Mura je na prvi tekmi doma ekspresno povedla, a nato v preostanku dvoboja s Sturmom prejela pet golov po vrsti. Foto: www.alesfevzer.com
Mura je na prvi tekmi doma ekspresno povedla, a nato v preostanku dvoboja s Sturmom prejela pet golov po vrsti. Foto: www.alesfevzer.com

Po uvodnem pritisku Sturma je Mura v 13. minuti prišla do prve in največje priložnosti na celotni povratni tekmi zadnjega predkroga Evropske lige. Po hitri akciji je žoga prišla do Mitje Lotriča na drugi, desni vratnici, a je pri zaključnem strelu 26-letni napadalec slabo zadel žogo in zgrešil domača vrata.

Vse do 39. minute na tekmi v Gradcu sploh ni bilo strela v okvir vrat, a takrat so domači črno-beli z obilo sreče povedli. Do žoge je prišel desetka, Gruzijec Otar Kitešvili, ki je sprožil z razdalje, žoga je pri tem zadela branilca Klemna Pucka in močno spremenilka smer ter pristala za hrbtom nemočnega vratarja Matka Obradovića.

Izključitev Maruška v 54. minuti

Ob odmoru se je Murin trener Ante Šimundža odločil za dvojno menjavo, a že po desetih minutah nadaljevanja so slovenski prvaki ostali z igralcem manj. Nepotreben prekršek s podplatom na sredini igrišča je Maticu Marušku prinesel drugi rumeni karton in predčasno pot pod tuš.

Muro jeseni čaka še šest evropskih tekem, od tega tri v domači Fazaneriji. Slovenski prvaki so v zadnjem krogu prišli do prve letošnje prvenstvene zmage in so šele sedmi v Prvi ligi. Foto: MMR/www.alesfevzer.com
Muro jeseni čaka še šest evropskih tekem, od tega tri v domači Fazaneriji. Slovenski prvaki so v zadnjem krogu prišli do prve letošnje prvenstvene zmage in so šele sedmi v Prvi ligi. Foto: MMR/www.alesfevzer.com

Mojstrovina Jantscherja za piko na i

Sturm je ob številčni premoči dokončno prevladal in skril žogo čarno-bejlim, ki so tokrat igrali v zlatih dresih. V 66. minuti se je zgodila poteza večera – v kazenskem prostoru Mure je kombiniral Jakob Jantscher, ki se je po vrnjeni žogi odločil za obrat in zaviti strel v levi zgornji kot za 2:0. Šele po visokem skupnem izidu (5:1) je trener Sturma Christian Ilzer posegel po prvih menjavah v domači zasedbi.

Sturm po desetletju znova v Evropi

Sanjski gol za praznično vzdušje na tribunah Liebenauer Stadiuma, kjer bodo jeseni po desetletju čakanja znova dočakali evropske tekme skupinskega dela v Evropski ligi. V Gradcu so sicer ob prelomu tisočletja s Sturmom pod taktirko Ivice Osima trikrat igrali v Ligi prvakov.

Šimundža: Sodnik z izključitvijo ubil tekmo

Šimundža je imel nekaj težav s sestavo ekipe, saj ima več igralcev težave s poškodbami. Nik Lorbek okreva po zlomu nosu, nekaj časa na igrišču ne bo niti Luke Bobičanca, ki se je poškodoval na prvem dvoboju z Avstrijci. Prejšnjo tekmo je zaradi težav preventivno izpustil tudi kapetan Alen Kozar.

V uteho 2,94 milijona evrov nagrade

Mura si je že pred razpletom playoffa za Evropsko ligo zagotovila prvo jesen v Evropi. Kot poražence zadnjega predkroga namreč Pomurce zdaj čaka skupinski del Konferenčne lige, kar jim prinaša tudi 2,94 milijona evrov Uefine nagrade (v primeru Evropske lige bi nagrada znašala 3,63 milijona evrov).

Tekmeci za eno ali drugo tekmovanje bodo znani po žrebu v petek (ob 12.00 za skupine Evropske lige in ob 13.30 za skupine nove Konferenčne lige).

