Na 74. nastopu za Nemčijo je 25-letni Lukas Podolski zabil že 39. gol. Za predstavo proti Avstraliji je bil nagrajen z nazivom 'igralec tekme'. Foto: Reuters
Na 74. nastopu za Nemčijo je 25-letni Lukas Podolski zabil že 39. gol. Za predstavo proti Avstraliji je bil nagrajen z nazivom 'igralec tekme'. Foto: Reuters
Drugi nemški gol
32-letni Miroslav Marian Klose je bil na SP-ju 2006 s petimi goli najboljši strelec turnirja. Foto: Reuters
Richard Garcia
Takole je kapetan Lahm preprečil zgodnje avstralsko vodstvo. Foto: Reuters
Prekršek za izključitev
Cahill je takole podrl Scheweinsteigerja, kar je kar nekoliko presenetljivo pomenilo predčasen odhod v slačilnico. Foto: Reuters

Preizkušena naveza Lukas Podolski-Miroslav Klose je poskrbela za vodstvo 2:0, ki ga je Nemcem v drugem polčasu uspelo podvojiti prek Thomasa Müllerja in Cacaua, potem ko je bil izključen motor avstralske igre Tim Cahill.

Dve plati tekme: zbranost in potrtost
"Zelo pomembno je, da smo dobili prvo tekmo, saj nam je narasla samozavest. Upamo, da se bomo še z eno zmago že uvrstili v osmino finala. Vsi igralci so izjemno zbrani, uspele so nam številne dobre stvari," je bil po visoki in gladki zmagi upravičeno zadovoljen nemški selektor Joachim Löw.

"Imamo šest dni, da si opomoremo fizično in psihično, nato pa moramo pokazati naš borbeni duh," je bil poklapan Nizozemec na avstralski klopi Pim Verbeek, ki je še dodal: "Bili so veliko boljši, mi nismo imeli svojega dne. Realnost je zdaj takšna, da moramo dobiti preostali dve tekmi."

V videoposnetkh desno si oglejte vrhunce obeh polčasov. Celotno tekmo pa lahko podoživite na tej (1. polčas) in tej (2. polčas) povezavi.

Avstralci zagrozili, Nemci povedli
Richardu Garciii, ki je nadomestil še ne povsem zdravega Harryja Kewella, se je ponudila prva priložnost na tekmi, ko je v 3. minuti po kotu Wilkshirja streljal s petih metrov, a je njegov strel na nemško srečo ustavil prisebni kapetan Philipp Lahm. Pet minut pozneje je "elf" povedel. Lepo kombinacijo celotnega napada je zaokrožil Müller z natančno povratno podajo, ki jo je v gol z "bombo" pretvoril Lukas Podolski. Avstralski varuh mreže Mark Schwarzer je bil kljub dobremu postavljanju nemočen.

Živahno nadaljevanje je prineslo Nemcem podvojitev vodstva. Kapetan Lahm je v kazenski prostor poslal natančen predložek, tam pa je Miroslav Klose prehitel tako branilca Moora kot vratarja Schwarzerja in z glavo zabil za 2:0.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov.


Strogo izključeni Cahill

Drugi polčas so Avstralci začeli nadvse spodbudno, a nekaj polpriložnosti ni resno ogrozilo Manuela Neuerja. Dokončno se je tekma prelomila v 56. minuti, ko je mehiški sodnik Marco Rodriguez zaradi prekrška nad Bastianom Schweinsteigerjem neposredni rdeči karton pokazal motorju "socceroosov" Timu Cahillu.

Gol na gol za odličen začetek
Sledila je igra mačke z mišjo - nemški napadalci so se sprehajali po kazenskem prostoru Avstralije, ki jo je nekaj časa na površju še držal Schwarzer, nato pa je v treh minutah sledil dvojni "salvo": Müller za 3:0 in rezervist Cacau za 4:0. Brazilec v dresu "elfa" je zadel le tri minute po vstopu v igro! Z menjavami je Jogi Löw namenil nekaj minut počitka trojici Özil, Klose in Podolski, ki je ob pomoči Müllerja razbila Avstralce.

SKUPINA D:
NEMČIJA - AVSTRALIJA 4:0 (2:0)
Podolski 8., Klose 26., Müller 67., Cacau 70.

Nemčija: Neuer; Friedrich, Lahm, Mertesacker, Badstuber; Khedira, Schweinsteiger, Özil ( Gomez 74.); Müller , Podolski ( 81. Marin), Klose ( 68. Cacau )

Avstralija: Schwarzer; Neill, Moore , Chipperfield, Wilkshire; Valeri , Culina, Grella ( 46. Holman), Emerton ( Jedinak 74.), Cahill 56.; Garcia ( 64. Rukavytsya).

Sodnik: Marco RODRIGUEZ (MEH)

SRBIJA - GANA 0:1 (0:0)
38.833; Gyan 83./11-m

Lestvica:     
NEMČIJA 1 1 0 0 4:0 3
GANA 1 1 0 0 1:0 3
SRBIJA 1 0 0 1 0:1 0
AVSTRALIJA 1 0 0 1 0:4 0