Damir Krznar je s svojimi varovanci do zdaj preskočil Birkirkaro in Differdange, kako uspešen bo na tretji oviri? Foto: www.alesfevzer.com
Damir Krznar je s svojimi varovanci do zdaj preskočil Birkirkaro in Differdange, kako uspešen bo na tretji oviri? Foto: www.alesfevzer.com

Vijoličasti so se v Turčijo odpravili v sredo zjutraj, zanimivo pa je, da bodo tokrat šele drugič gostovali v tej državi, v kateri sicer že več let vsako leto opravijo zimske priprave. Leta 1997 je bil v kvalifikacijah za Ligo prvakov njihov tekmec Bešiktaš.

Fenerbahče se lahko tako kot njegov carigrajski sosed Galatasaray pohvali z zvezdniško zasedbo in je absolutni favorit. Poleti se je dodatno okrepil, med drugim sta prišla izkušena Edin Džeko iz Interja in Dušan Tadić iz Ajaxa. Slovenski reprezentant Miha Zajc je podaljšal pogodbo. Niso pa le zapravljali, tudi zaslužili so dobro. Mladi Arda Güler je za 20 milijonov evrov odšel v madridski Real.

Kaj se je Maribor v pripravah na Fenerbahče naučil od Olimpije in Crvene zvezde?

Krznar: Priložnosti bodo gotovo prišle

"Na papirju smo v podrejenem položaju, a tista prava mera pozitivne športne predrznosti mora biti vedno prisotna. Naša naloga je, da bomo konkurenčni v vseh delih igre, poskušali se bomo odločno postaviti po robu favoriziranemu tekmecu. Če se navežem na tekmo Olimpije: čim manj mora biti napak pri podajah na naši polovici oziroma jih ne sme biti, saj jih taka ekipa lahko hitro kaznuje. Zavedamo pa se, da osredotočenost samo na obrambno igro ne bo dovolj. Če je le obramba del načrta, je težko priti do ustvarjalnosti. Zato moramo biti pogumni in iskati svoje priložnosti. Najpomembneje je, da izkoristimo prvo ali drugo. Gotovo bodo prišle," je povedal trener Maribora Damir Krznar.

Hrvat je opisal tudi, od kod pretijo glavne nevarnosti: "Med analizo smo le še utrdili spoznanja, da gre za ekipo odličnih posameznikov, predvsem v napadalnem delu, ki tudi moštveno delujejo zelo dobro. Obrisi ekipe so dobro vidni. Kar je zelo opazno, sta napadalno usmerjena oba bočna branilca. Vezni igralci iščejo globino, nekatere značilnosti v njihovi igri so zelo nevarne. Sicer pa še sestavljajo ekipo in ne moremo biti prepričani, s katero enajsterico bodo začeli tekmo. Imajo tudi nekaj težav s poškodbami. Toda glede na pripravljalne preizkušnje in prvi uradni tekmi proti moldavskemu Zimbruju (zmagi s 5:0 in 0:4, op. a.) je trener že zelo dobro sestavil nov mozaik. Samo Crveni zvezdi je uspelo, da jih preseneti. Malo smo pogledali, kako se jim je zoperstavila, in to nam bo koristilo."

Manjkal bo tudi Laušić

Nogometaši so bili ob odhodu z mariborskega letališča na slabi dve uri dolgo pot dobre volje. Med 23 igralci na letalu je bil tudi krilni napadalec Ivan Brnić, ki bi lahko kmalu zamenjal soigralce, a ostaja popolnoma osredotočen na tokratno nalogo v azijskem delu Carigrada.

Poleg že prej odpisanih Hilala Soudanija in Ignacia Guerrica pa bo manjkal tudi poškodovani Marin Laušić (stegenska mišica). "Pomemben je pri organizaciji igre v drugi tretjini igrišča in kot eden izmed prvih v obrambnem bloku. Poiskali bomo nadomestno rešitev, ne bomo pa imeli takšne strukture, kot smo jo imeli z njim," je dejal Krznar.

Pretekli četrtek je napredovanje Maribora v naslednji krog z 11-metrovko ob koncu podaljška tekme proti luksemburškemu pokalnemu zmagovalcu Differdangeu zagotovil Josip Iličić. "Njegova samozavest in vera vase se širita na ekipo, zato ni pomemben le na igrišču, ampak tudi v letalu," je poudaril trener Štajercev.

