Deschampsove odločitve proti Albaniji so razburile Francoze, ki so nato videli eno najslabših reprezentančnih predstav na domačih tleh, na srečo pa sta rezervist Griezmann in Payet poskrbela za mir v hiši. Foto: Reuters
Deschampsove odločitve proti Albaniji so razburile Francoze, ki so nato videli eno najslabših reprezentančnih predstav na domačih tleh, na srečo pa sta rezervist Griezmann in Payet poskrbela za mir v hiši. Foto: Reuters
Antoine Griezmann (Francija)
Na tekmi Francija - Albanija vse do 90. minute ni bilo strela v okvir vrat: 19-krat so poskušali Francozi, 9-krat Albanci, oboji pa so po enkrat stresli vratnico. Šele nato so gostitelji prvenstva zadeli s prvima streloma znotraj okvirja vrat. Foto: Reuters
Albanija
Dober vtis, a brez gola in točk. Albanija ob krstu na velikih nogometnih tekmovanjih preseneča z enakovredno igro tako proti Švici kot Franciji, a obakrat je plačala ceno za neizkušenost. Na prvi tekmi so po vratarjevi napaki usodni gol prejeli že v 5. minuti, v sredo pa v prav zadnjih trenutkih. Foto: Reuters

Pri 29 letih ni noben zelenec, a vseeno je nenavadno, da se je tako pozno razcvetel. Del odgovora se skriva v izvoru in igralni poti. Prihaja z otoka Reunion v Indijskem oceanu, v matično Francijo pa se je podal pri 12 letih, a je s slovite akademiji Le Havra v štirih letih odnesel malo dobrega, bil označen za težavnega in nemotiviranega, na koncu pa se je vrnil na Reunion.

V red ga je spravil Norec Bielsa
Kot polnoleten je poskusil znova, a po Nantesu, Saint Etiennu in Lillu je šele pri 26 letih dočakal popolno igralsko sproščenost, ko je pri Marseillu padel v roke Norcu Marcelu Bielsi. "Preprosto sva se ujela. Mojo igro je spravil v red, še vedno imam v glavi njegove nasvete, zaradi njega sem dozorel in postal konstanten igralec," se za L'Equipe spominja Payet ključne prelomnice.

Oglejte si celotno tekmo ter studijsko analizo prvega in drugega polčasa.

Začela se je strma pot navzgor, lani je prestopil v West Ham, kjer je takoj postal ključni mož Slavena Bilića (glej veselje hrvaškega trenerja). Na 38 tekmah za hammerse je podelil 15 podaj in dosegel 12 golov, zdaj pa je prevzel dirigentsko palico še v reprezentanci Francije, vlogo, ki je bila predvidena za Paula Pogbaja oz. Antoina Griezmanna.

Avtor najpoznejšega gola v zgodovini EP-jev
Dimitri Payet
je na zadnjih petih reprezentančnih tekmah zabil 4 gole in prispeval še dve podaji, ključno vlogo je odigral na obeh tekmah evropskega prvenstva. Romunijo je potopil z evrogolom v 89. minuti, proti Albaniji je bil najboljši posameznik, za kar je bil nagrajen s potrdilnim golom v 96. minuti, kar je najpoznejši zadetek v rednem delu tekem v zgodovini EP-jev.

Od pomladi kar 4 od 6 tekem odločili ob koncu
"Kar je odlična novica za nas, da to ni nič novega. Že od marca in tekme z Nizozemsko kažemo, da lahko vedno pridemo do zmage tudi v zadnjih minutah in sodniškem dodatku,"
je Payet opozoril, da je Francija do zmagovitega niza šestih tekem prišla po zaslugi štirih odločilnih golov po 88. minuti. Na prvih dveh tekmah je Payet pripravil kar 14 priložnosti soigralcem, a so izkoristili le eno, s skupno 2 goloma in podajo pa je prevzel primat najučinkovitejšega igralca turnirja.

"Moramo biti potrpežljivi. V 1. polčasu smo poskušali po sredini, v 2. smo šli v širino. Menjave so nocoj naredile ključno razliko," je tudi Payet izpostavil odločilni vstop Pogbaja in Griezmanna v igro.

Deschamps posadil Pogbaja zaradi taktike
A ravno odločitev francoskega selektorja Didierja Deschampsa, da domnevna prva zvezdnika Les Blues po bledi uvodni predstavi po Romuniji preseli na klop, sproža največ polemik v Franciji. "Vem, da Antoine Griezmann in Paul Pogba nista srečna, da sta bila na klopi. A pri Pogbaju je šlo za taktično odločitev, saj sem v sistemu 4-2-3-1 iskal dva sredinska vezista, pri Griezmannu sem pa vedel, da bo odlična rezerva," je svojo odločitev zagovarjal Deschamps, sledil pa je eden najslabših prvih polčasov Francije v zadnjih letih, in to proti največjemu outsiderju turnirja Albaniji.

"23 nas je v moštvu in vsi hočemo igrati"
Ob odmoru se je Deschamps vrnil k sistemu 4-3-3, vstopil je Paul Pogba. Trdoživi Albanci so vseeno še naprej mučili gostitelje in bili na Velodromu na trenutke nevarnejši, v igro je moral še Antoine Griezmann. Francoska ofenziva se je začela, odrešitev pa je prišla šele v 90. minuti, ko je Adil Rami sploh s prvim predložkom v reprezentanci našel Griezmannovo glavo in žoga je pristala v albanski mreži. Payet je nato še postavil piko na i.

"23 nas je v moštvu in vsi hočemo igrati, selektor pa odloča in upravlja skupino. Trener je govoril z menoj pred tekmo in mi sporočil, da bom rezervist, naročil mi je, naj bom pripravljen in nato naredim vse po najboljših močeh," je zvezdnik Atletico Madrida preprosto obrazložil francosko kombinatoriko.

Od pogumnih iger brez golov se ne da preživeti
Na drugi strani so se Albanci trepljali za novo pogumno predstavo, ki pa znova ni prinesla točk, s čimer imajo samo še minimalne možnosti za osmino finala. "Če ne dosežeš gola, ne moreš doseči dobrega izida. Dobro smo igrali in se borili proti Franciji, a se nismo mogli ubraniti do konca. Lahko premagamo Romunijo in če dosežemo gole, ki bi jih morali že zdaj, lahko še napredujemo," je bil hkrati realen in tudi optimističen albanski selektor Gianni De Blasi, katerega varovanci v 180 minutah igre še niso dosegli gola, zato pa so tresli okvir vrat.

Francija je tako zdaj kljub vsem mukam kot prva že v izločilnih bojih, v zadnjem krogu v nedeljo ob 21.00 se bodo z drugouvrščenimi Švicarji pomerili za zmago v skupini A, zadostuje jim že točka. Albanci morajo nujno premagati Romune, in to čim višje, če še želijo računati na napredovanje s tretjega mesta.