Kakšno taktiko so pripravili alžirski nogometaši? Foto: EPA
Kakšno taktiko so pripravili alžirski nogometaši? Foto: EPA
Rabah Sadan
Rabah Sadan je med pripravami precej eksperimentiral. Novinarska konferenca Alžircev je trajala pol ure, precej dlje kot slovenska. Na njej se je zbralo veliko število alžirskih novinarjev, ki so temeljito izprašali selektorja svoje reprezentance. Foto: EPA
Alžirski nogometaši
Alžirci so imeli trening sprva predviden za ob 13.30, a so zaradi organizacijskih težav naposled trenirali za Slovenci, in sicer ob 17.00. Imeli so težave z avtorizacijo poleta svojega letala in so iz Durbana v Polokwane prispeli z enourno zamudo. Foto: EPA
Rabah Sadan
Alžirija po letih 1982 in 1986 tretjič nastopa na svetovnem prvenstvu. Foto: EPA

Edini Afričan, ki na letošnjem svetovnem prvenstvu poveljuje s klopi ene izmed 32 reprezentanc, dodaja, da so Slovenci na papirju favoriti. "Slovenija ima dober kolektiv. Nogometaši zelo tesno sodelujejo med seboj, tudi zasedba je stalna že kar nekaj časa. Prav to je bilo najbrž odločilno pri uspehu proti Rusiji. Toda tudi mi imamo svoje prednosti. Pričakujem taktično predstavo, ki jo bomo v našo korist poskušali odločiti na podlagi naših izkušenj," je še povedal 64-letni strokovnjak, ki je bil selektor alžirske izbrane vrste že na SP-ju leta 1986, ko so bile "puščavske lisice" drugič udeleženke "mundiala".

Gradijo ekipo za prihodnost
Sadan je v pripravljalnem obdobju preizkušal različne igralce, v Južno Afriko je vzel praktično sedem debitantov. To je bil poskus, zato ga nista presenetila slaba rezultata na prijateljskih tekmah proti Srbiji in Irski, ki so ju njegovi varovanci izgubili z 0:3. "Nikoli me ni bilo strah, ko sem se odločil za določene poteze. Mislim, da smo igralce dobro pripravili. Čeprav nekateri igralci niso v najboljši formi, pričakujemo dobro predstavo. Gradimo tudi ekipo za prihodnost in veseli smo že s tem, da smo tukaj, ne glede na rezultat," je pojasnil izkušeni mož z alžirske klopi.

Dodal je, da so v priprave vložili veliko naporov in da zaradi kar številnih poškodb ni bilo vse popolno, a da lahko vse nadoknadijo. Vsi igralci so zdravi, začetno postavo pa bo določil jutri dopoldne na sestanku: "Nerad dajem napovedi, videli bomo, kako se bo odzvala naša ekipa. Na igrišču bodo tisti, ki so najbolje psihološko in fizično pripravljeni." Z na pol umetnim igriščem se ne obremenjuje, takšno pač je.
Jahia: "Imeli smo že hujše dvoboje"
Pripravljen je tudi kapetan Antar Jahia, ki si je proti koncu včerajšnjega dopoldanskega treninga lažje poškodoval levo golenico. "Včeraj nisem mogel končati treninga, ker sem trčil z vratarjem. Zdaj je vse v redu. Sprva je kazalo nekoliko slabše, a se je nato izkazalo, da ni nič hujšega," je na novinarski konferenci povedal branilec Bochuma, ki je danes normalno treniral.

"Pred tekmo proti Sloveniji se nam ni treba bati, imeli smo že hujše dvoboje. Imamo dobre igralce in smo zelo motivirani. Pritisk vse države je dober in pozitiven, samo spodbuja nas, da dobro igramo," je še dodal igralec, ki je bil novembra edini strelec na dodatni tekmi proti Egiptu, po kateri se je Alžirija uvrstila na svetovno prvenstvo.

Tudi napadalec AEK-a iz Aten Rafik Džabur, o katerem so se včeraj pojavile informacije, da ga zaradi poškodbe noge ne bo v ekipi, bo nastopil.

Bugera: "Slovenija igra enostavno"
Svoja pričakovanja je predstavil tudi desni bočni branilec Madžid Bugera. "To so sanje, ki se bodo uresničile. Čutimo nekaj pritiska, vendar je ta pozitiven. Stadion je čudovit, igra bo na tej podlagi zelo hitra in tudi zelo dobra. Videli smo, da Slovenci dobro držijo žogo, a se jih ne bojimo, ker imamo tudi mi svoje prednosti. Januarja smo igrali v polfinalu afriškega prvenstva. Slovenija je dobra in disciplinirana ekipa, ki razvija enostavno igro. Morali bomo biti potrpežljivi in zelo previdni," je ocenil nogometaš Glasgow Rangersov. Bugera samozavest očitno črpa z afriškega pokala narodov, ko je Alžirija v četrtfinalu izločila Slonokoščeno obalo.
Verjetni postavi:

Slovenija: S. Handanovič, Cesar, Šuler, Jokič, Brečko, Radosavljevič, Koren, Kirm, Birsa, Dedič (Ljubijankič), Novakovič.

Alžirija: Šauši, Hališ, Jahia, Belhadž, Bugera, Jebda, Lacen, Kadir (Gezal), Ziani, Matmur, Džabur (Gezal).
Iz Polokwaneja,