Petar Stojanović čestita Benjaminu Verbiču za doseženi zadetek, ob njima je še Žan Karničnik. Foto: www.alesfevzer.com
Petar Stojanović čestita Benjaminu Verbiču za doseženi zadetek, ob njima je še Žan Karničnik. Foto: www.alesfevzer.com

28-letni nogometaš je imel vse od oktobrskega gostovanja v Belfastu težave z adduktorjem in posledično pri Sampdorii od tedaj na zelenici ni preživel niti minute. Zaradi načetosti in grožnje, da bi moral ob prejetem rumenem kartonu izpustiti odločilno srečanje v Stožicah, ga je tudi Matjaž Kek na petkovem gostovanju na Danskem pustil na klopi.

Euro 2024 na Televiziji Slovenija!

Televizija Slovenija je pridobila pravice za prenašanje tekem evropskega prvenstva. Na naših programih si boste lahko ogledali po eno tekmo na dan. To seveda pomeni, da boste na TV Slovenija videli tudi vsa srečanja slovenske reprezentance.

V ponedeljek zvečer je vendarle zasedel mesto v prvi postavi Slovenije in naposled po kar nekaj klubskih vrhuncih končno dočakal tudi pravo slavje z reprezentanco, uvrstitev na Euro 2024. V t. i. mešani coni pa je bil na voljo tudi za izjave novinarjem. Ob vprašanju o njegovem zelo dobrem prijatelju Benjaminu Verbiču so ga preplavila čustva in ni mogel zadržati solz. Spomnil se je, kako je imel strelec zmagovitega gola pred časom tudi težave v zasebnem življenju z ločitvijo, a se je pobral.

Spodaj si lahko preberete najzanimivejša razmišljanja Stojanovića in še nekaterih drugih igralcev po uvrstitvi na evropsko prvenstvo.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Petar Stojanović:
"Fantastično je bilo danes igrati, uživali smo vso tekmo, čeprav je bilo zelo stresno. Današnji dan se je zelo vlekel. Kazahstana ni za podcenjevati, to se je pokazalo že na prvi tekmi proti nam v Astani. Potem so premagali Dance in osvajali točke proti vsem ekipam. So kakovostna ekipa, a danes smo bili mi veliko boljši. Navijači so nam dali dodatno energijo.

Pri 11-metrovki sem videl, da je njihova obramba stala zelo visoko, z Bijolom sva se pogledala v oči in podal je dolgo žogo v kazenski prostor. Malo sem zaostajal, a sem videl, da je branilec s hrbtom obrnjen proti meni in da bo želel izbiti žogo. Čudno je, da je moral sodnik iti pogledat VAR, da se je pravilno odločil. Hvala Bogu je Šeško nato zadel.

Pri drugem golu sem podal Verbiču, on pa je dosegel fenomenalen zadetek. Neverjetno vesel in zadovoljen sem zanj, nanj gledam kot na svojega brata. Vemo, kaj je doživljal v zasebnem življenju (ločitev, op. a.), težko mi je (s solzami v očeh). Vsi smo ga podpirali, hvala mu.

Uvrstil sem se v Ligo prvakov z Mariborom in Dinamom, a uspeh z reprezentanco je nekaj več. Ne morem opisati, to je tako, kot da bi osvojil Ligo prvakov. Mislim, da se bodo rezultati Slovenije v prihodnje samo še izboljševali.

Kako bomo proslavili ta uspeh? Mislim, da vso noč ne bomo spali. Spili bomo vse, kar se da. Uživajmo in se veselimo."

Šokiral nas je prejeti zadetek. Bil sem kar precej zaskrbljen, pa ne samo jaz, celotna ekipa. V uvodnih 20 minutah drugega polčasa nikakor nismo uspeli povezati igre. Nato pa je Verbič v najtežjem trenutku pokazal, da je pravi karakter in da je pravi igralec. Hvala tudi vsem navijačem. Odigral sem veliko finalov, a nikoli v karieri nisem občutil takšnega vzdušja. Kapo dol, hvala iz srca.

Petar Stojanović
Trenutek dobrih pet minut pred koncem prvega polčasa, ko je Petar Stojanović izsilil 11-metrovko, s katere je Benjamin Šeško zadel za vodstvo Slovenije z 1:0. Foto: BoBo/Borut Živulović
Trenutek dobrih pet minut pred koncem prvega polčasa, ko je Petar Stojanović izsilil 11-metrovko, s katere je Benjamin Šeško zadel za vodstvo Slovenije z 1:0. Foto: BoBo/Borut Živulović

Benjamin Verbič:
"Res smo si zelo želeli uspeha in to pokazali na igrišču. Selektor ti na takšni tekmi ne potrebuje ničesar reči. Vsi vemo, kakšno taktiko želi od nas - da se borimo do konca. To smo vedeli od prvega do zadnjega. Živeli smo za to, da si priborimo evropsko prvenstvo. V preteklosti sem šel velikokrat razočaran iz Stožic, z mislijo, da bi lahko naredili kaj več. A nam preprosto ni uspelo. Zato je zdaj še toliko slajše. Ko nekaj tako dolgo časa čakaš in ti nato uspe, je res lepo."

