Na zadnji tekmi v Stožicah 14. oktobra je Slovenija s 3:0 nadigrala Finsko. Foto: www.alesfevzer.com
Na zadnji tekmi v Stožicah 14. oktobra je Slovenija s 3:0 nadigrala Finsko. Foto: www.alesfevzer.com

Ob premierni uvrstitvi na evropsko prvenstvo pred 24 leti, ko se je bilo treba prebiti med 16 najboljših, je slovenska reprezentanca na dodatnih kvalifikacijah na kolena spravila Ukrajino. Za rajanje celotne države pa je nato poskrbela še dvakrat z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo, ko sta padli Romunija in Rusija. Tedaj je bilo sito še gostejše, v Južno Korejo in na Japonsko je skozi kvalifikacije potovalo 14 evropskih držav, v Južno Afriko le 13.

Matjaž Kek v nedeljo na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Matjaž Kek v nedeljo na Brdu pri Kranju. Foto: www.alesfevzer.com

Na zadnji stopnički je bila neuspešna leta 2003 proti Hrvaški, prav tako pa leta 2015, ko se je še enkrat srečala z Ukrajino. Ta je po napetem večeru v Mariboru z remijem z 1:1 ohranila prednost z 2:0 iz Lvova.

Tokrat ne gre za play-off, bosta pa o potniku na EP s 24 udeleženkami na medsebojnem obračunu v Stožicah odločila neposredna konkurenta za drugo mesto v skupini H, sicer 54. in 98. reprezentanca z lestvice Fife. Tekmec Slovenije, ki ji zadostuje ena osvojena točka, bo Kazahstan, torej še ena država z vzhoda, sicer deveta največja na svetu, a ena izmed najredkeje naseljenih. Ima približno 20 milijonov prebivalcev.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V gosteh premagali Slovake, Severne Irce in Fince

Nekdanja sovjetska republika se razprostira na ozemlju med Evropo in Azijo, ki je veliko za 134 Slovenij. Po osamosvojitvi decembra 1991 je bila kazahstanska nogometna zveza najprej del azijske nogometne zveze, leta 2002 pa je zaradi želje po napredku ter merjenju moči z evropskimi reprezentancami in klubi postala članica Uefe, čeprav v Evropo spada le približno štiri odstotke kazahstanskega ozemlja zahodno od reke Ural.

Z izjemo redkih prebliskov na posamičnih tekmah Kazahstan v kvalifikacijah za velika tekmovanja do letos ni dosegal omembe vrednih uspehov, je pa lani opozoril nase v Ligi narodov, skozi katero se lahko tudi v primeru drevišnjega neuspeha še uvrsti na EP v marčevskih dodatnih kvalifikacijah. V svoji skupini v Ligi C je v konkurenci Slovaške, Azerbajdžana in Belorusije zasedel prvo mesto in si priboril napredovanje v Ligo B. Slovake, ki so si zagotovili vozovnico za EP v Nemčiji, so Kazahstanci pred letom in pol premagali tako doma (2:1) kot v gosteh (0:1).

Na žrebu kvalifikacij za Euro 2024 so bili v četrtem bobnu, kot 36. od 55 evropskih reprezentanc. Slovenija je bila kot 25. v tretjem bobnu. Do odločilnega dvoboja v Ljubljani so prišli predvsem po zaslugi marčevske domače zmage nad Dansko s 3:2 (še v 73. minuti je bilo 0:2) in osvojenih treh točk tako junija na Severnem Irskem (0:1) kot oktobra na Finskem (1:2).

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Galić: Danska pokazala pot Sloveniji

Kljub temu gredo Slovenci v drevišnji dvoboj kot veliki favoriti. Morebitni poraz, ki bi varovancem Matjaža Keka odnesel evropsko prvenstvo, bi bil velik neuspeh. Zgovorne so besede nekdanjega reprezentanta Marinka Galića pred dnevi v pogovoru za Val 202.

"Slovenci so absolutni favoriti. Stojanović in Šporar se bosta najverjetneje vrnila v začetno postavo, imeli bomo najmočnejšo zasedbo. Tako kot so bili Danci v petek izjemno motivirani na domačem stadionu, izkoristili tudi podporo s tribun in bili veliko boljši, enako pričakujem od Slovencev v polnih Stožicah proti Kazahstanu. Mislim, da ta nima nobenih možnosti. Srečko Katanec nas je popeljal na evropsko in svetovno prvenstvo, zakaj ne bi bil Matjaž Kek drugi, ki bi mu to uspelo. Mislim, da se bo ponovila lepa zgodba."

Sorodna novica Oblak: Na tekmo proti Kazahstanu bo treba z glavo, ne na glavo

"Za takšne tekme se dela in živi"

Kek je na nedeljski novinarski konferenci še enkrat zatrdil, da so velika pričakovanja za njegove fante lahko zgolj spodbuda in privilegij.

"Ne vem, kdo bi lahko pred takšno tekmo živel v nekem pritisku. Videli smo v Københavnu, kaj naredi energija domačih navijačev. Gotovo bom začutil mravljince tudi sam, čeprav sem v karieri doživel že marsikaj. To govorim že ves čas. Za takšne tekme se dela in živi."

Podobno je razmišljal kapetan Jan Oblak: "Razprodan stadion in navijaška evforija pomenita veliko veselje. Za to treniramo in igramo. Vedno sem imel željo, da bodo množice ljudi na polnem stadionu navdušene nad nami, zato mi to pomeni samo veselje in nobenega pritiska. Vsi navijači na stadionu in pred televizijskimi zasloni nam bodo dodatno pomagali do skupnega uspeha."

