1. aprila 2009 so Kekovi izbranci v Belfastu izgubili z 0:1 in selektor se je znašel pred odstrelom. Zdaj je njegova druga reprezentanca le osvojila Windsor Park in pripeljala Slovenijo na prag uvrstitve na drugo evropsko prvenstvo v nogometu. Foto: Reuters
1. aprila 2009 so Kekovi izbranci v Belfastu izgubili z 0:1 in selektor se je znašel pred odstrelom. Zdaj je njegova druga reprezentanca le osvojila Windsor Park in pripeljala Slovenijo na prag uvrstitve na drugo evropsko prvenstvo v nogometu. Foto: Reuters

Kar ni uspelo na papirju bolj zvenečim in bolj uigranim ekipam Slovenije, je uspelo tokratni generaciji, ki je prva premagala Severno Irsko v gosteh. Briljanten prosti strel Adama Gnezde Čerina v peti minuti je bil dovolj za šesto zmago in ohranitev vodstva v kvalifikacijski skupini H. Novembra bodo imeli Slovenci dve zaključni žogi: pri Dancih tudi za zmago v skupini, nato še doma proti prvim izzivalcem Kazahstancem.

Kek: Nihče nam ni nič podaril, začelo je dišati po nečem

Jasen naslednji cilj – Danska

"Čestitam fantom za 19. točko v kvalifikacijah. Zrušili smo tudi Belfast, zmagali zasluženo, pričakovano težka tekma, ampak najpomembnejše so te tri točke in pogled na razpredelnico. Čestitam fantom, bravo. Ne samo tri, šest točk v oktobru in gremo dalje. Prihaja nov izziv – tekma v Københavnu, velika ekipa, favorit te skupine in hočem, da se Slovenija pokaže v pravi luči. Končno ena tekma, na kateri nismo favoriti. Bomo videli, nato bomo razmišljali dalje," je selektor Slovenije dejal na novinarski konferenci po torkovi zmagi.

Po udarni igri proti Finski, hitrem vodstvu proti Severni Irski in igranju zadnje pol ure s številčno prednostjo se je pričakovalo več ustvarjalne in napadalne igre, a Slovenci na Windsor Parku niso umirali od lepote.

Sorodna novica Po mojstrovini Gnezde Čerina kompas še bolj kaže v smeri Nemčije

"Manjkalo je veliko. Sam hočem tekmovati, hočem zmagovati, hočem zbirati točke. Nočem ugajati, na koncu mi bo pa žal, zakaj sem igral neodločeno ali zakaj nisem zmagal. Tekmovalnost mene vodi skozi življenje in hočem, da se fantje tudi obnašajo tako. Vedeli smo, da ne moremo ravno briljirati tu. Tekma po pričakovanjih, smo vseeno kar nadzorovali večji del, čeprav vse te prekinitve, pritisk, prinašajo vedno kakšno možnost. Ampak smo bili dovolj predrzni in pametni, da smo jih sprovocirali, in mislim, da smo zmagali na moj pragmatični način. Da ni bila lepota od gledanja, tega se tudi sam zavedam, ampak to me danes sploh ne zanima," je Matjaž Kek poudaril bistvo, da ga je na Severnem Irskem zanimala zgolj zmaga, ne pa umetniški vtis.

Oktobra osvojenih vseh šest točk

Strelec zmagovitega gola Adam Gnezda Čerin je v teh kvalifikacijah postal nosilec igre Slovenije in je edini, ki je odigral vseh 720 minut v boju za evropsko prvenstvo 2024. Foto: Reuters
Strelec zmagovitega gola Adam Gnezda Čerin je v teh kvalifikacijah postal nosilec igre Slovenije in je edini, ki je odigral vseh 720 minut v boju za evropsko prvenstvo 2024. Foto: Reuters

Ne nazadnje se je sam selektor pred 14 leti v Belfastu že opekel, ko je doživel bridek poraz, po katerem je bil že na odstrelu, a je nato takratna generacija sestavila izjemen niz izidov v letu 2009 in se prebila na svetovno prvenstvo 2010, kar je zaenkrat zadnje veliko tekmovanje za Slovenijo. Zdaj močno diši po drugem nastopu na evropskem prvenstvu. Nemčija 2024 je na dosegu roke.

