Slovenija je dosegla 21. in 22. zadetek proti San Marinu, ta je njena najboljša
Slovenija je dosegla 21. in 22. zadetek proti San Marinu, ta je njena najboljša "stranka" izmed vseh tekmecev, s katerimi se je do zdaj pomerila. 19 golov je zabila Cipru (na 12 tekmah), po 15 pa Islandiji (na 4 tekmah) in Malti (na 8 tekmah). Na fotografiji dvoboj Benjamina Verbiča in Filippa Fabbrija. Foto: Reuters

"Bolj sem jezen nase kot na igralce, ker nekatere odločitve pri izbiri začetne enajsterice niso bile najprimernejše. Potem smo to popravili in je bilo boljše. Treningi so sicer pokazali nekaj, na tekmi pa imaš težavo, ko se igralec ne odzove najboljše. Nekateri so odigrali na dobri, pričakovani ravni, nekateri pa pod pričakovanji. Niso bili videti dobro in niso igrali na primerni ravni – do sebe, soigralcev, stroke in kulise. Nezadovoljen sem predvsem s tistimi, ki bi morali biti nosilci. To je tudi dobro sporočilo njim, da nihče ni zabetoniran v prvi postavi. Dejstvo je, da preprosto moramo biti boljši, kot smo bili danes. Ker znamo in smo sposobni. Čestitke pa igralcem za šest točk," je po sinočnji drugi zmagi v kvalifikacijah za Euro 2024 poudaril selektor Matjaž Kek. Malce razočaran je bil tudi zato, ker njegovi varovanci niso zadovoljili več kot 10.000 gledalcev v Stožicah.

V primerjavi s četrtkovo tekmo v Kazahstanu (1:2) je sicer pričakovano v boj poslal napadalnejšo postavo, v kateri sta mesto dobila tudi Sandi Lovrić in Miha Zajc, medtem ko sta na klopi ostala Jure Balkovec in Jon Gorenc Stanković. Korekcije v postavitvi v vezni vrsti v drugem polčasu so izboljšale slovenski vtis.

V napadu je ob Benjaminu Šešku dobil priložnost Andres Vombergar. "Nismo pokazali najboljše igre. V prvem polčasu nismo izkoristili priložnosti, v drugem smo le dosegli dva zadetka. Moramo biti učinkovitejši. Če bi prej zadeli, bi bili mirnejši. Preveč smo vlekli žogo, tekmeci pa so bili agresivni," je svoj pogled na srečanje opisal Vombi, član argentinskega San Lorenza.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V prvem polčasu smo dobro igrali v obrambi, predvsem vratar Elia Benedettini. Trudili smo se igrati najbolje, kar lahko. Vedno hočemo napredovati. Slovenska reprezentanca mi je všeč, igra dober nogomet, tudi v mladinskih selekcijah dobro delajo. Želim si, da bi zmagala v naši skupini.

Selektor San Marina Fabrizio Costantini

"To so najlepši zadetki"

Šeško je po slabi uri igre s precej sreče, ko se je žoga v mrežo odbila od njega, le prebil tekmečev zid (posest žoge 76:24 odstotkov, streli v okvir vrat 5:0). V prvem polčasu, tekla je 21. minuta, je v eni akciji vodstvo Slovenije dvakrat preprečila prečka.

"Sam pravim, da so to najlepši zadetki. Na takšnih tekmah je predvsem pomembna potrpežljivost, da počakaš na pravi trenutek, da pride žoga ob pravem času na pravo mesto. Včasih se sploh ne zavedaš, pa te zadene žoga in nagradi tvojo potrpežljivost. Bil sem vesel, da se je tedaj tekma le odprla. Vedeli smo, da se bo San Marino spustil v obrambo. Pri tako zgoščeni postavitvi se je treba ozirati okoli sebe, kje bi našel prostor in kje so soigralci. Po prvem golu je bilo malo več prostora, tekmeci so se malo ohladili, imeli smo tudi več posesti v medprostorih," je dejal napadalec Salzburga.

