Gregor Bajde je dosegel prvi gol Maribora v novi sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Bajde je dosegel prvi gol Maribora v novi sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
Dominik Radić je k visoki zmagi Rudarja prispeval dva gola. Foto: www.alesfevzer.com
Rudar do vrha napolnil mrežo Tre Fiorija

Mariborčanom, ki lovijo četrti nastop v skupinskem delu Evropske lige, je zmago zagotovil Gregor Bajde, ki je domačo mrežo zatresel v 49. minuti. V protinapadu je dobil dvoboj z neodločnim branilcem Egzono Belico. Prišel je mimo albanskega nogometaša, nato pa z roba kazenskega prostora s strelom po tleh matiral Albana Hoxho.

Bajde je slovenskim podprvakom priboril zelo dobro popotnico pred povratno tekmo, ki bo čez teden dni v Ljudskem vrtu (20.15). Mariborčani so sicer v prvem polčasu nadzorovali potek srečanja. Prvi so sicer zagrozili gostitelji, vendar je bil v drugi minuti Jasmin Handanović na mestu, dve minuti kasneje pa je na drugi strani po podaji Mitje Vilerja veliko priložnost zamudil Martin Milec, ki je za las zgrešil vrata.

V 21. minuti je Hoxha zaustavil poskus b. V prvem polčasu sta se priložnosti ponudili še Luki Zahoviću, ki je po predložku Milca streljal prek vrat, in Marcosu Tavaresu, ko je bil znova na mestu vratar petouvrščene ekipe lanske sezone albanske lige.

Drugi polčas se je po zaslugi Bajdeta odlično začel za vijoličaste, ki so povedli. Po zaostanku so nogometaši iz albanske prestolnice zaigrali odločneje in bili aktivnejši kot pred tem. V 59. minuti je ob Marku Šulerju v kazenskem prostoru padel Jasir Asani, a je sodniška piščalka ostala nema. Zatem je z desne strani nevarno meril, vendar je bil Jurgen Bardhi nenatančen, poskusa Besarta Abdurahimija z razdalje, pa je Handanović odbil.

Velenjčani praktično že v naslednjem krogu
Rudar je na domači zelenici upravičil vlogo absolutnega favorita in kar sedemkrat zatresel mrežo skromnega Tre Fiorija iz San Marina, ki je do zdaj vselej izpadel v prvem kvalifikacijskem krogu evropskih tekmovanj. Rudar si je s tem praktično že zagotovil napredovanje, kjer se bo pomeril z romunskim FCSB-jem.

Vendarle pa so Velenjčani potrebovali kar 33. minut, da so strli gostujočo obrambo. Ves čas so imeli terensko premoč, ki jo je nato le kronal Milan Tucić. Že predtem so imeli domači nogometaši številne priložnosti, a sta bila Tucić in Damjan Trifković neuspešna pred vrati Giorgija Pizzolata. Vmes so si priložnost celo priigrali gostje, a je napako velenjske obrambe z uspešnim posredovanjem popravil Marko Pridigar.

V drugem delu pa se je velenjskim strelcem le odprlo. V le dveh minutah sta najprej v polno zadela Dominik Radić in Djair Parfitt-Williams v 48. in 49. minuti, Tucić, ki je igrišče zapustil v 72. minuti, pa je dodal svoj drugi zadetek na tekmi v 59. Priložnosti so si sledile ena za drugo. V 75. minuti je rezervist Nicola Della Valle zadel svojo mrežo, zatem se je Radić še drugič vpisal med strelec, rekordno evropsko zmago pa je potrdil Ante Solomun. Povratna tekma bo v San Marinu naslednji četrtek ob 20.45.


Evropska liga, 1. predkrog, prve tekme:
PARTIZANI (ALB) - MARIBOR 0:1 (0:0)
1.300; Bajde 49.

Partizani: Hoxha, Ibrahimi, Belica, Gojković, Kalari (57./Bardhi), Telushi, Mala (74./Abdurahimi), Hila, Trashi, Asani, Progni (64./Nikolić).

Maribor: Handanović, Milec, Ivković, Šuler, Viler, Dervišević, Vrhovec, Bajde(87./Vršič), Kramarič (64./Hotić), Tavares (80./Mlakar), Zahović.

Sodnik: Jerome Brisard (FRA)


RUDAR VELENJE - TRE FIORI (SMA) 7:0 (1:0)
Tučić 33., 59., Radić 48., 78., Parfitt-Williams 49., Della Valle 75./ag, Solomun 84.

Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Vasiljević, Pišek, Muić (57./Šimunac), Trifković (64./Solomun), Bolha, Parfitt-Williams, Tučić(72./Vodeb), Radić.

Tre Fiori: Pizzolato, Andreini, Filippi, Ghetti, Bologna (72./Della Valle), Constantini, Merendino (52./ Matteoni), De Angelis (81./Caforio), Teodorani, Pasolini, Vassallo.

Sodnik: Luis Godinho (Portugalska)


2. predkrog, prve tekme, četrtek, 26. julija:
ČIHURA (GRU)/BEITAR JERUZALEM (IZR) - PARTIZANI/MARIBOR

ŠIROKI BRIJEG/DOMŽALE - UFA (RUS)

Povratne tekme bodo 2. avgusta.

Rudar do vrha napolnil mrežo Tre Fiorija