proti Rusiji in Nemčiji, moraš pustiti srce na igrišču," je povedal Kamil Grosicki. Vezist Adrian Mierzejewski se tekmeca ne boji: "So favoriti, ampak igrali smo tudi že proti boljšim reprezentancam. Ni razloga za strah, igramo vendar pred domačimi navijači."

SKUPINA A, Varšava, torek ob 20.45:
POLJSKA - RUSIJA

Poljska: Tyton; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Murawski, Polanski, Blaszczykowski, Obraniak; Rybus, Lewandowski.

Rusija: Malafejev, Anjukov, A. Berezucki, Ignaševič, Žirkov, Širokov, Denisov, Zirjanov, Dzagojev, Keržakov, Aršavin.

Poljaki že nestrpno pričakujejo tekmo z Rusi