Slovenska nogometna reprezentanca bo prihodnje poletje po 14 letih znova zaigrala na velikem tekmovanju, v soboto pa bo izvedela, s katerimi ekipami bo igrala v skupinskem delu Eura 2024. Foto: EPA
Slovenska nogometna reprezentanca bo prihodnje poletje po 14 letih znova zaigrala na velikem tekmovanju, v soboto pa bo izvedela, s katerimi ekipami bo igrala v skupinskem delu Eura 2024. Foto: EPA

Žreb bo v Hamburgu, od koder se oglaša Luka Petrič (Val 202), ki je za Športno zgodbo pod drobnogled vzel nekaj različnih scenarijev. Nekatere skupine so namreč, vsaj na papirju, ugodnejše kot druge.

Šest skupin, vsaka po štiri ekipe, za skupno 24 mest na prvenstvu – a v kar 33 državah bodo v soboto stiskali pesti. Za tri mesta, ki še niso zapolnjena, namreč kandidira 12 ekip. Dodatne kvalifikacije bodo konec marca. Vse tri ekipe so v zadnjem bobnu, skupaj z Italijo, Srbijo in Švico.

Slovenija je v tretjem, za katerega se zdi, da je celo močnejši od drugega. Več uglednejših reprezentanc je v njem. Med njimi Hrvaška, ki je bila med najboljšimi tremi na zadnjih dveh SP-jih, pa nekdanji zmagovalci Eura Nizozemci in Čehi, ki so prvenstvo enkrat dobili s Slovaki, ki so prav tako v tem bobnu.

V drugem bobnu so slovenski sosedi – Avstrijci in Madžari, pa tekmeci iz kvalifikacijske skupine Danci – in še tri ekipe, ki so se na prvenstvo uvrstile, čeprav so bile za Slovenijo v Ligi narodov. Torej so – če upoštevamo zgolj lansko formo – presenetljivejše udeleženke prvenstva kot Slovenija. To so Romunija, Turčija in Albanija. V prvem bobnu so same velesile.

Žreb (prenos iz Hamburga na TV SLO 2 ob 18.00) bo določil, s kom bo Slovenija igrala, kje bo Slovenija igrala – sedem od 24 ekip bo dve tekmi skupinskega dela igralo na istem stadionu – pomembno pa bo tudi, v kateri skupini bo Slovenija. Tekmovanje ni simetrično. Treba je iz 24 udeleženk dobiti 16 ekip v izločilnih bojih, zato napredujejo tudi najboljše štiri tretjeuvrščene ekipe. So pa zato tudi nekatere skupine na papirju ugodnejše od drugih.

Štiri prvouvrščene ekipe bodo namreč v osmini finala igrale s tretjeuvrščenimi ekipami, zmagovalke preostalih dveh skupin pa z dvema drugouvrščenima ekipama. Preostale drugouvrščene ekipe pa se bodo merile med seboj.

To pomeni, da so v prednosti ekipe v tistih skupinah, v katerih se prvi merijo s tretjimi, drugi pa z drugimi. Oba ta pogoja veljata za dve skupini. To sta skupini B in E.

Sorodna novica Vstopnice za navijače Slovenije bodo na prodaj ... kmalu po žrebu

To sta torej skupini, ki sta vsaj na papirju najugodnejši, torej skupini, ki, vsaj teoretično, ponujata najugodnejšega tekmeca, če se Slovenija v izločilne boje prebije s prvega ali drugega mesta.

Veliko čejev, res, pa tudi ugoden žreb, če do njega pride, je treba seveda izkoristiti oziroma potrditi, a po navadi je bolje imeti lažje izhodišče kot težje – ta asimetrija skupinskega dela evropskega nogometnega prvenstva pa ponuja dodatno razsežnost, na katero je treba biti pozoren.

Razplet žreba bo v zasneženem Hamburgu, v znameniti Filharmoniji na nabrežju Labe, znan malce pred 19.00.

Športna zgodba: Pred žrebom skupin za EP v nogometu