Nemčija, prihajamo!

Tokratno epizodo nogometnega podkasta Žoga je okrogla so voditelj Luka Petrič ter radijski športni reporterji in gost Denis Šme posneli v nočnih urah na ploščadi stadiona Stožice, kjer je slovenska reprezentanca po uvrstitvi na evropsko prvenstvo z odra pozdravila zbrane navijače.

Pred tem je odigrala precej nervoznih 90 minut proti neposrednemu tekmecu za napredovanje na evropsko prvenstvo. Slovensko vodstvo po golu Benjamina Šeška ni trajalo dolgo, takoj na začetku drugega polčasa je izenačil Ramazan Orazov in prav napetost je bila skupni imenovalec občutkov vseh, ki so bili sinoči v Stožicah.

Po Euru 2000 in SP-ju 2002 ter 2010 se se Slovenci uvrstili na četrto veliko prvenstvo. Foto: BoBo
Po Euru 2000 in SP-ju 2002 ter 2010 se se Slovenci uvrstili na četrto veliko prvenstvo. Foto: BoBo

Strah drugega polčasa

"Vse od začetka drugega polčasa pa so 75. ali 80. minute me je bilo iskreno povedano strah. Nisem se počutil dobro in tudi sam sem precej podvomil o uspehu slovenske reprezentance," je povedal nekdanji branilec Kopra, Maribora in Olimpije Denis Šme, ki je poudaril dobro igro slovenske obrambe.

"Mislim, da se vsi strinjamo, da tokrat vezna vrsta ni bila na takem nivoju, kot smo želeli. Ravno osrednja branilca Blažič in Bijol sta potem prevzela odgovornost v gradnji igre, se odločala za dolge, tudi tvegane podaje proti napadalcem in to opravila izkušeno in suvereno. Tu vmes sem malo pogrešal Elšnika in Gnezdo Čerina."

Po izenačenju gostov je v slovenski igri in na tribunah zavladala negotovost, ki je prevzela tudi reportersko ekipo Vala 202: "Tudi reportersko so bile slovenske krizne minute težke, ko je Kazahstan igral za 2:1. Naši v polju takrat niso bili dorasli trenutku in to se je vleklo skozi prvo polovico drugega polčasa," je omenil Boštjan Janežič.

Sorodna novica Stojanović ob čestitkah "bratu" Verbiču ni mogel zadržati solz

Verbič odločilni mož

Odločilni gol za slovensko zmago in konec napetosti v Stožicah je sinoči dosegel Benjamin Verbič. Za 29-letnega nogometaša iz Vojnika je bil to šesti reprezentančni gol, omizje pa se je spomnilo na pot, ki jo je v teh kvalifikacijah prehodil nogometaš, ki bo čez slab teden dni dopolnil 30 let.

"Ko je bila tu prva tekma kvalifikacij, ko je tu gostoval San Marino, je Benjamin Verbič odhrumel z igrišča, selektor Kek takrat ni bil zadovoljen z njim in ga je tudi izpostavil na tisti tiskovni konferenci. Plošča se je zdaj povsem obrnila," je o Verbiču dejal Luka Petrič, Denis Šme pa je dodal: "Matjaž Kek se je takrat pravilno postavil po robu Verbiču, v istem trenutku pa se je Benjamin zavedal, da mora stopiti korak nazaj, če želi biti del tega, kar spremljamo zdaj."

Sorodna novica Slovenija po 24 letih znova na evropskem prvenstvu!

Žreb skupin 2. decembra v Hamburgu

Takoj po koncu tekme se je med navijači na stadionu začelo ugibanje in napovedovanje, v katerih nemških mestih in na katerih stadionih bo v skupinskem delu nastopila slovenska izbrana vrsta. Potem ko je bilo leta 2000 v Amsterdamu več kot 10.000 Slovencev, mnogi napovedujejo, da bo prihodnje poletje v Nemčiji padel nov rekord po obiskanosti tekem slovenske reprezentance v tujini.

"Če pa kdaj, pa zdaj res pričakujemo selitev navijačev. Sploh, če bomo igrali v Münchnu, pet ur iz Ljubljane. Hamburg je morda nekoliko dlje. Tudi tekma v Leipzigu bi bila zgodba, glede na to, da tam igra Benjamin Šeško," pa pravi Marko Cirman.

Slovenija bo v soboto, 2. decembra, ob 18.00 na žrebu evropskega prvenstva v Hamburgu v tretjem bobnu. Prenos na TV SLO 2!