"Popolnoma smo dosegli namen oktobrske akcije. Dobili smo tudi skupino fantov, vem, da so okrog fantje, ki čakajo na svoje minute, ki so v sebi jezni, in to je meni OK. To je tekmovalnost, želja po dokazovanju, da hočeš biti zraven, da hočeš biti udeležen, ne samo da si tukaj zgolj kot figura. Ta tekma je mogoče prinesla več, kot si kdor koli misli. Prinesla je izhodišče, v katerem smo želeli biti. Nihče nam čisto nič ni podaril, fantje so si prigarali to na igrišču," je Kek poudaril, da 19 osvojenih točk v prvih osmih krogih kvalifikacij ni naključje ali poljub sreče. "Boljša, kvalitetnejša po imenih, bolj uigrana Slovenija je v Belfastu imela velike, velike težave, ti so jih na pameten način umirili, pripeljali tekmo do konca, težko pa je bilo."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Rudarska predstava za izvrstno izhodišče

Po hitrem vodstvu je pobuda prešla v noge v kvalifikacijah že odpisanih Severnih Ircev. "Zelo pomembno je, da smo takoj na začetku dosegli gol. Škoda, da tudi drugi gol ni bil priznan. Dogovor je bil, da proti Finski izkoristimo tisto, kar nas krasi doma, tukaj pa oddelamo tekmo, odrudarimo. Pred tekmo smo imeli izhodišče, da lahko izgubimo dve tekmi, a gremo na evropsko prvenstvo. Sam bi to podpisal pred enim letom. Zdaj je situacija drugačna, pripeljali smo se v ta položaj. Zdaj smo se ravno pogovarjali v slačilnici, ker vedo, da ni vse bilo idealno, razmišljajo o tem, se pogovarjajo. Ko to slišim, vem, da imam prave fante okoli sebe," je Kek potrdil, da se sami reprezentanti in strokovni štab dobro zavedajo, da igra ni bila bleščeča.

Slovenci so vseeno naredili ogromen predzadnji korak proti Euru 2024. Po izračunih WeGlobalFootballa ima Slovenija kar 93-odstotno verjetnost, da se uvrsti na 17. evropsko prvenstvo v nogometu.

Gol Gnezde Čerina za prvo zmago Slovenije na Windsor Parku

Reprezentanca ne more biti odvisna niti od Oblaka

Jan Oblak je tretjič zapored ostal nepremagan. Obe obrambi sta bili ključni, pomembno je bilo tudi izbijanje in na koncu je bil po Sofascorju kapetan z oceno 7,7 celo najboljši Slovenec na tekmi v Windsor Parku. Foto: Reuters
Jan Oblak je tretjič zapored ostal nepremagan. Obe obrambi sta bili ključni, pomembno je bilo tudi izbijanje in na koncu je bil po Sofascorju kapetan z oceno 7,7 celo najboljši Slovenec na tekmi v Windsor Parku. Foto: Reuters

Vseeno je Kek poudaril tudi dobro plat tekme s Severno Irsko – nedotaknjeno mrežo. Na obeh oktobrskih tekmah je obramba ostala nepremagana, skupaj tretjič zapored. "Golov zame ne dosegata samo Šeško in Šporar, ampak tudi branimo se ne samo z Oblakom, Biolom in Blažičem. Nam je vseeno manjkal Brekalo, ki je bil zelo pomemben. Sam tega nisem izpostavljal in nočem tega delati, ker ta reprezentanca ne sme biti odvisna od kogar koli, niti od Jana Oblaka ne. Na takšen način moramo delovati. Vseeno dvakrat zapored nedotaknjena mreža, kar mi je super. To pomeni, da tudi v obrambi stvari delujejo, pa je bilo danes žoga petdesetkrat v našem 16-metrskem prostoru, ko je vanj letelo z vseh strani."

Tudi Danska je imela težave v San Marinu

"Slovenija redko premaga Finsko, Slovenija še nikoli ni zmagala na Severnem Irskem, redko da Adam gol, a ko ga da, ga doseže na spektakularen način. Moraš izzivati srečo, ne smeš se pa nanjo zanašati, ker potem ti nogomet spet vrne in nočem, da bi bili bahavi, nespoštljivi, prepotentni. Tega ne dovolim in zaradi tega smo se s fanti zdaj malo usedli v slačilnici, tak dobri moški pogovor. Gremo dalje, oni imajo svoje obveznosti, so že osredotočeni na klube, kot so Madrid, Udinese, Panatinaikos ... Takšno je naše življenje. Ampak tudi Danska – sem zdaj slišal – je imela probleme s San Marinom," je 62-letni Mariborčan opozoril, da se je prvi favorit skupine skorajda opekel pri zadnji nogometni reprezentanci sveta, saj so Danci komajda zmagali z 2:1.

Naslednji mesec se bo Kek oddaljil od medijskega rompompoma in prepušča preračunavanje možnosti, različne scenarije sedmi sili. S strokovnim štabom se je že dogovoril za način dela do naslednjega reprezentančnega zbora, ki bo 13. novembra. V petek, 17. novembra, Slovenijo čaka obračun za zmago v skupini H pri Danski, v ponedeljek, 20. novembra, pa v Ljubljani srečanje s Kazahstanom, nakar bo dokončno jasno, kdo bo poleti 2024 igral na evropskem prvenstvu.