Evropska nogometna aristokracija

Finale v Parizu je bil pester na stadionu in tudi zunaj. Real Madrid je po edinem strelu v okvir gola premagal Liverpool in osvojil svoj 14. naslov zmagovalca Lige prvakov. Liverpool je sezono končal z dvema osvojenima pokalnima naslovoma in parado v mestu. Edini gol je v drugem polčasu dosegel Vinicius Junior in poskrbel, da ima Real zdaj dvakrat več lovorik od svojega najbližjega zasledovalca Milana na večni lestvici osvojenih lovorik v najelitnejšem klubskem nogometnem tekmovanju na svetu.

Gostje tokratnega omizja, ki ga je povezoval voditelj Aljaž Golčer, so se pogovarjali o neverjetni sezoni madridskega Reala, ki je po številnih preobratih v izločilnih bojih dosegel še osmo zmago v zadnjih osmih finalih tega tekmovanja.

"30 let spremljam Ligo prvakov, pa še nisem doživel, da bi Real Madrid doživel en sam poraz v finalih v tem obdobju. Ko smo mi, mlajši člani omizja, začeli spremljati to tekmovanje, je imel Real šest naslovov v ligi prvakov, Barcelona pa enega. Nato je imela Barcelona to krasno generacijo z Messijem in preostalimi, zdaj pa je razlika devet naslovov v korist Reala," je povedal Jože Pepevnik in dodal: "Real ima v tem trenutku nogometaše, ki znajo s svojimi izkušnjami premagati vse psihološke ovire in je moštvo v tem pogledu najtrdnejše. Ekipa, ki je mešanica mlajših in veteranov, ni morda najboljša v Evropi, je pa najbolj kompletna."

Hobotnica in izkušeni maček
Finale je z neverjetnimi obrambami zaznamoval vratar Reala Thibaut Courtois, ki je odbijal mogoče in nemogoče žoge po strelih angleškega moštva. Belgijca med vratnicama je pred tekmo kar malce zbodlo to, da ga ena od revij letos ni uvrstila na letošnji seznam desetih najboljših vratarjev na svetu. Poteza se mu je zdela kar malce nespoštljiva, v sobotnem večeru pa je vsem dvomljivcem zaprl usta z veličastno predstavo, po kateri se je razveselil svojega prvega naslova evropskega prvaka.

Pod izjemno Realovo sezono v Ligi prvakov se je podpisal trener Carlo Ancelotti, ki je kot trener osvojil že svoj četrti naslov v tem tekmovanju, dvakrat je bil evropski prvak tudi kot nogometaš z italijanskim Milanom. Lovorike se na 62 letnega trenerja preprosto lepijo.

"Gre ta trenerja, ki je narejen za evropsko nogometno aristokracijo. Nikoli se ne postavlja, kot da je večji od klubov, ima pa to neko gosposko avro." je pristavil Pepevnik.

Marko Cirman je dodal: "Ancelotti ima ta trenerski šarm, ki je pomemben tudi v smislu grajenja odnosov znotraj garderobe. Očitno zna povezati vse vrste značajev, miren je, ni sporen in je mojster v kriznih situacijah."

Finale so žal zaznamovali tudi neljubi dogodki pred tekmo, ki se je zaradi neljubih dogodkov na vhodnih vratih začela pozneje. Uefa je že sklicala krizni sestanek, zelo slabo so svoje delo opravili tudi francoski organizatorji. Še en sicer stalen član omizja Luka Petrič se v teh dneh mudi na Odprtem teniškem prvenstvu Francije, ki poteka prav v Parizu. Dan po tekmi se je Petrič pogovarjal z navijači Liverpoola, ki jim letošnji finale, ne samo zaradi izida, ne ostal v lepem spominu.

Konec klubske sezone, prihaja reprezentančni nogomet
V juniju čakajo slovensko reprezentanco prve štiri tekme v skupini B-lige narodov. Varovanci selektorja Matjaža Keka se bodo za začetek že v četrtek v Stožicah pomerili proti Švedski. Sledili bosta gostovanji v Beogradu in na Norveškem ter za konec junijskega cikla še domača tekma s Srbijo. Slovenija v zadnjih letih ni kazala prepričljivih in predvsem konstantnih predstav.

"Dovolj je bilo zorenja te reprezentance, dovolj je bilo govorjenja, dovolj iskanja izgovorov in tudi preizkušanja igralcev. Prišel je čas, ko bo treba nekaj pokazati. Sledijo tekme, na kateri Slovenija na niti eni ne bo favorit in kjer se bo pokazalo realno stanje slovenske izbrane vrste. Zdaj se bo videlo, ali lahko sploh računamo v prihodnosti na to, da bi Slovenija igrala na katerem od vélikih tekmovanj, oziroma, ali bo sploh v tej ligi v boju za obstanek v njej konkurenčna." je o reprezentanci razmišljal Cirman.

Boštjan Janežič je dodal: "Treba bo zbirati točke, čeprav Slovenija nima modernih bočnih branilcev niti organiziranih obrambnih vezistov, pa podpiram Kekovo zamisel o treh branilcih v zadnji vrsti in z najbrž z dvema napadalcema, pri čemer bi lahko bil klubsko zelo razigran Miha Zajc, ob odsotnosti Iličića, edini pravi slovenski organizator igre."

Ob koncu nove epizode omizje ni izpustilo niti pravkar končanega "podaljška" domačega prvenstva, v katerem je v dodatnem razigravanju za ohranitev prvoligaškega statusa Tabor iz Sežane premagal Triglav iz Kranja in ostal v Prvi ligi.