Že po porazu na Danskem je dolgoletni vratar madridskega Atletica zavzel pokončno držo in pomiril navijače: "Navijačem ni treba prav veliko skrbeti. Danska je bila favorit skupine, igrali smo v gosteh. Je zelo kakovostna ekipa, najboljšo igro v kvalifikacijah pa je pokazala ravno v petek. Kazahstana ne podcenjujemo, vemo, da je v nogometu vse mogoče, a verjamem da bomo s pozitivno energijo tekmo odigrali tako, kot je treba, da bomo na pravi ravni."

Že nekaj časa gradimo to zgodbo, tokratna tekma pa bo pokazala, ali smo jo zgradili dovolj dobro, da si zaslužimo biti na evropskem prvenstvu, ali ne. Vloženega je bilo veliko dela tako strokovnega štaba kot igralcev, da smo vse skupaj postavili na to raven, da smo 'živi' do zadnje tekme. Z izjemo kvalifikacij za EP 2016, ko smo se v dodatnih kvalifikacijah pomerili z Ukrajino, na žalost novembra nismo imeli več možnosti.

Jan Oblak

Pomembnost psihološke priprave

Roman Bezjak kljub temu opozarja na določene pasti, na katere je treba biti pozoren. "Vsak igralec se mora psihološko res dobro pripraviti na to tekmo. Res je, da Sloveniji ni treba zmagati, da je dovolj remi, a včasih je to dvorezen meč. S psihološkega vidika bo zelo pomembno, da bo vsak igralec stoodstoten. Mislim, da so igralci dovolj zreli, da se bodo znali spopasti s tem pritiskom. Na tribunah jim bomo dali dodaten zagon in verjamem, da se bomo uvrstili na evropsko prvenstvo," je dejal v podkastu Žoga je okrogla.

In kakšen je načrt selektorja? "Strinjam se z Janom, da moramo iti na tekmo z glavo, ne na glavo. Ampak z odprtim srcem, optimizmom, s pozitivno energijo in zavedanjem, da se bodo dogajale tudi napake. Te bo treba popraviti oziroma zmanjšati na minimum. Predvsem pa razmišljati o kakovosti igre in kakovosti vsakega posameznika, ki mora vse to skupaj dati na razpolago ekipi kot celoti. Potem bo dobro," je včeraj napovedal Kek.

Ramazan Orazov je za Koper do zdaj zbral deset nastopov v Prvi ligi Telemach in dosegel en zadetek (28. oktobra proti Bravu). Foto: www.alesfevzer.com
Ramazan Orazov je za Koper do zdaj zbral deset nastopov v Prvi ligi Telemach in dosegel en zadetek (28. oktobra proti Bravu). Foto: www.alesfevzer.com

Ob odsotnosti Zajnutdinova najnevarnejši napadalec Ajmbetov

Izmed 26 nogometašev Kazahstana jih kar 21 igra v domačem prvenstvu, ki se je končalo 29. oktobra. Izbrana vrsta je imela tako pred tokratno akcijo čas za daljše priprave. Prvak je prvič postal Ordabasy iz tretjega največjega mesta Šimkenta. Iz tega kluba so trije reprezentanti.

Sedem jih je članov drugouvrščene Astane, ki je leta 2015 v 2. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov precej presenetljivo izločila Maribor. Zanjo nastopa tudi najboljši strelec v trenutni zasedbi Abat Ajmbetov, ki je na 34 tekmah v majici reprezentance dosegel devet zadetkov. V teh kvalifikacijah je v 89. minuti odločil domačo tekmo proti Danski, v 88. minuti je zadel za zmago v Belfastu in v petek v 92. minuti z 11-metrovko postavil končni izid ob slavju s 3:1 nad San Marinom.

Slovenci najbolje poznamo standardnega člana udarne enajsterice Ramazana Orazova, ki je konec avgusta okrepil Koper in postal njegov pomemben člen.

Bahtijar Zajnutdinov, ki je za reprezentanco dosegel rekordnih 14 golov in sredi oktobra z dvema zadetkoma v zadnjih 15 minutah zrežiral preobrat v Helsinkih, si je prejšnjo nedeljo na tekmi Bešiktaša zlomil nosno kost, zato tokrat ne more pomagati soigralcem. Manjka tudi kapetan Ashat Tagibergen (Ordabasy), ki je s 33 leti zelo izkušen vezist.

Srečno, Slovenija!

Kek in Oblak prepričana v uspeh na ključni tekmi proti Kazahstanu
Pogovor z Marinkom Galićem po tekmi Danska – Slovenija

Kvalifikacije za EP 2024

Skupina H

Danes ob 20.45:
SLOVENIJA – KAZAHSTAN

Verjetni postavi:

Slovenija: Oblak, Karničnik, Blažič, Bijol, Janža, Gnezda Čerin, Kurtić, Stojanović, Mlakar, Šporar, Šeško.

Kazahstan: Šackij, Kairov, Bistrov, Maročkin, Alip, Vorogovskij, Česnokov, Samorodov, Zujev, Orazov, Ajmbetov.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


SEVERNA IRSKA – DANSKA

SAN MARINO – FINSKA


Lestvica:                              
DANSKA *         9  7 1 1 19:8  22 točk
SLOVENIJA        9  6 1 2 18:8  19     
----------------------------------     
KAZAHSTAN        9  6 0 3 15:10 18     
FINSKA           9  5 0 4 16:9  15     
SEVERNA IRSKA    9  2 0 7  7:13  6     
SAN MARINO       9  0 0 9  2:29  0     

* – že na evropskem prvenstvu