Maribor ima s koeficientom 22,5 točke izvrstno izhodišče, da se kot nosilec kvalifikacijskih bojev prebije do skupinskega dela Evropske lige, kjer so vijoličasti že igrali trikrat zapored med letoma 2012 in 2014. Foto: EPA
Maribor ima s koeficientom 22,5 točke izvrstno izhodišče, da se kot nosilec kvalifikacijskih bojev prebije do skupinskega dela Evropske lige, kjer so vijoličasti že igrali trikrat zapored med letoma 2012 in 2014. Foto: EPA
Gabala
Maribor je nazadnje v Evropski ligi sodeloval pred dvema letoma, ko je preskočil Levskega Sofijo in Aberdeen, v playoffu za vstop v skupinski del pa je bila boljša Gabala (1:3 v Azerbajdžanu in 1:0 v Mariboru). Foto: www.alesfevzer.com
Domžale so lani poleti odlično igrale v kvalifikacijah Evropske lige, kjer so prišle vse do playoffa proti Marseillu, ki je na koncu igral v finalu proti Atleticu Madridu. Foto: BoBo

V primeru, da bodo vsi trije slovenski klubi uspešni, jih čakajo tudi že znani tekmeci v 2. predkrogu kvalifikacij za Evropsko ligo. Maribor v primeru napredovanja prek Partizanija, čaka dvoboj z boljšim iz para Čihura (Gruzija) – Beitar Jeruzalem. Domžale in Rudar sta bila v žrebu za 2. predkrog med nenosilci, zaradi česar se jima obetajo močnejši tekmeci. Če Domžale izločijo Široki Brijeg, se bodo pomerili z Ufo, katere član je kapetan Slovenije Bojan Jokić.

Najslovitejši tekmec se obeta Rudarju, ki mora seveda najprej opraviti z boljšim iz dvoboja med sanmarinskim in valižanskim klubom – v tem primeru bo v Velenju gostoval nekdanji evropski klubski prvak in romunski velikan Steaua.

Dan po tem, ko je Olimpija za prvega nasprotnika v boju za Ligo prvakov dobila Qarabag, prvaka Azerbajdžana, so prve evropske nasprotnike dobili tudi trije slovenski klubi, ki sodelujejo v kvalifikacijah za Evropsko ligo. Vsi trije klubi iz Prve lige so bili nosilci: Domžale v 2. bobnu, Maribor v 3. bobnu, Rudar Velenje pa v 9. bobnu.

Maribor prvič v Evropi proti albanskemu klubu
Daleč najboljše izhodišče za poletne evropske boje ima vsekakor Maribor, ki bo užival status nosilca vse do playoffa za skupinski del Evropske lige, medtem ko bodo Domžale in Rudar že v 2. predkrogu med nenosilci. Slovenski podprvaki so za nasprotnika dobili klub Partizani iz Tirane, ki je bil v pretekli sezoni v 10-članski albanski ligi šele peti, do Evrope pa je prišel zaradi težav z licenco višjeuvrščenih. Štajerci so v svoji bogati evropski zgodovini igrali že s klubi iz 41 različnih članic Uefe, a s klubi iz Albanije še nikoli.
"Podcenjevanja v nogometu ni. Nedvomno je Maribor v vlogi favorita, vendar to ne spreminja izhodišča. Kot se pripravljamo na največje tekmece, se moramo tudi na ekipo Partizani. In se bomo. Gremo v dvoboj z veliko mero spoštovanja, a tudi samozavesti," je za klubsko spletno stran povedal športni direktor Maribora Zlatko Zahovič.

Trener Darko Milanič je dodal: "Sprejemamo vlogo favorita, ne bomo pa ničesar prepustili naključju. Ko bo čas za prvo uradno tekmo, bomo morali biti v zelo dobri formi. Preračunljivosti ne bo, nikdar se ne obnese. Včeraj smo igrali proti albanskemu moštvu (v Beltincih so s 4:0 premagali albanskega prvaka Kukesi, op. a.), a ne bi iskali vzporednic s tem dvobojem. Po tem testu se lahko bolj oziramo na našo predstavo, kot da iščemo primerjavo med kluboma. Imeli smo pravi pristop, zbranost, odločnost v izvedbi in tako moramo nadaljevati."

Široki Brijeg v preteklosti že izločil Koper in Olimpijo
Domžale čaka dvoboj s Širokim Brijegom, ki je bil v preteklem prvenstvu v BiH-u na koncu četrti. Klub iz zahodne Hercegovine ima kar bogate izkušnje s slovenskimi klubi, v sezoni 2007/08 je v Pokalu Uefe izločil Koper, v sezoni 2010/11 je bil v kvalifikacijah Evropske lige boljši od Olimpije, ki pa je vrnila udarec leto pozneje. Domžalčani so na evropskem odru enkrat igrali s predstavnikom Bosne in Hercegovine, v sezoni 2006/07 so v Pokalu Uefa suvereno s skupnih 7:0 izločili Orašje.
"Oboji bomo v prvi krog krenili z željo po napredovanju, tako da se obetata dve izredno zahtevni tekmi. Široki je klub, ki že vrsto let sodi med najboljše ekipe v Bosni in Hercegovini in premore zelo kakovostno zasedbo. Imamo dovolj časa, da tekmeca spoznamo do potankosti, hkrati pa so pred nami še trije naporni tedni priprav, v katerih bomo naredili vse, da bi evropsko tekmovanje pričakali v polni tekmovalni formi," je za spletno stran Domžal dejal trener Simon Rožman.

Rudar mora počakati na boljšega iz dvoboja med predstavnikom San Marina Tre Fiorijem in Walesa Bala Townom. Velenjčani bodo šestič igrali v Evropi, s klubi iz Walesa in San Marina še niso igrali.

V 2. predkrogu kar štirje slovenski klubi?
Letošnja sezona prinaša nekaj sprememb, po katerih se bodo kvalifikacijam Evropske lige pridružili tudi izpadli prvaki iz kvalifikacij za Ligo prvakov. Tako če Olimpiji ne uspe presenetiti favoriziranega Qarabaga, še ne bo konec evropske sezone za Ljubljančane, temveč bodo nadaljevali s kvalifikacijami za Evropsko ligo, pri čemer pa bodo imeli prvaki svojo pot do skupinskega dela.

EVROPSKA LIGA

NYON, žreb 1. kroga kvalifikacij

Četrtek, 12. julija:
PARTIZANI (ALB) - MARIBOR

ŠIROKI BRIJEG (BiH) - DOMŽALE

RUDAR VELENJE - TRE FIORI (SMA)/BALA TOWN (WAL)

Povratne tekme bodo 19. julija.


Žreb 2. kroga kvalifikacij

Četrtek, 26. julija:
ČIHURA (GRU)/ BEITAR JERUZALEM (IZR) - PARTIZANI/ MARIBOR

ŠIROKI BRIJEG/ DOMŽALE - UFA (RUS)

RUDAR/ TRE FIORI/BALA TOWN - STEAUA (ROM)

Povratne tekme bodo 2. avgusta.