Jan Oblak. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Oblak. Foto: www.alesfevzer.com

Skupaj s kapetanom Janom Oblakom sta na novinarski konferenci predstavila pričakovanja pred odločilnim srečanjem v boju za evropsko prvenstvo. Kot je znano, slovenska nogometna reprezentanca za uvrstitev med 24 izbranih vrst, ki bodo nastopile prihodnje leto v Nemčiji, ne sme izgubiti.

Srečanje v Stožicah se bo začelo ob 20.45. V petek je Slovenija z 2:1 klonila na Danskem.

Sorodna novica Slovenija prva v čakalni vrsti

"Poraz seveda ni bil nikomur všeč, a nas to ni preveč prizadelo. Vedeli smo, kaj nas čaka v Københavnu, pričakovali smo najtežje gostovanje v kvalifikacijah. Danci so bili veliko boljši in morali smo takoj preklopiti na naslednjo tekmo. Razmišljamo pozitivno, na sobotnem treningu so bili vsi fantje zelo osredotočeni. Obe reprezentanci si zaslužita, da sta prišli v ta položaj. Pričakujemo težko tekmo, saj sem prepričan, da je tudi Kazahstan zelo dobro pripravljen na ta obračun. A verjamemo, da nam bo jutri uspelo doseči cilj, ki si ga vsi zelo želimo," je povedal Oblak, ki je v danski prestolnici z nekaj imenitnimi posredovanji preprečil višji poraz. Zbral je šest obramb in bil najbolje ocenjeni slovenski posameznik.

"Na takšnih tekmah je najpomembnejša glava, ta odloča. Večkrat rečemo, da je na teh dvobojih treba iti na glavo, a je bolje reči, da je na srečanje treba vstopiti z glavo. Pametno bomo morali brati situacije na tekmi, kako se postaviti in kako igrati. Boj in želja ne smeta biti vprašljiva, torej bosta najpomembnejša hladna glava in srce. Vsi smo si želeli, da bi bili do zadnjega v igri za nastop na evropskem prvenstvu. Do zdaj smo kvalifikacije oddelali zelo dobro, moramo pa uspešno opraviti še ta finale. Komaj čakamo, da se začne," je še omenil Škofjeločan.

Kek: Težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer

"Lepo je, da prideš do finala oziroma zaključne žogice, ko se odloča o nečem, na kar Slovenija že dolgo čaka. Tekmec ima enak cilj in enako željo, vendar sem prepričan, da smo dovolj kakovostni in pametni, da bomo tekmo izpeljali uspešno. Moramo pa biti objektivni in spoštljivi. Dati moramo res vse v dvobojih, kontaktu, v igri z žogo in brez žoge. Dovolj smo samokritični in objektivni, da se zavedamo, da srečanje v Københavnu ni bilo dobro," je razmišljal Kek.

Sorodna novica "Tekme, ki jih mora Slovenija doživeti, da se zna primerjati in spoštovati narejeno"

"Z medijskega in navijaškega stališča smo favoriti, a gotovo bo to težka tekma, ki lahko gre v eno ali drugo smer. Moramo biti dovolj dobro organizirani, da se lahko odzovemo v vsakem trenutku. Tudi Kazahstan ima kakovost, sicer ne bi imel toliko točk. Tudi oni niso naključno tu, kjer so. Marsikdo je pričakoval koga drugega v boju za Nemčijo. Vedno pa pravim, da se bo v vsakem primeru tudi v torek igral nogomet. Upam, da z veseljem za Slovenijo."

Kako so pripravljeni Erik Janža, Timi Max Elšnik in Petar Stojanović, ki so v zadnjem mesecu zaradi poškodb v klubu igrali zelo malo in so tudi na Danskem zelenico zapustili prej oziroma sploh niso stopili nanjo? "Ni mi bilo najbolj všeč, kako je bilo vse skupaj predstavljeno. Dejstvo je, da če en mesec ne igraš v kontinuiteti in zbereš samo nekaj minut, je v treh, štirih dneh nemogoče biti na najvišji ravni, ki jo nalagata ti dve tekmi. Že pred akcijo smo vedeli, da bomo morali rotirati igralce. Še je nekaj vprašajev, današnji trening bo pokazal marsikaj."

Kek: V Københavnu nismo bili dobri, a iz poraza smo se naučili
Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek. Foto: www.alesfevzer.com

Kazahstanci brez najboljšega strelca in kapetana

Tudi Kazahstan je v Ljubljano prišel brez dveh zelo pomembnih igralcev, ki sta poškodovana. Gre za najboljšega strelca Bahtijarja Zajnutdinova (Bešiktaš) in kapetana Ashata Tagibergena.

"Razmišljam le o svoji reprezentanci. Vsi imamo nekaj težav, najsi gre za kartone ali poškodbe," je o tem dejal slovenski selektor.

Reprezentanci sta se prvič srečali na uvodni tekmi kvalifikacij konec marca v Astani, ko je Slovenija zmagala z 1:2.

Sodnik bo eden izmed najboljših delivcev pravice na svetu Szymon Marciniak. 42-letni Poljak je lani sodil finale na svetovnem prvenstvu v Katarju med Argentino in Francijo, letos pa finale Lige prvakov v Carigradu med Manchester Cityjem in Interjem.

Kek in Oblak prepričana v uspeh na ključni tekmi proti Kazahstanu

Posnetek celotne novinarske konference

Kvalifikacije za EP 2024

Skupina H

Ponedeljek ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

SEVERNA IRSKA – DANSKA

SAN MARINO – FINSKA


Lestvica:                              
DANSKA *         9  7 1 1 19:8  22 točk
SLOVENIJA        9  6 1 2 18:8  19     
----------------------------------     
KAZAHSTAN        9  6 0 3 15:10 18     
FINSKA           9  5 0 4 16:9  15     
SEVERNA IRSKA    9  2 0 7  7:13  6     
SAN MARINO       9  0 0 9  2:29  0     

* – že na evropskem prvenstvu