Kaka je odslužil kazen zaradi rdečega kartona na tekmi s Slonokoščeno obalo. V začetni enajsterici bo zamenjal Julia Baptisto. Foto: Reuters
Kaka je odslužil kazen zaradi rdečega kartona na tekmi s Slonokoščeno obalo. V začetni enajsterici bo zamenjal Julia Baptisto. Foto: Reuters
Mark Gonzales, Čile
Čile je v predtekmovanju premagal Švico in Honduras ter z 2:1 klonil pred Španijo. Foto: EPA
Dunga
Selektorju Dungi brazilski mediji očitajo neatraktivno igro, a je ekipa čvrsta kot že dolgo ne. Foto: Reuters

Tudi zgodovina SP-jev je na strani "selecaa". Leta 1962 je na prvenstvu, ki ga je gostil Čile, Brazilija v polfinalu slavila s 4:2, leta 1998 pa so bili Brazilci v osmini finala boljši s 4:1. Argentinec na klopi Čila Marcelo Bielsa je v zadnjih treh letih reprezentanco prerodil in jo dvignil z dna južnoameriške celine. Zaveda se, da je njegovo moštvo pred izjemno težko nalogo: "Vsi vemo, kdo je Brazilija. Dungova ekipa ima vse, kar odlikuje nogomet v tej državi, poleg tega pa je hitra in neusmiljena."

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus. Marjan Pušnik upa na presenečenje in pravi, da bodo z 2:1 slavili Čilenci.

Razredčena obrambna vrsta
V kvalifikacijah za SP so Brazilci dvakrat povsem nadigrali Čilence (3:0, 4:2). Obakrat so Bielsovi varovanci poskušali z napadalno igro, pri tem pa so puščali velike luknje v obrambi. Fizično močnejši Brazilci so jih neusmiljeno kaznovali. Za nameček bosta na današnji tekmi manjkala oba centralna branilca Gary Medel in Waldo Ponce, ki morata počivati zaradi kartonov. Zaradi rdečega kartona ne bo niti vezista Marca Estrade.

"Ne odstopamo od svoje igre"
Kljub temu Čilenci ne mislijo spreminjati načina igre. "Čile spoštuje Brazilijo, a igrali bomo svojo igro. Izvajali bomo pritisk in napadali z vseh strani," pred tekmo pravi branilec Arturo Vidal, pritrjuje pa mu tudi napadalec Jean Beausejour: "Pričakujem odprt dvoboj. Povsem mogoče je, da naše igre ne bomo spremenili niti za milimeter, ne glede na to, da ima naš nasprotnik takšen sloves. In glede na njeno zgodovino in tradicijo bo brazilska reprezentanca prav tako stavila na napad."

Vračajo se Kaka, Robinho in Elano
V brazilsko enajsterico se po prestani kazni vračajo Kaka, Robinho in Elano. Vprašljiv je nastop Felipeja Mela, kar pa selektorju Dungi ne povzroča sivih las, saj ima v moštvu zadosti "razbijačev" nasprotnikovih akcij.

Dunga napoveduje: "Zdaj smo v tisti fazi igranja, kjer bo 90 minut odločilnih. Napake preprosto niso dovoljene, sicer pospraviš kovčke in jo mahneš domov. Čile je v zadnjem času vse boljši, ima dobre igralce, ki se na igrišču dobro borijo, ekipa pa vseskozi zelo napreduje."

Danes ob 20.30:
BRAZILIJA - ČILE

Verjetni postavi:
Brazilija:
Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos, Felipe Melo, Gilbert Silva, Elano, Kaka, Robinho, Luis Fabiano.

Čile: Bravo, Isla, Contreras, Fuentes, Vidal, Carmona, Millar, Fernandez, Suazo, Beausejour, Sanchez.

Sodnik: Howard WEBB (ANG)