Celje, ki se je v tretji krog kvalifikacij Evropske lige prebilo po tem, ko je izpadlo v drugem krogu kvalifikacij Lige prvakov proti Moldeju, je v domačem prvenstvu začelo precej zadržano, po štirih tekmah ima dve točki, a na zadnji preizkušnji v Mariboru je drugo točko osvojilo z obetavnejšo predstavo.

Nogometaši Celja so v zadnjem krogu državnega prvenstva remizirali v Mariboru (2:2), kar morda dokazuje, da se forma po slabšem začetku sezone dviguje. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Celja so v zadnjem krogu državnega prvenstva remizirali v Mariboru (2:2), kar morda dokazuje, da se forma po slabšem začetku sezone dviguje. Foto: www.alesfevzer.com

Kosić: Brez garanja ne bo šlo
"Spopadamo se s tem, da podoba ni tako šampionska, kot bi pričakovali. Brez garanja, sprintanja ne bo šlo. Poskušali bomo potencirati dobre stvari in biti disciplinirani,"
pravi trener Dušan Kosić in dodaja, da večji uspehi prinašajo večje obveznosti. "Klub je v dobrem stanju, imamo dobro ekipo, morali bomo biti umirjeni in se zavedati, da smo šli stopnico višje. Igramo tekme s samimi državnimi prvaki," pojasnjuje Kosić, ki enega od razlogov za mešane predstave vidi tudi v tem, da do začetka oktobra še traja prestopni rok. "Verjamem, da bo po koncu tega lažje," dodaja Kosić.

Celjani se zavedajo, da Ararat igra zelo kreativno

Ali bodo na začetku oktobra Celjani v žrebu za skupinski del Evropske lige, bo znano še po dveh obračunih. Prvi bo z armenskim prvakom na stadionu akademije v Erevanu. Ararat-Armenia je klub, ki je bil ustanovljen leta 2017 na temelju igralcev erevanske nogometne akademije in mladih igralcev Pjunika. Zdaj so v ekipi nogometaši iz kar 17 držav, ekipa pa je po Transfermarktu vredna 5,83 milijona evrov. Najvišjo tržno vrednost ima srednji branilec, Ukrajinec Sergij Vakulenko (400.000 evrov). Za primerjavo – Celje je na istem portalu ocenjeno na 7,85 milijona, Dušan Stojinović in Advan Kadušić pa imata s po 800.000 evri najvišjo tržno vrednost.

V prejšnji sezoni se je Ararat prebil vse do zadnjega kroga kvalifikacij v Evropski ligi, v kateri je nato izpadel proti Dudelangeu. V tej sezoni je v prvem krogu kvalifikacij v Ligi prvakov po podaljšku izpadel proti Omonii z 0:1, v drugem krogu Evropske lige pa je prav tako po podaljšku izločil Folo Esch s 4:3. Jeisson Martinez, Mailson Lima dvakrat in Vakulenko so bili strelci.

Nogometaši Mure pričakujejo PSV kot vodilno moštvo slovenskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Mure pričakujejo PSV kot vodilno moštvo slovenskega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Šimundža: Vodstvo na lestvici dodaten motiv za naprej
Mura se je v tretji krog prebila z zmago nad Aarhusom s 3:0. Izbranci Anteja Šimundže so doslej svojo nalogo opravili z odliko, krasi jih dobra obramba, ki še ni prejela zadetka – ne v Evropi ne v domači ligi, v kateri je po štirih krogih vodilna. "To je zelo pomembno in dodaten motiv za naprej," pravi strateg Šimundža. Napadalec Amadej Maroša je po zadnji prvenstveni tekmi dejal, da imajo s soigralci že iz prejšnje sezone izkušnje z igranjem na domači in evropski ravni. "Mislim, da smo prišli v ritem, in verjamem, da bomo uspešni," pravi Maroša. Doslej so v kvalifikacijah Evropske lige ob Aarhusu izločili še moštvo Nomme Kalju, v četrtek pa na Fazanerijo prihaja nogometno še uglednejše ime.

Šimundža: Ena tekma proti PSV-ju je prednost za nas

PSV evropski prvak iz leta 1988
Ni ga poznavalca nogometa, ki ne bi slišal za PSV, evropskega prvaka iz leta 1988, 24-kratnega nizozemskega prvaka, devetkratnega pokalnega prvaka in tudi zmagovalca pokala Uefa leta 1978. V njegovih vrstah so igrali številni nogometaši svetovnega kova, med izstopajočimi imeni so Romario, Ronaldo, Ruud Gullit, Ruud van Nistelrooy (leta 1998 je s PSV-jem igral proti Mariboru v kvalifikacijah za Ligo prvakov), Arjen Robben. Med letoma 2011 in 2014 pa je za to moštvo – nekaj časa skupaj z Driesom Mertensom – igral tudi slovenski reprezentant Tim Matavž.

Kot zanimivost – PSV, ki ga vodi Nemec Roger Schmidt, je po Transfermarktu vreden 149,68 milijona evrov, Mura pa pet milijonov evrov. Zgolj 21-letni reprezentančni napadalec Donyell Malen ima petkrat višjo tržno vrednost kot Mura, katere največ vredni igralec Maroša ima vrednost 600.000 evrov. Ob Malenu je eden bolj izpostavljenih nogometašev tudi že milijone vreden vezist Mohamed Ihattaren.

Trener PSV-ja Schmidt opazil, da je Mura proti Gorici spočila nosilce igre

"PSV želi osvajati lovorike in igra napadalen nogomet," je na kratko bistvo nizozemskega kluba strnila njegova nova okrepitev Eran Zahavi, ki ga precej dobro poznajo tudi slovenski nogometaši. Med drugim je kot član izraelske reprezentance slovenski v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 na dveh tekmah zabil dva zadetka ob porazu z 2:3 in remiju 1:1.

Celje se bo ob uspehu proti Ararat-Armenii nato v četrtem krogu kvalifikacij 1. oktobra merilo s Crveno zvezdo, Mura pa v primeru napredovanja proti PSV Eindhovnu z Rosenborgom ali Alanyasporom.

EVROPSKA LIGA, 3. PREDKROG

Četrtek ob 16.00:
ARARAT (ARM) - CELJE

Ob 19.00:
MURA - PSV EINDHOVEN


4. PREDKROG

Četrtek, 1. oktobra:
ARARAT (ARM) ali CELJE - CRVENA ZVEZDA

ROSENBORG ali ALANYASPOR - MURA ali PSV EINDHOVEN