Gol, ki je bil, a ga ni bilo, bo še dolgo preganjal Angleže in buril nogometne duhove, ki vse glasneje zahtevajo uvedbo videoposnetkov pri spornih situacijah. Foto: Reuters
Gol, ki je bil, a ga ni bilo, bo še dolgo preganjal Angleže in buril nogometne duhove, ki vse glasneje zahtevajo uvedbo videoposnetkov pri spornih situacijah. Foto: Reuters
Negol Franka Lamparda
Če bi bil nogomet hokej, bi pogledali kamero v golu in prisodili Angliji gol. Tekma bi se nadaljevala v 38. minuti z izidom 2:2, a saj vemo, če če če ... Foto: MMC RTV SLO
Bild
Bild, evropski časopis z največjo naklado, si bo v prihodnjih dneh še velikokrat lahko privoščil Angleže in njihov nepriznani gol. Foto: EPA
Angela Merkel in David Cameron
Angela Merkel in David Cameron sta si vzela čas vsaj za drugi polčas, na koncu pa je moral Anglež priznati premoč Nemki. Foto: Reuters
Slavje v Nemčiji
Nemške ulice so preplavili milijoni navdušenih navijačev, ki bodo še dolgo slavili zmago nad starimi tekmeci. Foto: Reuters

Priznani Guardian je bil kot po navadi neposreden in ni skrival ogorčenja nad najhujšim porazom Anglije na svetovnih prvenstvih, potem ko jo je v osmini finala ponižala Nemčija (4:1).

Seveda so pri uglednem dnevniku izpostavili nepriznani gol Franka Lamparda, a hkrati izpostavili: "Bilo je le 54 sekund dobre igre, kolikor je minilo med golom Matthewa Upsona in norim ping-pongom po strelu Franka Lamparda." Ko so z mini slavospevom počastili razigrani "elf" in predvsem "čudovitega Özila" so pri Guardianu sklenili: "Grozna tekma in še posebej patetična obrambna predstava."

"To ni moštvo, zaradi katerega bi jokali"
BBC
je kot javno ustanova bolj zadržan in manj piker, a tudi oni niso bolečega poraza zvalili na "slepega" urugvajskega stranskega sodnika. "Eins, zwei, drei, pomanite si oči, to je bilo vse s Free State stadiona. Vemo, da boli, toda to ni bilo angleško moštvo, zaradi katerega bi morali jokati. Čestitke Nemčiji, bili so čudoviti!"

Nemčija hitra, premična in premetena
Glavni nogometni pisec BBC-ja Phil McNulty je še pred iztekom tekme podal svojo oceno: "Anglija se bo po pravici na dolgo in počez pritoževala o bridki krivici ob nedosojenem golu Franka Lamparda, toda še takšna polemika ne sme prikriti, kako sramotno slabi so bili v večjem delu igre. Res je, Anglija je lovila izid, toda hitrost, premičnost in premetenost Nemčije, je lekcija in opomin Fabiu Capellu ter njegovemu moštvu."

Narod žaluje, levi zmrcvarjeni
Rumeni The Sun je bil z besedno igro oster do sodnikov in lastne reprezentance: "Franks for nothing" (Hvala za nič + Frank za nič). V podnapisu so poudarili: "Narod žaluje, medtem ko so bili "trije levi" zmrcvarjeni." Drugi veliki angleški tabloid Daily Mail se je tolažil: "Vsaj sonce še vedno sije! Nemčija zdrobila Anglijo s 4:1 (ob veliki pomoči urugvajskega stranskega sodnika)."

Veselo nemško naštevanje
Nemški sorodnik otoških tabloidov Bild je veselo našteval: "Klose!" (1:0), Poldi! (2:0), Wembley gol! (nesojenih 2:2), Jaaaaaaaa! Müller (4:1)." Ob koncu so na spletnem naslovu časopisa z največjo naklado v Evropi zapisali: "Hvala, mladci! To je bilo neverjetno!"

Wembley se je vrnil Angležem
Tudi resnejši FAZ se ni branil presežnikov: "Nemčija z briljantno igro v četrtfinale." Spiegel je bil kratek in jasen: "Nemčija deklasirala Anglijo." Nato pa se je dotaknil slovitega zadetka Geoffa Hursta v finalu SP-ja 1966, ki je v Nemčiji poznan kot "Wembley gol": "Wembley se je vrnil, vendar je tokrat položaj povsem drugačen, kot je bil leta 1966. Lampardova žoga je končala za golovo črto, vendar tega sodnik ni videl." Nogometno specializirani Kicker je bil še najmanj evforičen: "Müller izločil Anglijo".

Škandal in maščevanje po 44 letih
Francoski L'Equipe je v naslovu namignil, da Nemčija ni potrebovala sodniške pomoči: "Tega niso potrebovali ..." Gazzetta della Sport je bila odkrita: "Kakšna Nemčija! Toda tisti gol ..." Španska Marca je bila ostrejša: "Škandalozna goleada". Ameriški ESPN se je zatekel k boksu: "Tehnični nokavt", argentinski športni dnevnik Olé pa je povzel misli številnih nevtralnih opazovalcev: "Maščevanje za 1966".

Nemška kanclerka Angela Merkel in britanski predsednik vlade David Cameron sta se zadnji dan vrha skupine G20 v Torontu izmuznila z zasedanja, da sta si skupaj ogledala drugi polčas. Kdo je bil bolj vesel, ni treba ugibati. "Država se bo spraševala, kaj bi bilo, če ..." je bil Cameronov komentar Lampardovega "negola".

Shearer: "Izpadli zaradi nepriznanega gola"
"Zaradi te sodniške napake je Anglija izpadla v četrtfinalu svetovnega prvenstva," je mnenje Alana Shearerja, ki je v Južni Afriki strokovni komentator britanske televizije. Nekdanji napadalec angleške nogometne reprezentance je prepričan, da bi morala Fifa uvesti ogled videoposnetkov, s katerimi bi preprečila velike napake sodnikov pri zadetkih. "Stranski sodnik bi moral to videti. To je bil 'čisti' gol," je priznal tudi legendarni nekdanji nemški nogometaš Franz Beckenbauer v izjavi za nemško televizijo.