Trije soigralci v reprezentanci in Panathinaikosu – Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič. Foto: BoBo/Borut Živulović
Trije soigralci v reprezentanci in Panathinaikosu – Andraž Šporar, Adam Gnezda Čerin in Benjamin Verbič. Foto: BoBo/Borut Živulović

Andraž Šporar:
"Danes nismo briljirali, bila je trda tekma, a smo dosegli cilj. To je bila tekma te generacije, pomembno je bilo, da smo ostali mirni in pozitivni. Piko na i je postavil moj soigralec v klubu Benjamin Verbič, ki je odločil zmagovalca. Benjamin je trdo treniral za ta uspeh.

Zmagi se ne gleda v zobe. Treba je uživati, saj smo na to čakali 24 let. Proslavili bomo z navijači pred tribuno C, potem pa spat (smeh).

V Stožicah smo zgradili trdnjavo, težko nas je tu premagati. Tudi na EP bomo šli tekmovat in zbirat točke. Ne razmišljam še o skupini, upam pa, da bo takšna, v kateri bomo lahko naredili nekaj več."

Jan Mlakar:
"Dan se je vlekel, kot da bi šlo za tri dni skupaj. Z energijo, ki smo jo imeli že v Ligi narodov, smo šli v kvalifikacije za EP in jih uspešno pripeljali do konca. Zelo vesel sem in ponosen. Nismo pričakovali lahkih tekem, tudi igrišče ni bilo v najboljšem stanju. Prejeli smo poceni zadetek in se spravili v težave. Če bi si privoščili živčnost, bi nas pokopalo. Tudi ko so Kazahstanci dosegli gol, smo bili še vedno mi v prednosti, zato bi bilo neumno, če bi izgubili glavo.

V teh kvalifikacijah smo osvajali točke na vse mogoče načine, bili smo zelo pragmatični. Krasi nas pravi ekipni duh, vsi vemo, kaj hočemo, in se tudi žrtvujemo, če kdo ne igra. To je najpomembneje.

Do konca sezone bomo zdaj komaj čakali na evropsko prvenstvo. Glavni cilj smo dosegli, v Nemčiji pa bomo neobremenjeni. Žreb? Danske raje ne bi videl v naši skupini, saj smo proti njej že igrali, za druge mi je pa vseeno."

Sorodna novica Kek: Odkar sem prišel v Stožice, sem si požvižgaval "Dviga Slovenija zastave"

Jaka Bijol:
"Res lep večer za slovenski nogomet, ponosen sem na vse. Dobili smo neumen zadetek, bili so težki trenutki, a nam je gol Verbiča sprostil breme s pleč. Veliko je bilo na kocki. Zakaj pa se ne bi v Nemčiji uvrstili v izločilne boje, cilj mora biti vedno visok. Na evropsko prvenstvo ne bomo šli samo sodelovat.

V prihodnjih urah se najbolj veselim tega, da bomo z ekipo skupaj proslavili, za kar smo trdo delali čez celotne kvalifikacije. Te ekipe ne bi zamenjal za nič na svetu, tudi danes pred tekmo sem rekel, da si proti Kazahstanu ne bi želel nastopiti v dresu Reala. Prepričan pa sem bil, da bo uspelo naši reprezentanci."

Sorodna novica Slovenija po 24 letih znova na evropskem prvenstvu!

Adam Gnezda Čerin:
"Ko dobiš zadetek takoj na začetku drugega polčasa, se načrt malo podre. Skozi glavo ti gre veliko misli, kaj se lahko zgodi. Slabo igrišče ne more biti izgovor za to, da nam igra ni stekla, kot bi si želeli.

Vedeli smo, da te priložnosti ne smemo izpustiti iz rok. Uvrstitev na veliko tekmovanje ni majhna stvar, a tu se ne smemo ustaviti. Moramo graditi naprej, v Nemčijo bomo šli tekmovat."

Zadetki s tekme Slovenija – Kazahstan
Komentar Igorja E. Berganta o nogometu
Nogometni uspeh ima velik razvojni vpliv na slovenski šport
Mijatović: Zanimanje za tekme slovenske reprezentance bo izjemno
Zabava, ki bo trajala dolgo v noč
Evrogol Verbiča osrečil nogometno Slovenijo
"Gremo v Nemčijo" je odmevalo v Stožicah