Keisuke Honda ni navdušil le Japoncev, temveč tudi številne Južnoafričane. Foto: EPA
Keisuke Honda ni navdušil le Japoncev, temveč tudi številne Južnoafričane. Foto: EPA
Takeši Okada
Takeši Okada - samuraj, ki začetno enajsterico le redko premeša. Foto: EPA
Victor Ceceres
Victor Ceceres zaradi kartonov ne bo mogel igrati. Foto: EPA

Do zdaj so se predstavniki omenjenih celin pomerili 10-krat, Azijci pa so "zmogli" le dva remija (Severna Koreja - Čile 1:1, leta 1966, in Južna Koreja - Bolivija 0:0, leta 1994).

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus.

Zdenko Verdenik napoveduje zmago Paragvaja z 2:1.

Honda: Nič ni nemogoče
Japonci so prepričani, da je uvrstitev v četrtfinale povsem realna. "V predtekmovanju smo igrali dobro, a to je že za nami. V glavi je treba vedno imeti le prihajajočo tekmo. Svojemu narodu želimo dokazati, da nič ni nemogoče," je optimističen Keisuke Honda, ki se je proslavil z izjemnim prostim strelom proti Danski (3:1).

Vselej tekmo začeli z isto postavo
Japonski selektor Takeši Okada je na vseh treh tekmah v skupini na zelenico poslal isto začetno enajsterico. Glede na to, da njegovi igralci nimajo težav s kartoni ali poškodbami, tako ne gre pričakovati sprememb v ekipi.

V napadu ne gre vse po maslu
Paragvajski selektor Gerardo Martinez naj bi kaznovanega Victorja Caceresa zamenjal s Carlosom Bonetom. Čeprav je Paragvaj v predtekmovalni skupini F osvojil celo prvo mesto, ima veliko težav v napadu. Te so se najbolj poznale v zadnjem krogu, ko jim proti skromni Novi Zelandiji ni uspelo zadeti.

Bodo tokrat le šli v četrtfinale?
"Seveda smo veseli, da smo se prebili v osmino finala, a s tem se ne smemo zadovoljiti. Želimo pisati zgodovino in se prebiti tudi v četrtfinale," je prepričan branilec Julio Cesar Caceres. Paragvaj od leta 1986 igra na svojem petem SP-ju, kar štirikrat so se uvrstili v nadaljevanje, a vedno izpadli v osmini finala.

Japonci zbrali najmanj podaj
Statistika največjo razliko med ekipama kaže v podajah. Azijski predstavnik jih je v predtekmovanju zbral 709 (kar je bilo najmanj med vsemi 32 udeleženkami). Južnoameričani so jih uspešno zaključili 1.051.

Na zadnjih dve tekmah 0:0
To bo njuna sedma medsebojna tekma, do zdaj sta se kar petkrat pomerila na Japonskem. Guaraniesi imajo malenkost boljšo statistiko (2 zmagi, 3 remiji, 1 poraz), a na zadnjih treh tekmah niso dosegli niti enega zadetka. Zadnja dva medsebojna obračuna sta se tako končala brez zadetkov.

SP v nogometu, osmina finala, torek

Pretoria, ob 16.00:
PARAGVAJ - JAPONSKA

Verjetni postavi:

Paragvaj: Villar, Caniza, Alcaraz, Da Silva, Morel, Vera, Bonet, Riveros, Santa Cruz, Valdez, Barrios.

Japonska: Kavašima, Abe, Nakazava, Tulio, Komano, Nagatomo, Okubo, Endo, Hasebe, Macui, Honda.

Sodnik: Frank De BLEECKERE (BEL)