Antoine Griezmann je z drugim in tretjim golom na prvenstvu v vsega 225 sekundah poskrbel za zmagoviti preobrat Francije v Lyonu. Foto: Reuters
Antoine Griezmann je z drugim in tretjim golom na prvenstvu v vsega 225 sekundah poskrbel za zmagoviti preobrat Francije v Lyonu. Foto: Reuters
Paul Pogba (Francija) - Shane Long (Irska)
Paul Pogba se je po vsega minuti igre povsem brez potrebe od zadaj zaletel v Shana Longa in ga podrl, za kar je bila Francija kaznovana z enajstmetrovko. Pogba je na turnirju zakrivil 11-m že proti Romuniji. Foto: Reuters

Navijači so bili čudoviti na vseh štirih tekmah in so nam dajali dodatno energijo skozi celoten turnir. Ne morem biti bolj ponosen na fante, so ponos države.

Selektor Irske Martin O'Neill
N'Golo Kante in Adil Rami (Francija)
Na peti tekmi EP-ja bo Francija morala igrati brez obrambnega vezista N'Golo Kanteja in branilca Adila Ramija, ki bosta morala počivati zaradi nabranih rumenih kartonov. Kante v osmini finala ni bil prepričljiv, zato pa je Rami začel akcijo za zmagoviti gol. Foto: Reuters
Irska in njeni navijači
Celotna irska reprezentanca je deset minut po porazu s celotnim sektorjem irskih navijačev zapela neuradno himno "The Fields of Athenry". Vsekakor so Irci navijaški prvaki EP-ja 2016. Foto: Reuters

Irci so na prvi nedeljski tekmi osmine finala kar 55 minut vodili, nato pa je mali vrag Griezmann odrešil gostitelje evropskega prvenstva 2016 in jih popeljal v četrtfinale, kjer jih čaka boljši iz para Anglija - Islandija.

Griezmannu vseeno kje igra, a najboljši je v konici
"V 1. polčasu nismo dobro igrali. Ob polčasu smo si igralci in trenerji v slačilnici povedali nekaj stvari. Igramo za Francijo, dali smo vse od sebe, pri tem so nam pomagali navijači. Zame je podobno že vse leto - tudi pri Atleticu smo zmagovali z 1:0 in trpeli vse do zadnjega. Upal sem, da bo s Francijo drugače, a je vse isto. Igram za moštvo in trenerja, levo, desno ali v konici napada. Če sem bolj v ospredju je res lažje zame, saj tam običajno igram,"
se je razgovoril igralec tekme Antoine Griezmann.

S spremembo dobil štiri napadalce
"Taktična sprememba ob polčasu je prinesla večjo prisotnost v napadu. Irska se je globoko branila, a smo uspeli spraviti Griezmanna bližje Giroudu, dodali smo hitrost Comana in bolje izrabili naša krila. Predvsem pa smo na koncu imeli štiri napadalne igralce, ki so ustvarjali priložnosti,"
je spremembo sistema iz 4-3-3 v 4-2-3-1, ki je tudi prinesla zmago pojasnil selektor Francije Didier Deschamps.

Oglejte si tekmo osmine finala Francija - Irska v celoti.


Pogba že v 1. minuti zakrivil enajstmetrovko

Tekma v Lyonu se je začela šokantno za domačo javnost. Po vsega 57 sekundah igre je Paul Pogba v francoskem kazenskem prostoru nespametno podrl Shana Longa in italijanski sodnik Nicola Rizzoli je brez oklevanja pokazal na belo točko. Odgovornost je prevzel najboljši posameznik pri Irski Robbie Brady in z veliko natančnostjo in malce sreče od desne vratnice zatresel mrežo Huga Llorisa.

Francozi so hitro začeli kombinirati in groziti zlasti s predložkov. Tako je Pogba v 8. minuti v ogenj poslal Griezmanna, a je njegov strel z glavo zgrešil vrata. Drugič je Griezmann z glavo poskusil po podaji Dimitra Payeta s prostega strela v 18. minuti. Vmes v 13. minuti je imel še lepše možnosti za izenačenje Olivier Giroud, a je z glavo meril previsoko.

