Alex Ferguson nikoli ne bo pozabil pomladi leta 1999, ko je v slabih dveh tednih z Manchester Unitedom slavil v treh največjih tekmovanjih. Najprej v FA-pokalu, nato v državnem prvenstvu, na koncu pa še v Ligi prvakov. Foto: EPA
Alex Ferguson nikoli ne bo pozabil pomladi leta 1999, ko je v slabih dveh tednih z Manchester Unitedom slavil v treh največjih tekmovanjih. Najprej v FA-pokalu, nato v državnem prvenstvu, na koncu pa še v Ligi prvakov. Foto: EPA
Alex Ferguson
Fotografija je bila posneta 6. 11. 1986, ko je bil Alex Ferguson imenovan za trenerja Manchester Uniteda. Foto: EPA
Alex Ferguson
Neizbrisljiv pečat je pustil tudi v Aberdeenu. Foto: EPA

Kot 16-letni mladenič je 15. novembra 1958 zaigral v dresu Queen's Parka in pri porazu proti Stranraerju dosegel edini zadetek za svoje moštvo. Vso svojo kariero v vlogi nogometaša je odigral na Škotskem, saj je branil še barve St. Johnstona, Dunfermlin Athletica, Falkirka in Ayr Uniteda. Tri sezone je igral tudi za Rangerse (1964-1967).
St. Mirren popeljal v elitno škotsko ligo
Svojo trenersko kariero je začel junija 1974, ko je pri vsega 32 letih prevzel vodenje East Stirlingshira. Njegova prva trenerska plača je bila 40 funtov na teden. Po vsega nekaj mesecih je prevzel vodenje St. Mirrna, v katerem je vztrajal do leta 1978. Ekipo je prepeljal iz tretje lige v prvo, a bil zaradi nesporazumov z vodstvom kluba odpuščen, kar je njegova edina tovrstna izkušnja v karieri trenerja.

Aberdeen po 25 letih spet prvak
Leta 1978 je prevzel Aberdeen, ki ga je povsem preporodil. The Donsi so tako leta 1980 prvič po 25 letih spet postali škotski prvaki. V osmih letih je Pittodrie prinesel ogromno lovorik: tri naslove škotskega prvaka, štiri pokalne lovorike, leta 1983 pa je v finalu Pokala pokalnih zmagovalcev na kolena padel celo Real Madrid.

S Škoti tudi na svetovnem prvenstvu
Leta 1985 je zaradi nenadne smrti legendarnega Jocka Steina prevzel vodenje škotske reprezentance in leto pozneje z njo igral tudi na svetovnem prvenstvu, kjer pa se Škotski ni uspelo prebiti iz skupine.

Velik izziv pri Unitedu ...
Fergie je bil razumljivo "vroča" roba. Njegov največji izziv je prišel 6. novembra 1986, ko je postal trener Manchester Uniteda, kluba z bogato zgodovino (7 naslovov angleškega prvaka, a zadnji je imel že 19-letno brado), ki pa je bil v organizacijskem razsulu. Težavni so bili predvsem nogometaši, saj je imel precejšnji delež igralcev težave z alkoholom.

... ki mu je bil kos
Ferguson, ki je bil vedno znan po disciplini in redu, je hitro uvedel "svoj red", kar se je poznalo tudi v samih rezultatih. Po 22 letih delovanja je njegova zbirka lovorik, ki jih je osvojil z rdečimi vragi, več kot impresivna: 10 naslovov državenga prvaka (Manchester jih ima zdaj skupaj 17, enega več ima le Liverpool), 5 FA-pokalov, 2 ligaška pokala, 2 naslova v Ligi prvakov ter Pokal pokalnih zmagovalcev.

Zgradil več različnih ekip
Pod njegovim okriljem je zaigralo veliko zvezd, tako je zgradil veliko različnih moštev. Prvo večje je bilo okrog Erica Cantonaja in Marka Hughsa, ki sta leta 1993 po dolgi suši le prinesla naslov angleškega prvaka na Old Trafford. Leta 1999 je ekipa okrog Davida Beckhama, Roya Keana, Ryana Giggsa in fantov, rojenih v sami okolici Manchestra (brata Phil in Gary Neville, Paul Scholes, Nicky Butt), osvojila trojčka (domači naslov in pokal ter Ligo prvakov). Leta 2002 je že napovedal slovo, a vztrajal in zgradil novo veliko moštvo okoli Wayna Rooneyja in Cristiana Ronalda in letos maja še drugič splezal na sam evropski vrh.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si