Spomin na Paulove 'vragolije'. Foto: EPA
Spomin na Paulove 'vragolije'. Foto: EPA

Paul, ki se je iz rodne Anglije preselil v Nemčijo v akvarij Oberhausen Sea Life, je bil v središču pozornosti poleti, ko je pravilno napovedal vseh sedem zmagovalcev nogometnih tekem, v katerih je igrala Nemčija, zatem pa je pravilno izbral tudi zmagovalca finalne tekme med Španijo in Nizozemsko.

Kako mu je to uspelo?
Vsakič so mu v akvarij spustili dve škatli z različnima zastavama in vedno si je s školjkami postregel iz škatle, katere zastava je po koncu tekme zavihrala najvišje. Pred polfinalom je sicer močno razburil Nemce, ker je izbral špansko škatlo, a tudi takrat je zadel - Španija je res zmagala in pozneje postala tudi svetovni prvak.

Vodja akvarija Stefan Porwoll je sporočil: "Paul je poginil ponoči med spanjem. Šlo je za mirno in naravno smrt. Vsi smo ga imeli radi in resnično ga bomo pogrešali. Tolaži nas misel, da je imel pri nas dobro življenje, razmišljamo pa o tem, da bi mu znotraj akvarija postavili grob s skromnim, a trajnim spomenikom."

Živel bo na izdelkih ...
Življenjska doba hobotnic je precej kratka, saj živijo od pol leta do pet let, Paul pa je bil star dobri dve leti. Po svetovnem prvenstvu, ko je postal prava zvezda - na je Facebooku pridobil skoraj 100.000 oboževalcev, poslovneži so ga vabili v različne reklame, Španci pa ga hoteli kar zase -, so njegovi oskrbniki sporočili, da Paul, ki so ga Nemci ljubkovalno klicali Krakel-Orakel, ne bo več napovedoval izidov, ne nogometnih in ne političnih.

Paul se je kljub temu pojavil na množici izdelkov, od računalniške igrice do oblek in telefonskih ozadij, v začetku prihodnjega leta pa bo mogoče videti tudi dokumentarni film o njegovem življenju.

Polfinalna napoved - Paul izbere Španijo, ne Nemčije

Finalna napoved - Paul izbere Španijo, ne Nizozemske