Giovanni van Bronckhorst je v 18. minuti tekme dosegel zagotovo enega najlepših zadetkov v zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev. Foto: EPA
Giovanni van Bronckhorst je v 18. minuti tekme dosegel zagotovo enega najlepših zadetkov v zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev. Foto: EPA

To je res nekaj posebnega, še posebej za tako majhno državo. Lahko smo zelo ponosni!

Bert van Marwijk
Arjen Robben in Wesley Sneijder
Arjen Robben in Wesley Sneijder sta v drugem polčasu pokopala Urugvaj. Foto: EPA
Diego Forlan
Strelec prvega urugvajskega zadetka Diego Forlan je v 84. minuti odšel na klop, kjer je nemočno opazoval zmagoslavje nizozemskih reprezentantov. Foto: Reuters

Na svoje igralce sem zelo ponosen. Naš nasprotnik je bil pač boljši, to je treba priznati. Vseeno domov odhajamo z dvignjeno glavo. Prišli smo zelo daleč, nihče ni tega pričakoval. Zaradi tega nam bo morda ta poraz malce lažje preboleti.

Oscar Tabarez

Nizozemci so naskakovali prvi finale po letu 1978, Urugvajci prvega po letu 1950. S pravim evrogolom je urugvajsko mrežo načel Giovanni van Bronckhorst, žogico mu je štiri minute pred iztekom prvega polčasa vrnil Diego Forlan. V drugem polčasu so več pokazali nogometaši v oranžnem, ki so v razmiku treh minut zadeli dvakrat: najprej je bil natančen Wesley Sneijder, nato še Arjen Robben. V izdihljajih tekme je uspel rezultat na 2:3 znižati Maximiliano Pereira, a je bilo za vrnitev v igro prepozno.

Evrogol van Bronckhorsta
Že v 4. minuti so do prve priložnosti prišli nogometaši v oranžnem. Sneijder je pred vrata z desne strani poslal odličen predložek, vratar Fernando Muslera je žogo odbil, a naravnost na nogo Dirka Kuyta, ki je z leve strani okroglo usnje poslal čez vrata. Nizozemci so igrali odlično, izvrstno je na levem krilu igral Kuyt. Nato pa bomba! V 18. minuti je van Bronckhorst z dobrih 35 metrov sprožil neubranljiv strel in snel pajčevino s stičišča vratnice in prečke urugvajskega gola.

Za igralca tekme ste izbrali urugvajskega napadalca Diega Forlana, ki je zbral 34 odstotkov vseh glasov.


Izenačenje v 41. minuti
Če je v 18. minuti nogometni svet z izjemnim projektilom osupnil van Bronckhorst, je to v 41. minuti na drugi strani uspelo Forlanu. Ta je na sredini igrišča prejel žogo in s 30 metrov silovito sprožil proti vratom. Vratarju Maartnu Stekelenburgu je pogled zastiral branilec John Heitinga, tako da je žogo videl šele, ko je bilo prepozno. 1-1!

Vratarja s pomembnimi obrambami
V nadaljevanju sta ekipi igrali taktično dovršeno, zato do kakšnih večjih priložnosti v prvih 15 minutah drugega polčasa ni prišlo. Prvi pravi strel proti vratom je iz prekinitve v 66. minuti sprožil Forlan, hip zatem je na drugi strani po izvrstni podaji Robina van Persieja vratarjeve dlani ogrel rezervist Rafael van der Vaart. Odbite žoge Arjen Robben iz neposredne bližine z desnico ni uspel strpati v mrežo.

Ste tekmo zamudili? Oglejte si jo na MMC-jevem portalu še enkrat v posnetku:
1. polčas, 2. polčas.


Dva zadetka v treh minutah

V 70. minuti je sledil hladen tuš za Urugvajce. Wesley Sneijder je sprožil z 20 metrov, žoga je zletela med nogama van Persieja, presenetila vratarja Muslero in odfrčala v gol. Varovanci Oscarja Tabareza so se komaj uspeli pobrati, ko je nizozemski stroj udaril še drugič: Le dve minuti kasneje je Kuyt s filigransko natančnim predložkom z leve strani našel Robbna, ki je z glavo matiral Muslero in "tulipane" povedel v vodstvo z 1:3.

Pereira za infarktno končnico
Urugvajci so bili šokirani, a so se v končnici tekme pobrali in v 92. minuti prek Maximiliana Pereire rezultat tudi znižali na 2:3. Razmerje moči se je prevesilo na stran južnoameriške ekipe, ki je v zadnjih trenutkih srečanja pritisnila na vse ali nič, a se je ekipa Berta van Marwijka izvlekla. Zadnji nevarni strel Urugvaja je s telesom blokiral Kuyt.

Van Marwijk: Lahko smo ponosni!
"V drugem polčasu se mi je v glavi podilo le dejstvo, da bo to prvi nizozemski finale po letih 1974 in 1978," je dejal nizozemski selektor van Marwijk. Dodal je: "To je res nekaj posebnega, še posebej za tako majhno državo. Lahko smo zelo ponosni!" Nizozemska v izločilnih bojih igra izvrstno, sedaj jo do večne slave loči le še ena tekma. "Po drugem in tretjem zadetku bi lahko dosegli še četrtega. To bi preprečilo živčnost na koncu tekme, toda to je svetovno prvenstvo. Ni važno, kako igraš, važen je rezultat," je sklenil 58-letnik.

Tabarez ponosen na svoje varovance
"Na svoje igralce sem zelo ponosen. Naš nasprotnik je bil pač boljši, to je treba priznati. Vseeno domov odhajamo z dvignjeno glavo," je po tekmi povedal vidno razočaran urugvajski selektor Tabarez. Zaključil je: "Prišli smo zelo daleč, nihče ni tega pričakoval. Zaradi tega nam bo morda ta poraz malce lažje preboleti." Egidio Arevalo je še pristavil: "Za nami je odlično svetovno prvenstvo. Že dolgo časa Urugvaj ni igral tako dobro." Sinjemodre zdaj čaka še ena tekma, in sicer sobotni obračun za 3. mesto.

POLFINALE

Cape Town:
URUGVAJ - NIZOZEMSKA 2:3 (1:1)
62.479; Forlan 41. , M. Pereira 92. ; van Bronckhorst 18. , Sneijder 70. , Robben 73 .

Urugvaj: Muslera, Gargano, Victorino, Godin, M. Pereira , Caceres , A. Pereira ( 78./Abreu), Perez, Arevalo, Cavani, Forlan ( 84./Fernandez).

Nizozemska: Stekelenburg, Boulahrouz , Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst , Kuyt, van Bommel , de Zeeuw ( 46./van der Vaart), Robben ( 90./Elia), Sneijder , van Persie.

Sodnik: Ravšan IRMATOV (UZBEKISTAN)

Statistika

Urugvaj

Nizozemska

Streli 1211
Streli v okvir vrat67
Prekrški1516
Posest žoge4753
Koti45
Pretečeni kilometri110,5108,4

To je res nekaj posebnega, še posebej za tako majhno državo. Lahko smo zelo ponosni!

Bert van Marwijk

Na svoje igralce sem zelo ponosen. Naš nasprotnik je bil pač boljši, to je treba priznati. Vseeno domov odhajamo z dvignjeno glavo. Prišli smo zelo daleč, nihče ni tega pričakoval. Zaradi tega nam bo morda ta poraz malce lažje preboleti.

Oscar Tabarez