Dva gola in podaja Žana Vipotnika, odločilni zadetek Timija Maxa Elšnika in še gol Jona Gorenca Stankovića ter nova podaja Jana Mlakarja so strelski poudarki zadnjih dni med 24 izbranci Matjaža Keka za zadnji dve tekmi boja za EP v Nemčiji.

Parada Oblaka v ključnem trenutku

Za dobro mero je z izjemnim nastopom v odločilnem trenutku zablestel kapetan Slovenije Jan Oblak. Ker Villarreal sredi Madrida ni povedel z 0:2, je lahko sledil zmagoviti preobrat Atletica, ki ostaja v boju za sam vrh španskega prvenstva. Za dobro mero je popolni novinec Nino Žugelj postal prvak Norveške.

Selektorja je ob razgrnitvi igralskega seznama za tekmi z Dansko in Kazahstanom močno skrbelo zdravstveno stanje vpoklicanih nogometašev. Zlasti članov udarne enajsterice, ki so jeseni v kvalifikacijah za Euro 2024 nanizali štiri zaporedne zmage, zaradi česar Slovenci vodijo v skupini H. Posledično Kekovi fantje uživajo v pole positionu pred zadnjima krogoma, kjer pa ju čakata tekmi z obema neposrednima tekmecema: v petek pri Dancih in v ponedeljek doma s Kazahi.

Erik Janža je rešitev na desnem boku, ki jo je želel selektor Kek preizkusiti že spomladi in poleti, a so poškodbe to preprečile. Foto: www.alesfevzer.com
Erik Janža je rešitev na desnem boku, ki jo je želel selektor Kek preizkusiti že spomladi in poleti, a so poškodbe to preprečile. Foto: www.alesfevzer.com

Janža ob vrnitvi najnevarnejši mož Gornika

Na zadnjih treh tekmah Slovenija ni prejela gola, zaradi česar Keku ni dišalo, da mu zaradi poškodb grozi menjava vse bolj uigrane četverice pred Oblakom. Erik Janža je igralec, ki ga je selektor čakal že od pomladi in je septembra ter oktobra zavzel levi bok obrambe. Pri Gorniku Zabrze je konec oktobra na tekmi poljskega prvenstva prejel grd udarec in posledično izpustil tri zaporedne tekme. V nedeljo je bil proti Stal Mielcu na klopi, ob zaostanku 1:2 je vstopil v 82. minuti in nato po zaslugi dveh strelov ter aktivne igre po algoritmu Sofascorja postal najboljši igralec poraženega Gornika z oceno 7,5.

Mlakar drugič zapored podajalec za Piso

V Ljubljani je nedeljski obračun Olimpija – Mura v sodnikovem dodatku odločil Timi Max Elšnik, ki je odigral zadnje pol ure in potrdil, da je poškodba pozdravljena, s čimer bo spet lahko kandidiral za mesto v začetni enajsterici Slovenije, v kateri je jeseni prevzel pomembno breme. Skupaj z njim si je v Kekovi udarni postavi na sredini mesto izboril tudi Jan Mlakar, ki je ravno začel redno igrati pri Pisi v drugi italijanski ligi, pri čemer se je kot levo krilo izkazal z dvema podajama za gola.

Šeško dvakrat v začetni postavi bikov

Na desnem krilu v reprezentanci igra vidno vlogo Petar Stojanović, ki pa od zadnje reprezentančne akcije sploh ni zaigral za Sampdorio, a je vsaj spet trenira.

Druga redna težava je igralni čas oziroma pomanjkanje rednega igranja v klubih. Tukaj se je zadnji teden popravilo stanje pri prvem strelcu reprezentance: Benjamin Šeško je bil dvakrat zapored v prvi postavi Leipziga, tako v Ligi prvakov proti Crveni zvezdi kot v prvenstvu proti Freiburgu.

Šporar najučinkovitejši reprezentant

V sezoni 2023/24 je sicer najučinkovitejši Andraž Šporar z osmimi goli, četudi je doslej v celoti odigral le eno tekmo Panathinaikosa. Sočasno je s tremi podajami Špoki tudi najboljši podajalec, skupaj s klubskim soigralcem in motorjem reprezentance Adamom Gnezdo Čerinom.

Med reprezentanti so klubsko najbolj obremenjeni Gorenc Stanković (1.856 minut) in oba branilca v Prvi ligi vodilnega Celja David Zec (1.793 minut) in Žan Karničnik (1.762 minut). Šele nato prideta na vrsto oba vratarja, ki pa tudi nista tako zgodaj začela klubske sezone.

Benjamin Šeško – Andraž Šporar je udarna napadalna naveza reprezentance: skupaj 7 golov in 5 podaj. Tudi klubsko sta najbolj razpoložena Slovenca: Šporar z 8 goli, Šeško s 6 zadetki, pri čemer oba preigrata le polovico ali še manj razpoložljivega časa. Foto: www.alesfevzer.com
Benjamin Šeško – Andraž Šporar je udarna napadalna naveza reprezentance: skupaj 7 golov in 5 podaj. Tudi klubsko sta najbolj razpoložena Slovenca: Šporar z 8 goli, Šeško s 6 zadetki, pri čemer oba preigrata le polovico ali še manj razpoložljivega časa. Foto: www.alesfevzer.com

Rezervisti s pičlim igralnim časom

A ravno na mestu tretjega vratarja je reprezentant, ki v letošnji sezoni ni odigral še niti minute. Martin Turk pri Parmi, vodilni ekipi Serie B, je obsojen na vlogo rezervnega čuvaja mreže. Med igralci v polju ima daleč najmanj zbranih minut Jure Balkovec (257 minut za Alanyaspor), ki je zato tudi izgubil interni reprezentančni dvoboj z Janžo.

Štirje treningi za Dance, dva za Kazahe

Reprezentančni zbor na Brdu pri Kranju se je uradno začel danes s skupnim kosilom, popoldne pa bo v Nacionalnem nogometnem centru prvi od štirih treningov. V København se leti v četrtek zgodaj popoldne, po petkovi tekmi na stadionu Parken (ob 20.45) in vrnitvi v domovino na Brdu sledita še dva treninga in v ponedeljek proti Kazahstanu ob 20.45 v razprodanih Stožicah v Ljubljani še druga zaključna žoga za uvrstitev na 17. evropsko prvenstvo v nogometu.