Zajc: Nobenega podcenjevanja ne bo

Miha Zajc, ki je član Fenerbahčeja že od februarja 2019, pa je v pogovoru za TV Slovenija povedal: "Ne moremo bežati od tega, da smo favoriti, a to bomo morali pokazati tudi z dobro predstavo na igrišču. Ogledali smo si prejšnje tekme Maribora, vemo, kako igra. Zelo dobro smo se pripravili na njih, nobenega podcenjevanja ne bo, resno bomo pristopili k tekmi. Naš cilj je, da se uvrstimo v Konferenčno ligo."

V pretekli sezoni je "Fener" igral v Evropski ligi in zasedel prvo mesto v skupini z Rennesom, AEK-om iz Larnake in Dinamom Kijev, nato pa v osmini finala izpadel proti poznejši zmagovalki Sevilli (poraz v gosteh z 2:0, zmaga doma z 1:0).

Riera: Imamo občutek, da lahko tekmujemo s komer koli na tej ravni

Nogometaši Celja bodo ob isti uri kot Mariborčani, torej ob 20.00, igrali proti beloruskemu klubu Nemanu Grodno. Tekma bo v Stožicah, saj celjski stadion Z'Dežele ne ustreza zahtevam Uefe.

Trener Albert Riera gotovo ni pričakoval, da se bo kot trener domače ekipe tako hitro vrnil v Ljubljano, kjer se je maja veselil naslova državnega prvaka z Olimpijo. "Raje bi igral v Celju, toda igrali bomo tu, na stadionu, ki ga dobro poznam. Potem ko smo v prejšnjem krogu izločili Vitorio, imamo občutek, da lahko tekmujemo s komer koli na tej ravni," je povedal na novinarski konferenci. Po torkovi tekmi Olimpije proti Galatasarayu je zelenica sicer nekoliko načeta.

Član Olimpije je bil lani pol sezone tudi Aljoša Matko, ki je v preteklih mesecih v Celju našel odlično formo. V torek je podaljšal pogodbo s klubom še za naslednji dve sezoni do junija 2026. "Vsi od nas pričakujejo zmago, a pomerili se bomo z dobro ekipo, ki je zelo borbena. Vlogo favorita bo treba potrditi na igrišču. Težje je biti favorit kot avtsajder," je opozoril Belokranjec.

Riera tudi tokrat ne bo mogel računati na Maria Kvesića in vratarja Matka Obradovića, v vratih bo junak dvoboja na Portugalskem prejšnji teden Matjaž Rozman.

Tekma bo tudi dobrodelna. Celjski klub bo ves denar od prodaje vstopnic namreč namenil prizadetim v poplavah.

Fenerbahče (na fotografiji Miha Zajc) je 19-kratni turški prvak, ki pa je bil nazadnje najboljši v državi leta 2014. V pretekli sezoni je zasedel drugo mesto z osmimi točkami zaostanka za Galatasarayem in dvema prednosti pred Bešiktašem. Osvojil je turški pokal. Foto: AP
Fenerbahče (na fotografiji Miha Zajc) je 19-kratni turški prvak, ki pa je bil nazadnje najboljši v državi leta 2014. V pretekli sezoni je zasedel drugo mesto z osmimi točkami zaostanka za Galatasarayem in dvema prednosti pred Bešiktašem. Osvojil je turški pokal. Foto: AP

Konferenčna liga, 3. predkrog, prvi tekmi

Četrtek ob 20.00:
FENERBAHČE – MARIBOR

Povratna tekma bo 17. avgusta ob 20.15.

V Ljubljani:
CELJE – NEMAN GRODNO (BLR)

Povratna tekma bo 17. avgusta ob 20.00 v Györu na Madžarskem.


4. predkrog, prvi tekmi

Četrtek, 24. avgusta:
MARIBOR/FENERBAHČE – TWENTE/RIGA

AEK LARNAKA/MACCABI TEL AVIV – CELJE/NEMAN GRODNO

Povratni tekmi bosta 31. avgusta.

Celjani proti Belorusom v Stožicah, denar od vstopnic za prizadete v poplavah