Veliko veselje nemških nogometašev, ki še naprej naskakujejo četrti naslov evropskih prvakov in prvega po 20 letih. Foto: EPA
Veliko veselje nemških nogometašev, ki še naprej naskakujejo četrti naslov evropskih prvakov in prvega po 20 letih. Foto: EPA
Leonardo Bonucci
Leonardo Bonucci je v rednem delu zadel z bele točke, pri streljanju enajstmetrovk pa ni bil uspešen. Foto: Reuters
Mesut Özil
Mesut Özil je Nemčijo v 65. minuti popeljal v vodstvo. Foto: Reuters

Težko pričakovani dvoboj evropskih velikanov je postregel z dobro tekmo in dramatičnim koncem. Na papirju močnejša nemška reprezentanca je igrala proti zgodovini, saj so bili italijanski nogometaši doslej vedno usodni za elf, tudi pred štirimi leti, ko so bili boljši v polfinalu evropskega prvenstva. Nemčija je igrala napadalneje, a tudi Italija je z organizirano obrambo ter hitrimi protinapadi imela svoje možnosti. Prek Mesuta Özila so Nemci povedli, izenačil pa je Leonardo Bonucci, ki je zadel z bele točke.

Vse tekme je mogoče spremljati tudi z novo mobilno aplikacijo RTV Šport.

Celotno tekmo med Nemčijo in Italijo si lahko v našem 4D-arhivu oglete še enkrat tukaj!

Po dokaj mirnem podaljšku, ko ni bilo veliko priložnosti in so nekaterim nogometašem že pojenjale moči, so odločili streli z enajstih metrov. Že v drugi seriji je Simone Zaza zacepetal in streljal prek vrata. Takoj zatem je z obrambo nerazpoloženemu Thomasu Müllerju Italijo v igro vrnil Gianluigi Buffon. V naslednji seriji je Özil zadel le vratnico, toda zelo slabo je za njim svoje delo opravil Graziano Pelle, ki je meril mimo vrat. V peti seriji sta oba zapravila priložnosti. Manuel Neuer je dobil drugi dvoboj z Bonuccijem, Bastian Schweinsteiger pa je streljal prek vrat. Nato so bili strelci zanesljiv vse do devete serije, ko je Neuer prebral namero Mattea Darmiana, šesti zaporedni polfinale Nemčije na velikih tekmovanjih pa je potrdil Jonas Hector. Nemci so šestič zapored dobili streljanje 11-metrovk.

Zadržan začetek, živahen konec prvega dela
Do zadnjih petih minut v prvem polčasu ni bilo veliko dogajanja. Italijani so odlično zaprli že poti do svojega kazenskega prostora, kaj šele do gola, obenem pa so prežali na protinapade in na vsako napako nemške zadnje linije. Po eni takih Mattii De Scigliu ni uspelo podati pred vrata, edini strel v okvir Alessandra Florenzija pa ni zares ogrozil Neuerja. Nemčija je sicer že po 15 minutah ostala brez Samija Khediro, ki se je poškodoval, zato je v igro vstopil kapetan Schweinsteiger. Izkušeni vezist je zatresel mrežo v 27. minuti, vendar je v skoku napravil prekršek nad De Sciglijem.

Zadnjih pet minut pa je vendarle bilo živahnih. Mario Gomez je z glavo meril mimo, po hitri kombinaciji pa je v 42. minuti Müller slabo zadel žogo. Še bolj vroče je bilo na drugi strani, ko je Emanuele Giaccherini prelisičil nemško obrambo, a nato tik ob avtu z leve podal za hrbet Ederju, ki je vtekal. Žoga je vseeno prišla do Stefana Sturara, ki je močno ustrelil, žoga je zadela Jeroma Boatenga in zletela tik ob vratnici v kot.

Özil povedel, Bonucci izenačil
V drugem delu je elf stopnjeval ritem in že v 54. minuti je bil blizu vodstva. Gomez je lepo namestil žogo Müllerju, ki se je otresel Giorgia Chiellinija in streljal. Žoga je letela proti vratom, a se je Florenzi pravočasno vrnil in akrobatsko s peto odbil žogo, 11 minut pozneje pa je svetovnim prvakom le uspelo matirati obrambo azzurrov. Gomez si je izboril žogo na levi, podal Hectorju, ki jo je poslal pred kazenski prostor. Vmes je zadela Bonuccija in prišla naravnost do Özila, ki je med Giaccherinijem ter De Sciglijem prišel do strela in zadel mrežo. Tri minute pozneje je imel Gomez na nogi povišanje vodstva. Özil je z mojstrsko podajo žogo poslal prek italijanske obrambe in Gomez se je znašel sam pred Buffonom. Nemški napadalec je bil s hrbtom obrnjen proti italijanskemu kapetanu in je ustrelil kar s peto, Gigi pa se je izkazal z odlično reakcijo, ko je žogo s prsti poslal prek vrat.

Kmalu so se pobrali tudi Italijani. Najprej je v 74. minuti po podaji De Sciglia do strela prišel Pelle, toda žoga je švignila mimo vrat. V naslednjem napadu pa so Italijani žogo spravili do Chiellinija, ki je podaljšal z glavo, a je žoga v roko zadela Boatenga. Odgovornost je prevzel Bonucci. Centralni branilec je prvič v karieri med igro izvedel enajstmetrovko, z natančnim strelom pa je premagal Neuerja. Italijani so po bili po izenačenju podjetnejši, najnevarnejši pa je bil poskus De Sciglia z razdalje, a je žoga zletela mimo vratnice.

Četrtfinale, Bordeaux:
NEMČIJA - Italija 7:6 (1:1, 0:0) - po enajstmetrovkah
38.764; Özil 65.; Bonucci 78./11-m

Enajstmetrovke (6:5):
Insigne
Kroos
Zaza (streljal prek vrat)
Müller (obramba Buffona)
Barzagli
Özil (zadel vratnico)
Pelle (streljal mimo vrat)
Draxler
Bonucci (obramba Neuerja)
Schweinsteiger (streljal prek vrat)
Giaccherini
Hummels
Parolo
Kimmich
De Sciglio
Boateng
Darmian (obramba Neuerja)
Hector

Florenzi na golovi črti preprečil zadetek Müllerja


Özil Nemčijo popeljal v vodstvo

Bonucci z bele točke izenačil