Srečen zadetek Šeška in avtogol Di Maia za tri točke Slovenije

19-letni Radečan je imel na dveh tekmah v napadu družbo Žana Celarja, Žana Vipotnika in zdaj še Vombergarja. "Z vsemi soigralci v napadu se super počutim, dobro se razumemo tudi zunaj igrišča. Ni težav, da s kom ne bi mogel igrati," je povedal na to temo.

Dvoboja v Astani in Ljubljani sta bila zanj specifična, saj ni imel veliko prostora, zato se še toliko bolj veseli junijskih proti Finski in Danski, na katerih bi lahko prišel bolj do izraza njegov golgeterski občutek.

"Zame je bolje, da so tekme bolj odprte. Tudi to, da je Kazahstan premagal Dansko, je dobro za nas, zato sem zdaj še bolj 'nahajpan' za junij. Danes je bilo najpomembnejše, da smo se trudili in zmagali. Vesel sem za ekipo in vsakega posameznika, tako igralce kot ljudi v strokovnem štabu. Dihamo kot eno in nismo sebični."

Zelo vesel sem debija v članski reprezentanci. Malo je grenkega priokusa, saj bi si proti takšnemu tekmecu lahko priigrali več priložnosti in zmagali z višjo razliko. Ob polčasu je selektor poudaril, da moramo ostati mirni in potrpežljivi, da bo gol vsekakor prišel. To se je tudi zgodilo. Občutek ob prvem mestu na lestvici je zelo dober, dosegli smo cilj, ki smo si ga postavili pred uvodnima tekmama. Zahvalil bi se vsem navijačem, ki so nas prišli podpret v tako velikem številu. Privabili smo jih z dobrimi izidi v zadnjem obdobju.

Izjava Vanje Drkušića, ki je na zelenico prišel v 36. minuti namesto Jake Bijola. Ta je pri kotu dobil udarec in utrpel pretres možganov.

"Točke se bodo povsod težko osvajale"

Kek je presenetljivo zmago Kazahstancev nad prvimi favoriti v skupini po velikem preobratu v zadnjih 20 minutah, ko so od zaostanka z 0:2 prišli do 3:2, komentiral z besedami, da ni zaman opozarjal na nevarnosti najdaljšega gostovanja v evropskih kvalifikacijah.

"Že pred začetkom smo se zavedali težavnosti Kazahstana, kar se je zdaj potrdilo. V tej skupini se bodo točke težko osvajale, kjer koli boš igral. Mi smo svoje naredili in imamo šest točk. Igralcem čestitam za težek teden, pa ne govorim o logistiki. Vse skupaj se je dogajalo v nekem ritmu, ki je bil zahteven."

V isti sapi pa je dodal, da morajo biti v slovenskem taboru kljub dvema zmagama dovolj samokritični: "Tako v Astani kot danes smo dobili opozorilo, da naj ostanemo trezni in objektivni pri ocenjevanju tistega, kar smo naredili. Še enkrat se je potrdilo, da je ta ekipa sposobna velikih stvari samo, če je na 110, 120 odstotkih. Sicer imamo težave tudi proti takšnim ekipam, kot je San Marino. Pričakovali smo višjo zmago in všečnejšo igro. Mogoče pa je ta tekma prišla v pravem trenutku. Šele zdaj se bodo prav začele mešati karte v naši skupini."