Konferenčna liga - Mura v četrtem bobnu

Konferenčna liga je novo tretje evropsko tekmovanje, v skupinskem delu pa sodeluje 32 klubov. Pet zmagovalcev poti prvakov, 17 zmagovalcev iz kvalifikacij Konferenčne lige in 10 ekip izkločenih iz playoffa Evropske lige (na primer Mura).

Klubi so razdeljeni v štiri bobne glede na Uefin klubski koeficient. Mura je z najnižjim koeficientom 3,00 med vsemi udeleženci evropske jeseni obsojena na četrti boben žreba, ki se bo v Nyonu začel v petek ob 13.30.

V skupinskem delu se bo odigralo šest tekem (dvokrožni sistem proti trem nasprotnikom v skupini) med 16. septembrom in 9. decembrom.


EVROPSKA LIGA

4. PREDKROG, povratna tekma

STURM GRADEC - Mura 2:0 (1:0) (izid prve tekme 3:1)
8.237; Kitešvili 39., Jantscher 66.
RK: Maruško 54./Mura

Sturm Gradec: Siebenhandl, Dante, Wütrich, Affengruber (81./Gerhofer), Gazibegović, Gorenc Stanković (74./Kuen), Kiteišvili (74./PRass), Hierländer (81./Niangbo), Ljubić, Jantscher, Yeboah (67./Sarkaria).

Mura: Obradović, Karničnik, Gorenc, Pucko, Šturm, Horvat, Maruško, Kous (63./Maroša), Lotrič (46./Cipot), Škoflek (46./Klepač), Mandić (56./Kozar).

Sodnik: Jose Maria Sanchez (Španija)


Alaškert (ARM) - RANGERS 0:0 (0:1)
RK: James 40./Alaškert

HJK Helsinki - FENERBAHČE 2:5 (0:1)
Riski 27., 88.; Valencia 11., 14., 52., Sanlitürk 92, Peitola 94./ag
Filip Valenčič igral do 60. minute; Miha Zajc pa vso tekmo.

Zorja Luhansk - RAPID DUNAJ 2:3 (0:3)
Gladki 40., Zahedi 83./11-m; Grüll 10., Greimi 15., Fountas 68.
Dejan Petrović (Rapid) je igral od 66. minute.

GALATASARAY - Randers 2:1 (1:1)
Aanholt 48., Lauenborg 59./ag, Egho 11

AZ Alkmaar - CELTIC 2:1 (0:2)
Aboukhlal 6., Starfelt 26./ag; Furuhaši
3.

Cluj - CRVENA ZVEZDA 1:2 (0:4)
Debeljuh 34.; Katai 5./11-m, Pavkov 53.
RK: Rodriguez 78./Cluj

Slovan Bratislava - OLYMPIACOS 2:2 (0:3)
Henty 41., Green 62.; Onyekuru 54.,
al Arabi 33. RK: De Marco 26./Slovan

LEGIA VARŠAVA - Slavia Praga 2:1 (2:2)
Emrell 59, 70., Ekpai 45.
RK: Holeš 4./Slavia

ROYAL ANTWERPEN - Omonia Nikozija * 5:2 - po 11-m (2:4)
Mijoši 28., Gerkens 84.

V oddebeljenem tisku izidi prvih tekem.


BOBNI ZA ŽREB

Prvi boben: Roma, Tottenham, Basel, Slavia Praga, Köbenhavn, Gent, AZ Alkmaar, LASK.

Drugi boben: Feyenoord, Qarabag, Maccabi Tel Aviv, PAOK, Rennes, Partizan, CFR Cluj, Zorja Luhansk.

Tretji boben: Union Berlin, Royal Antwerpen, CSKA Sofija, Vitesse, Slovan Bratislava, Jablonec, Alaškert, Flora.

Četrti boben: Kairat, Lincoln Red Imps, Randers, Anorthossis Famagusta, HJK Helsinki, Maccabi Haifa, Bodo/Glimt, Mura.