Bongani Khumalo je z izjemnim skokom in golom z glavo vlil upanja Južnoafričanom, ki so potrebovali tudi ugoden izid na drugi tekmi. Foto: EPA
Bongani Khumalo je z izjemnim skokom in golom z glavo vlil upanja Južnoafričanom, ki so potrebovali tudi ugoden izid na drugi tekmi. Foto: EPA
Yoann Gourcuff
Izključitev kreatorja igre Yoanna Gourcuffa je dokončno pomenila, da svetovni podprvaki odhajajo domov že po treh tekmah. Foto: Reuters
Južnoafriški navijači
Gostiteljica prvenstva Južna Afrika se je zavedala, da je v težkem položaju, a upanje na čudež je tlelo vse do zadnjega sodnikovega piska. Foto: Reuters
Raymond Domenech, Francija
Ali je šlo pri francoskih zamenjavah za bojkot igralcev ali Domenechove poteze iz obupa? Foto: Reuters

Južna Afrika je spisala neslavno zgodovino, saj je v 80-letni zgodovini tekmovanja postala prva gostiteljica svetovnih prvenstev, ki se ji ni uspelo prebiti v izločilne boje. Zgodnja izključitev Yoanna Gourcuffa je odprla vrata Bafani Bafani za podvig, česar pa varovanci Brazilca Carlosa Alberta Parreire niso znali izkoristiti.

Oglejte si prvi in drugi polčas tekme JAR - Francija!

Dve boleči vratnici Mphele
Južnoafričani so z igralcem več dobili prvi del z 2:0. Domača ofenziva se je nadaljevala v drugem delu, a jih je v ključnem trenutku zapustila sreča, ko je Mphela iz idealne priložnosti zadel le vratnico. Napadalec Mamelodi Sundownsa je bil osmoljenec že uvodne tekme z Mehiko, ko je v 90. minuti pri izidu 1:1 prav tako zadel le vratnico.

Edini francoski gol (Malouda) na prvenstvu je presekal domače napore in tekma se je končala s slovesom obeh reprezetance. V skupini A je tako slavil Urugvaj, Mehika pa je zaradi boljše razlike v golih zasedla drugo mesto.

Domenech bi si želel več srčnosti
"Ponosen sem na fante! Deželi so prinesli ponos, pokazali so, da bi se lahko prebili naprej," je bil zadovoljen selektor Parreira, ki pa ga čakajo ostre kritike, zaradi premalo ambiciozne igre v drugem polčasu. "Tako kot vsi smo razočarani in žalostni, čeprav sem tudi na tej tekmi videl nekaj, kar sem od moštva pričakoval na celotnem turnirju. Od moštva sem pričakoval nekaj več srčnosti, radodarnosti in solidarnosti," se je od francoskega selektorskega mesta neslavno poslovil Raymond Domenech.

V priloženih videonovicah si oglejte analizi obeh polčasov tekme Francija - Južna Afrika.

Khumalo načel "galske peteline"
V 20. minuti je "Bafana Bafana" povedla. S prvega kota za gostitelje je podal Tshabalala, na drugi vratnici pa je z "nebeškim skokom" francosko obrambo preskočil Bongani Khumalo in z glavo zabil za 1:0. Že pet minut pozneje je sledil nov udarec za Francoze - zaradi udarca s komolcem Sibaye je bil Yoann Gourrcuff hitro izključen.

Prepovedani položaj odnesel vodstvo s 3:0
Francoska ladja se hitro potaplja, v 37. minuti so gostitelji podvojili vodstvo prek Katlega Mphele, ki je izkoristil neodločnost Gaela Clichyja. Drugi uspešni predložek je proti napadalcu poslal Tsepo Masilela. Že dve minuti pozneje se je francoska mreža zatresla že tretjič, a je bil Bernard Parker za las v prepovedanem položaju. Malce zatem se je prvič in edinkrat v prvem delu izkazal še vratar Moeneeb Josephs, ki je bil pazljiv ob zvitem poskusu Riberyja s prostega strela.

Rezervist Henry zrežiral edini gol
V 51. minuti je po duhoviti akciji Mphela prišel sam pred Huga Llorisa, a je iz idealnega položaja zadel le vratnico. Kljub prihodu Maloudaja in Henryja se je domača ofenziva nadaljevala, z razdalje je sprožil Mphela, nato pa je Steven Pienaar z bombo zadel lastnega soigralca.

Malouda razblinil domače sanje
Bafani Bafani je pošla sapa, nato pa so v 69. minuti Thierry Henry, Franck Ribery in Florent Malouda spletli matno akcijo za prvi gol Francije na SP-ju. Potem bi morali Južnoafričani za napredovanje zabiti kar tri gole, a jim je znižanje izida povsem porezalo krila. Do konca so Mphela, Tshabalala in Pienaar poskušali samo še s samostojnimi akcijami in tako prelahko zapravili priložnost za podvig ter preboj v izločilne boje.

Namesto kapetanov trak prevzel Diarra
Francija
je zaradi upora temeljito prevetrila zasedbo, v začetni postavi je bilo kar šest sprememb. Med enajsterico ni bilo ne kapetana Evraja ne edinega svetovnega prvaka iz leta 1998 Henryja, kapetanski trak je nosil Alou Diarra.

SKUPINA A

Bloemfontein:
FRANCIJA - JUŽNA AFRIKA 1:2 (0:2)
39,415; Malouda 69.; Khumalo 20., Mphela 37.

Francija: Lloris, Sagna, Gallas, Squillaci, Clichy, Diarra ( 82./Govou), Diaby , Gourcuff 25., Ribery, Gignac ( 46./Malouda ), Cisse ( 55./Henry).

Južna Afrika: Josephs, Ngcongca ( 55./Gaxa), Khumalo , Mokoena, Masilela, Sibaya, Khuboni ( 78./Modise), Pienaar, Tshabalala, Mphela , Parker ( 68./Nomvethe).

Sodnik: Oscar Ruiz (Kolumbija)

Rustenburg:
MEHIKA - URUGVAJ 0:1 (0:1)
33.425; Suarez 43.


Lestvica:                 
URUGVAJ 3 2 1 0 4:0 7
MEHIKA 3 1 1 1 3:2 4
------------------------------
JUŽNA AFRIKA 3 1 1 1 3:5 4
FRANCIJA 3 0 1 2 1:4 1