Nemška reprezentanca predstavlja zmes izkušenosti in mladosti. Foto: EPA
Nemška reprezentanca predstavlja zmes izkušenosti in mladosti. Foto: EPA

Po koncu evropskega prvenstva v nogometu nadaljujemo odgovare na nekatera vaša vprašanja, ki so povezana z EP-jem v Franciji.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju. Odgovore lahko preverite v arhivu.


800. Zanima me kako (ne)izkušene so bile reprezentance na zadnjem evropskem prvenstvu? Primerjava po dveh merilih: povprečna starost in povprečno število nastopov za reprezentanco.

Gašper Košmrlj

Najizkušenejša reprezentanca po številu nastopov je bila španska, ki je imela pred začetkom tekmovanja v povprečju 45,8 nastopa za reprezentanco. Po merilu starosti pa to velja za irsko, njeni izbranci so bili stari skoraj 30 let.

Izpostaviti pa velja še Nemce: elf je imel med vsemi udeleženci evropskega prvenstva tretjo najizkušenejšo reprezentanco (41,6 nastopa), hkrati pa drugo najmlajšo (25,9 leta), kar potrjuje njeno dolgoletno strategijo vlaganja v mlade nogometaše, ki dovolj zgodaj dobijo priložnost.

Podrobnosti so v spodnji tabeli.

Opomba: S klikom na glavo tabele lahko razvrščate tudi po starosti.

801. Katerih imen je bilo največ na evropskem prvenstvu v nogometu? Na prvi pogled bi rekel, da vodi Adam.
Erik Renko

Na turnirju v Franciji je bilo največ Davidov, in sicer deset:
- Edwards (Wales)
- Cotterill (Wales)
- Vaughan (Wales)
- Limbersky (Češka)
- Pavelka (Češka)
- Lafata (Češka)
- de Gea (Španija)
- Silva (Španija)
- Meyler (Irska)
- Alaba (Avstrija)

Adam je bila kar dobra izbira, saj je bilo na prvenstvu šest igralcev s tem imenom, kar je bilo drugo najpogostejše ime. V Franciji je sodelovalo še po šest Romanov in Tomašev.