Cristiano Ronaldo in Nani sta junaka prvega polfinala. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo in Nani sta junaka prvega polfinala. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Z nebeškim skokom je Cristiano Ronaldo popeljal Portugalsko v vodstvo. Foto: Reuters
Nani
Nani je le tri minute po vodilnem zadetku povišal portugalsko prednost. Foto: Reuters

Zmago sta po izjemnem začetku drugega dela zagotovila Cristiano Ronaldo in Nani, ki sta vsak po tretjič zatresla mrežo na turnirju. Prvi zvezdnik in kapetan Portugalske je zabil že deveti gol na evropskih prvenstvih, s čimer se je izenačil z rekorderjem Michelom Platinijem, ki je vse zadetke dal na enem prvenstvu, Ronaldu pa je to uspelo na štirih, a je tudi edini, ki je doslej dosegel gol na štirih evropskih prvenstvih.

Portugalska, ki je drugič zapored zaigrala v polfinalu, je sploh prvič po rednem delu slavila zmago na tem prvenstvu. V skupinskem delu se je namučila, zasedla pa je šele tretje mesto. Proti Madžarski je celo trikrat zaostajala, v primeru poraza pa bi izpadla, a je izvlekla remi in zdaj je v polfinalu. To ji je uspelo drugič, prvič je bila pred 12 leti, ko je nato presenetljivo klonila na domačih tleh proti Grčiji. Portugalska je druga država, ki je v le treh minutah v polfinalih EP-ja dala dva gola. To je pred tem uspelo le Jugoslaviji na prvem prvenstvu leta 1960 proti Franciji.

Wales je kljub bolečemu porazu spisal lepo zgodbo v Franciji. Prvič so zmaji zaigrali na evropskem prvenstvu in že takoj pripravili najprijetnejše presenečenje turnirja. Z nepopustljivo igro v visokem ritmu so skupaj s svojimi navijači navdušili, poznala pa se jim je v polfinalu tudi odsotnost Aarona Ramseyja, ki je bil ob Garethu Balu ključni mož na vseh tekmah. Na drugi strani je pri Portugalski zaradi poškodbe manjkal Pepe, a ga je Bruno Alves uspešno zamenjal. Wales je drugič na prvenstvu igral v temnih dresih, ne v rdečih, in tudi drugo tekmo je v tej opravi izgubil. Prvič je bila v skupinskem delu boljša Anglija. Portugalci se bodo v nedeljo na Stade de Franceu pomerili z Nemčijo ali Francijo.

V prvem polčasu le en strel v okvir
Prvi polčas je zaznamoval taktični boj, veliko priložnosti pa si nobena reprezentanca ni priigrala. Obe sta začeli nekoliko previdno, obenem pa tudi precej nervozno. Posebej valižanski vezisti so imeli nekaj težav pri organizaciji napadov, ko so Portugalci močno pritiskali. Prvi so do strela prišli Portugalci, ko se je v 16. minuti priložnost ponudila Joau Mariu, a je z desne meril mimo vrat. Tri minute pozneje so prvič zapretili zmaji. Joe Ledley je izvedel kot, po uigrani akciji pa je do strela prišel Bale, ki je z obrata streljal močno, a prek vrat.

Dvakrat je bilo vroče, ko se je odkrival v kazenskem prostoru Andy King, ki je zamenjal kaznovanega Ramseyja. Z desne sta podajala Bale in Hal Robson-Kanu, a je bil enkrat uspešen Rui Patricio, drugič pa je zadnji trenutek posredoval Fonte. Zatem je Bale izpeljal samostojno akcijo, ko je globoko s svoje polovice popeljal žogo v napad, prišel do strela, a je meril naravnost v Ruija Patricia. To je bil tudi edini strel v okvir vrat v prvem delu. Portugalski nogometaši so poslali številne predložke v kazenski prostor. Po podaji Adriena Silva z leve je bil ob Jamesu Chesterju najvišji Ronaldo, ki pa je z glavo udaril mimo vrat.

Portugalci v treh minutah odločili tekmo
Silovito so Portugalci začeli drugi polčas in že v 50. minuti povedli. Raphael Guerreiro in Joao Mario sta kombinirala po kotu, nato pa je v kazenskem prostoru ob Chesterju znova izjemno visoko skočil Ronaldo, ki je tokrat izvrstno zadel žogo in pod prečko zatresel mrežo. Le tri minute pozneje je Portugalska povišala prednost. Znova je streljal Ronaldo, ki je sprejel žogo na 20 metrih. Renato Sanches, ki je bil v prepovedanem položaju, je prepustil žogo, v mrežo pa jo je preusmeril Nani.

Tudi po dveh golih so Portugalci še naprej napadali. V 63. minuti je s prostega strela močno streljal Ronaldo, a je žoga malenkost zletela prek vrat. Dve minuti pozneje, ko je z razdalje poskusil Nani, Wayne Hennessey pa je s težavo odbil, je pritekel Joao Mario, a je odbito žogo ustrelil mimo vrat. Zatem je bilo vroče še po enem kotu, ko je do strela prišel Jose Fonte, a je centralni branilec žogo poslal prek prečke. Hennessey je imel veliko dela v 78. minuti po strelu Danila, ko mu je žoga že ušla, a jo je pred črto še uspel zadržati. Wales je neuspešno skušal izid znižati. Veliko priložnosti si zmaji niso priigrali. Še najbolj nevarni so bili streli Bala z razdalje, tudi ko je meril v okvir, pa je bil Rui Patricio na mestu.

POLFINALE, Lyon:
PORTUGALSKA
- Wales 2:0 (0:0)
58.000; C. Ronaldo 50., Nani 53.


Marseille, četrtek ob 21.00:
NEMČIJA - FRANCIJA
Finale, nedelja ob 21.00, St. Denis


C. Ronaldo z glavo povedel Portugalsko v vodstvo

Nani podvojil vodstvo Portugalske