Do odmora bi lahko bilo tudi 0:2 za Irce
A tudi Irci se niso posvetili samo obrambi in bi v 21. minuti kmalu vodili z 2:0. Daryl Murphy je iz polobrata sprožil visok diagonalni strel, Lloris pa je s skrajnimi močmi preprečil podvojitev zaostanka. V 41. minuti je po predložku iz prostega udarca z glavo poskušal Shane Duffy, a nenatančno. Ob izteku polčasa si je irska obramba privoščila prvo grobo napako, ki pa je ne Payet ne Griezmann nista znala kaznovati, tudi zaradi požrtvovalnih blokov Ircev.

Sprememba sistema ob odmoru obrodila sadove
Ob polčasu je francoski selektor Didier Deschamps zamenjal porumenelega N'Gola Kanteja za hitronogega Kingsleyja Comana, s čimer se je spremenil sistem na sredini iz 4-3-3 v 4-2-3-1. Pobuda sprva ni obrodila sadov, Irska je bila iz protinapada nevarnejša, Lloris je drzno posredoval ob nevarnem predložku. V 56. minuti je z razdalje močno udaril Blaise Matuidi, a je bil irski vratar Darren Randolph na mestu.

Sagna in Rami s ključnima podajama za preobrat
Čez minuto so Francozi končno dočakali olajšanje, nato pa še navdušenje - Antoine Griezmann je z dvojčkom poskrbel za preobrat. V 57. minuti je Bacary Sagna na desni strani s kirurško natančnostjo našel glavo Griezmanna, ki mu iz idealnega položaja s 7 metrov ni bilo težko zadeti za 1:1. Izenačenje je dalo krila gostiteljem, ki so v 61. minuti tudi povedli. Branilec Adil Rami je poslal visoko podajo na Girouda, ki je žogo spustil do Griezmanna, ki je iz oči v oči matiral Randolpha.

Duffy preprečil hat-trick Griezmanna
Irska igra je razpadla, Francozi pa so z globinskimi igrami prebijali obrambo kot za šalo. Griezmann je v 66. minuti znova pobegnil, Shanu Duffyju pa kot zadnjemu na robu kazenskega prostora ni preostalo drugega kot prekršek za izključitev, drugače bi napadalec Atletica Madrida imel priložnost za hat-trick. Igrala in napadala je samo še Francija, ki je izkoriščala prednost igralca več. V 77. minuti je rezervist Andre-Pierre Gignac z razdalje z zavitim strelom močno stresel prečko, kar je bil že šesti udarec Francije v okvir vrat na turnirju.

Brady z drugim najhitrejšim golom v zgodovini EP-jev
V osmini finala v Lyonu proti gostiteljici Franciji (1:2) je za Irsko Robbie Brady zadel po natančno minuti in 59 sekundah. Prvi je še vedno Rus Dmitrij Kiričenko, ki je leta 2004 pri zmagi svoje ekipe z 2:1 proti Grčiji zadel po minuti in sedmih sekundah.


Na domačih turnirjih že 16 tekem brez poraza

Do konca bi morali Gignac, Pogba in Griezmann poskrbeti še za višjo zmago, a napredovanje Francije ni bilo več resno ogroženo. Osmina finala Francija - Irska je postregla šele z drugim preobratom v izločilnih bojih evropskih prvenstev, kjer je poraženo moštvo vodilo ob odmoru. Prvi favoriti na stavnicah so tako naredili prvi resni korak k osvojitvi že tretjega velikega turnirja na domačih tleh (EP 1984 in SP 1998), pri čemer zdaj že 16 tekem (14 zmag) ne poznajo poraza.

Irec Brady že v 2. minuti zadel z 11-m


Lloris v 21. minuti preprečil zaostanek z 0:2


Griezmann v štirih minutah zabil dva gola

Prečka preprečila Gignacu evrogol

OSMINA FINALA



Navijači so bili čudoviti na vseh štirih tekmah in so nam dajali dodatno energijo skozi celoten turnir. Ne morem biti bolj ponosen na fante, so ponos države.

Selektor Irske Martin O'Neill