Kek: Igrali smo bolj proti samemu sebi kot proti San Marinu
Slovenija je po Romuniji, Črni gori in Kazahstanu zmagala četrtič zapored, niz neporaženosti pa traja osem tekem, s čimer je Matjaž Kek lahko zelo zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je po Romuniji, Črni gori in Kazahstanu zmagala četrtič zapored, niz neporaženosti pa traja osem tekem, s čimer je Matjaž Kek lahko zelo zadovoljen. Foto: www.alesfevzer.com

Manjka nekaj hitrosti na obeh bokih

Poleg popolnega izkupička je za največji plus marčevske akcije označil to, da so nase opozorili nekateri novinci: "Prinašajo svežo kri in dajejo konkurenco. Redko se na primer zgodi, da ti odpadeta oba štoperja. Tako kot se je v Astani po poškodbi Blažiča dobro odzval Brekalo, se je danes po udarcu Bijola Drkušić. Zadaj imamo še Zaletela, ki igra zelo dobro na Danskem in širi konkurenco. Lahko bi uporabili tudi Gorenca Stankovića, a je bilo njegovo stanje po udarcu v Kazahstanu malo vprašljivo."

Kot slabost je omenil, da ekipi manjka nekaj hitrosti na obeh bokih, ker nekateri igralci niso v želeni formi. Zadovoljnejši je bil z mlado gardo v napadu: "Imamo napadalce, ki zabijajo. Strelec je bil Šeško, na kakršen način že. Drugi gol pa je pripravil Vipotnik. To je dobro."

Ne spremljajo le Iličića

Razkril je še, da je bil blizu vrnitve v reprezentanco tudi Erik Janža, ki je do zdaj edini nastop v izbrani vrsti vpisal novembra 2014 na prijateljski tekmi proti Kolumbiji v času selektorja Srečka Katanca: "Imel sem v načrtu, a nisem hotel govoriti o tem, da na levem boku, na katerem smo deficitarni, razmišljamo o njem. Žal pa ima počeno rebro in se je moral sam odpovedati vpoklicu."

Nekdanji bočni branilec Mure, Domžal in Maribora je po igranju za Viktorio Plzen, Pafos in Osijek od leta 2019 član poljskega prvoligaša Gornika Zabrze.

Veseli in zadovoljni smo, čeprav nismo briljirali. Morali bi hitreje doseči prvi zadetek, potem bi bilo nadaljevanje veliko lažje. Zmaga Kazahstana nad Dansko je dokaz, da skupina še zdaleč ni lahka. Vse reprezentance so tekmovalne.

Adam Gnezda Čerin

"Kot sem že rekel, nikogar ne smemo spustiti mimo, ali je star 35 ali 19 let. Še nekaj igralcev je. Spremljali bomo vse, tudi v slovenski ligi ne opazujemo samo tega, kaj se dogaja z Josipom Iličićem. Upam, da bodo tudi v našem prvenstvu dobre tekme in bomo imeli kaj pogledati."

O pohvali selektorja San Marina Fabrizia Costantinija za uspehe slovenskega nogometa pa je pripomnil: "Včasih je lepo slišati, da te nekdo spoštuje. V zadnjih dneh dobro igrata reprezentanci U-19 (remija proti Belgiji in Italiji z 0:0, op. a.) in U-17 (remi proti Belgiji z 1:1 in zmaga nad Norveško z 1:0, op. a.). Ni vse tako črno v našem nogometu."

Članska reprezentanca bo boj za evropsko prvenstvo nadaljevala 16. junija s tekmo v Helsinkih proti Finski, tri dni pozneje pa bo v Stožicah gostovala Danska.

Tudi boljši igralci, kot je Benjamin Verbič, so se že odzvali, ko so bili nezadovoljni s kakovostjo svoje igre ali menjavo. V določenem trenutku je pozabil, da je treba ostati na klopi in spodbujati soigralce. Tudi ko ne igraš dobro, se je treba znati obnašati. To se v nogometu velikokrat dogaja, ne vidim nič velikega v tem. Jasno pa je, kdo odloča. Dokler bom jaz v reprezentanci, bodo obstajali neki red in pravila.

Matjaž Kek o nezadovoljstvu Benjamina Verbiča po menjavi v 82. minuti, ko je želel oditi v garderobo.