Žan Vipotnik je bil ob debiju za Slovenijo junak pomembne zmage. Foto: Reuters
Žan Vipotnik je bil ob debiju za Slovenijo junak pomembne zmage. Foto: Reuters

Na prvem medsebojnem obračunu so Slovenci, ki so prvič kvalifikacije začeli z zmago v gosteh, upravičili vlogo favorita in osvojili zelo pomembne tri točke. Priigrali so si več priložnosti, imeli večji del srečanja terensko premoč, toda Kazahstan je vodil po prvem delu, ko je kaznoval napako slovenske obrambe. Slovenija se je v prvem polčasu precej mučila, toda v drugem je Matjaž Kek potegnil prave ase iz rokava, ki so poživili igro. Slovenija je bila nevarnejša kot v prvih 45 minutah. Že na začetku drugega dela je izenačila, tri točke pa je priigral debitant Vipotnik, ki je potrdil odlično strelsko formo.

Kekova vrsta je izpolnila polovico naloge v prvem ciklu kvalifikacij. V nedeljo ob 18.00 bo imela lepo priložnost za nove tri točke, ko bo v Stožicah gostila San Marino. Kvalifikacije bodo sicer imele deset terminov, zadnji bo med 19. in 21. novembrom. Na EP, ki ga bo gostila Nemčija, se bo uvrstilo deset zmagovalcev skupin in deset drugouvrščenih, zadnja tri mesta pa bodo zapolnile ekipe po dodatnih kvalifikacijah Lige narodov marca 2024.

Kazahstan povedel v 24. minuti

Domači vratar Igor Šackij je bil prvič na preizkušnji v drugi minuti, ko je Jure Balkovec poskusil s prostega strela z velike razdalje. Žogo je zavrtinčil prek živega zidu, Šackij pa je uspešno posredoval. Tri minute pozneje je bil Kek prisiljen v prvo menjavo, saj zaradi poškodbe srečanja ni mogel nadaljevati Miha Blažič, tako da je mesto v osrčju obrambe ob Jaki Bijolu zasedel David Brekalo. V 15. minuti je do strela v kazenskem prostoru prišel Žan Celar, ki je ob odsotnosti Andraža Šporarja začel v konici napada ob Benjaminu Šešku. Toda zadel je le kazahstanski blok.

David Brekalo je v igro vstopil v peti minuti, na začetku drugega polčasa pa z glavo izenačil. Foto: Reuters
David Brekalo je v igro vstopil v peti minuti, na začetku drugega polčasa pa z glavo izenačil. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

24. minuta je tekla, ko si je slovenska obramba privoščila veliko napako, kar so gostitelji znali kaznovati. Najprej so Kekovi varovanci slabo postavljali linijo prepovedanega položaja. Tako je Abati Ajmbetov na levi strani pravočasno zaposlil Jana Vorogovskija, ta je preigral Žana Karničnika, nato pa pred vrata poslal predložek. Gostujoča obramba je pustila popolnoma samega Maksima Samorodova, ki je streljal z glavo, žoga pa se je za njegov reprezentančni prvenec za hrbet nemočnega Jana Oblaka odbila od prečke.

Najlepšo priložnost si je v prvem polčasu Slovenija priigrala v 36. minuti, ko je do strela z glavo po podaji Benjamina Verbiča z leve strani prišel Celar, toda Šackij je bil na mestu. Dve minuti zatem je s kota podal Adam Gnezda Čerin, z glavo je udaril Bijol, toda žoga je bila lahek plen domačega čuvaja mreže.

Brekalo izenačil, Vipotnik pa zadel za zmago

Odlično je Slovenija začela drugi polčas. Že po dobri minuti je izenačila, potem ko je po podaji Gnezde Čerina iz kota najvišje v kazenskem prostoru skočil Brekalo in prvič v reprezentančni majici zatresel mrežo. Takoj zatem je bilo nevarno tudi na drugi strani. Za hrbet nepozornega Karničnika je prišel Ajmbetov, toda z glavo je meril mimo vrat.

