David Villa je po sijajni akciji v 63. minuti žogo poslal pod prečko in Špance povedel v vodstvo z 1:0. Foto: EPA
David Villa je po sijajni akciji v 63. minuti žogo poslal pod prečko in Špance povedel v vodstvo z 1:0. Foto: EPA

Proti vrhu gremo korak za korakom. Danes smo odpravili zelo težkega nasprotnika. Zavedamo se potenciala, ki ga imamo.

David Villa
Fernando Torres
Fernando Torres je že v 1. minuti zapretil z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Iker Casillas
Iker Casillas se je moral v 20. minuti pošteno potruditi, da je žogo odbil pred Hugom Almeido. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo na tem svetovnem prvenstvu ni uresničil pričakovanj svetovne nogometne javnosti. Naslednja morebitna priložnost se mu bo ponudila čez štiri leta. Foto: EPA

Španci so dobili 16. medsebojni obračun s Portugalci (do danes so igrali 33 tekem). Portugalci nikakor niso našli poti do španskega gola, na drugi strani je zadetek padel po sijajni akciji trojčka Barcelone, a so kasneje ugotovili, da je bil dosežen iz prepovedanega položaja Ville. Prav tako je bila sporna (fantomska)izključitev v 89. minuti. Xabi Alonso je prejel prvi španski rumeni karton po 3. marcu, ko je "porumenel" Sergio Ramos.

Španski silovito začeli
Že v 1. minuti je dlani vratarja Eduarda z izvrstno plasiranim strelom z roba kazenskega prostora ogrel Fernando Torres. Že nekaj trenutkov kasneje je moral portugalski vratar ubraniti strel Davidu Villi. Vroče je bilo tudi na drugi strani, saj je v 20. minuti z razdalje sprožil Tiago, Iker Casillas pa je strel najprej ubranil, nato pa odbito žogo mojstrsko odbil z golove črte.

Za igralca tekme ste izbrali strelca edinega zadetka Davida Villo, ki je prejel 66 odstotkov vseh glasov.

Obleganje Casillasovih vrat
Portugalci so proti koncu prvega polčasa resneje pritisnili na Casillasova vrata. V 39. minuti je Raul Meireles z natančnim predložkom našel Huga Almeido, a je napadalec Werderja z glavo meril nenatančno. Takoj zatem je moral Casillas steči iz gola in posredovati pred Simaom Sabroso, v 43. minuti je po predložku Cristiana Ronalda zapretil še Tiago, a je ostalo pri 0:0.

Boljši začetek Portugalcev ...
Drugi polčas so bolje začeli Portugalci, ki so neprestano pletli mrežo okoli kazenskega prostora Španije, še najbliže zadetku pa so prišli v 52. minuti, ko je Almeida prodrl po levi strani in podal pred vrata, kjer je Carles Puyol okroglo usnje skoraj spravil za hrbet svojega vratarja.

Ste zamudili tekmo? Oglejte si jo v posnetku: 1. polčas, 2. polčas.


... nato pa Villa!

Po dobri uri igre se je moral znova izkazati Eduardo, ki je po filigransko natančni podaji Sergia Ramosa ubranil strel Josebi Llorenteju (ta je v 59. minuti zamenjal neučinkovitega Torresa). Španci so bili v naletu, premoč pa so okronali dve minuti kasneje, ko je po lepi akciji tria Barcelone Španija povedla z 1:0. Andres Iniesta je podal Xaviju, ki je s peto mojstrsko našel vtekajočega Villo. Eduardo je prvi strel ubranil, pri drugem pa je Villa žogo poslal pod prečko in zadel še četrti gol na letošnjem SP-ju.

Llorente poživil igro
Po zadetku Ville so igrali le Španci, Portugalci so bili potisnjeni na njihovo polovico. V 70. minuti je iz protinapada zapretil Ramos, v 77. minuti se je po novi priložnosti Llorenteja vnovič izkazal Eduardo. Hip zatem je z razdalje v zgornji levi kot portugalskih vrat z roba kazenskega prostora meril še Villa, a je žoga za las zletela mimo. Štiri minute pred koncem rednega dela se je Llorenteju ponudila nova priložnost, vendar tudi tokrat ni uspel žoge poslati v mrežo.


Slab večer Portugalske okronala izključitev

Portugalci so po zadetku delovali obupano, v napadu so storili preveč napak, nikakor niso našli ključa do španske obrambe. Velik dolžnik Ronaldo se je na zelenici popolnoma izgubil, vajeti igre so morali prevzeti njegovi soigralci, predvsem Tiago, ki se je trudil ustvarjati napade, a je bila španska obramba vsakič znova na preži. Slab večer Portugalske je minuto pred koncem rednega dela poslabšala še izključitev Ricarda Coste, ki je v zračnem dvoboju s komolcem v glavo zadel Joana Capdevilo.

Del Bosque: Želimo ustvariti zgodovino!
"Igrali smo samozavestno, toda ne preveč, saj se na zelenici lahko stvari hitro spremenijo," je po tekmi dejal španski selektor Vincete Del Bosque in dodal: "Na igrišču se trudimo, poskušamo ujeti vsako žogo. Želimo ustvariti zgodovino!" Junak tekme Villa je ob tem še dejal: "Proti vrhu gremo korak za korakom. Danes smo odpravili zelo težkega nasprotnika. Zavedamo se potenciala, ki ga imamo. V četrtfinalu nas čaka Paragvaj, ki bo prav tako zelo velik zalogaj."

Statistika

Španija

Portugalska

streli 19

9

streli v okvir vrat103
prekrški1318
posest žoge6139
koti63
pretečeni kilometri107,1112,3


OSMINA FINALA

Cape Town:
ŠPANIJA
- PORTUGALSKA 1:0 (0:0)
62.955; Villa 63.

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Busquets, Alonso ( 93./Marchena), Xavi, Iniesta, Torres ( 59./Llorente), Villa ( 88./Pedro).

Portugalska: Eduardo, R. Costa , Alves, Carvalho, Coentrao, Meireles, Pepe ( 72./Mendes), Tiago , C. Ronaldo, Simao ( 72./Liedson), Almeida ( 58./Danny).

Sodnik: Hector BALDASSI (ARG)

Proti vrhu gremo korak za korakom. Danes smo odpravili zelo težkega nasprotnika. Zavedamo se potenciala, ki ga imamo.

David Villa