Začetna enajsterica Slovenije na prvi kvalifikacijski tekmi. Foto: Reuters
Začetna enajsterica Slovenije na prvi kvalifikacijski tekmi. Foto: Reuters
Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 60. minuti je Jon Gorenc Stanković z močnim udarcem poskusil z razdalje. Žoga je vmes zadela Aslana Darabajeva, vseeno pa je bil Šackij na pravem mestu. Kek je v drugem delu zadel z menjavami, ki so poživile igro. 71. minuta je tekla, ko je rezervist Miha Zajc z obrata poskusil z 18 metrov, a je žoga zletela mimo vrat. Štiri minute pozneje je imel ofenzivni vezist carigrajskega Fenerbahčeja izjemno priložnost, ko ga je z imenitno podajo našel Sandi Lovrić. Zajc je bil na desni strani kazenskega prostora v odličnem položaju, vendar je pravočasno posredoval Marat Bistrov.

Lovrić je v igro vstopil v 70. minuti. Tedaj je Kek na zelenico poslal tudi Vipotnika. 21-letni napadalec, ki letos blesti pri Mariboru, je ob reprezentančnem debiju potrdil izjemno formo. Osem minut po prihodu na teren ga je z visoko žogo zaposlil Petar Stojanović, Vipotnik se je sijajno odzval in z levico "s prve" s matiral Šackija. Kazahstan je bil v zaključku srečanja najbližje izenačenju v 91. minuti, ko je po podaji Bahtijarja Zajnutdinova z glavo streljal Aleksandr Maročkin, z obrambo pa se je izkazal Oblak.

Slovenski nogometaši kvalifikacije prvič začeli z zmago na gostovanju

Höjlund s hat-trickom zagotovil tri točke Dancem
Danska je na stadionu Parken v Københavnu premagala Finsko s 3:1. Ekipi sta se srečali prvič po tekmi evropskega prvenstva leta 2021, na kateri je zaradi srčnega zastoja skoraj umrl Christian Eriksen. Danci so bili za razred boljši tekmec in se tako oddolžili tekmecem za poraz na omenjeni nesrečni tekmi na istem stadionu.

Rasmus Höjlund je bil junak na stadionu Parken. Foto: EPA
Rasmus Höjlund je bil junak na stadionu Parken. Foto: EPA

Že v prvem polčasu bi lahko Danska vodila z več kot 1:0, tudi v nadaljevanju je zapravila ogromno priložnosti, za kar je bila kaznovana s prejetim golom za izenačenje. V 54. minuti ga je dosegel Oliver Antman. Na finskih vratih je blestel Lukas Hradecky, enkrat ga je rešila tudi prečka, a da je vendarle zmagala boljša ekipa, je poskrbel Rasmus Höjlund, sicer že strelec tudi v prvem polčasu. V 82. minuti je bil z glavo uspešen po kotu, nato pa je v sodnikovem dodatku še zaključil akcijo, ki jo je na levi strani začel Mohamed Daramy.


SKUPINA H, Astana:

KAZAHSTAN – SLOVENIJA 1:2 (1:0)
27.122; Samorodov 24.; Brekalo 47., Vipotnik 78.

Kazahstan: Šackij, Malij, Maročkin, Bistrov (79./Jerlanov), Gabišev (68./Kairov), Vorogovskij, Orazov, Tagibergen, Darabajev (79./Bejsebekov), Samorodov (62./Islamhan), Ajmbetov
(62./Zajnutdinov).

Slovenija: Oblak, Karničnik, Bijol, Blažič (5./Brekalo), Balkovec (46./Zajc), Stojanović, Gorenc Stanković, Gnezda Čerin, Verbič (70./Lovrić), Celar (70./Vipotnik), Šeško.

Sodnik: Glenn Nyberg (Švedska)

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

DANSKA - FINSKA 3:1 (1:0)
Höjlund 21., 82., 93.; Antman 53.

SAN MARINO - SEVERNA IRSKA 0:2 (0:1)
Charles 24., 55.


Lestvica:                            
DANSKA             1  1 0 0  3:1  3  
SEVERNA IRSKA      1  1 0 0  2:0  3  
SLOVENIJA          1  1 0 0  2:1  3  
KAZAHSTAN          1  0 0 1  1:2  0  
FINSKA             1  0 0 1  1:3  0  
SAN MARINO         1  0 0 1  0:2  0